Absolut

Det är fortfarande vinter på tundran i Sundsvall. Bistra tio grader kallt, i ottan. Kring fyra plus och sol under dagen.

image1022

Det här är ett makro på vår tillfälliga gäst, och inneboende - marsvinet Bruno. Som ratar viss föda, dock ej äpple och tomat. När han får det blir han yster. Bilder gör inte Bruno rättvisa.

image1023

Mindre yster blir man när de moderata kapitalistarschlena slår sönder det svenska folkhemmet. Är det nån som kan ge en rimlig förklaring och motiv till att svenska staten ska sälja det helägda statliga bolaget Vin och Sprit till Wallenberg och/eller utländska ägare. Vad är själva poängen? Bolaget är ju en rejäl kassako, och det är väl bra med offentlig/fristående kontroll/insyn/bevakning av "drogen" alkohol. Utförsäljningsidén är helt befängd.

Jag kan inte heller se någon poäng med att Apoteket ska säljas ut. Det lär knappast resultera i billigare medicin, staten får ändå stå för merparten av "fiolerna". I vart fall gav inte privatiseringen i Norge "billigare"  receptbelagda läkemedel. Plåster kan jag köpa på ICA, men om jag behöver receptbelagd medicin, vill jag inte sitta tvångsomhändertagen av kapitalistmoderaternas gelikar. Fy för Sören.

Hade inte Göran Persson varit ett sådant monumentalt klantarschel, som han var, hade vi kanske sluppit Allianzen, med energiköttbullen Maud Olofsson m.fl. Carl Bildt är ju inte kul han heller. Burr.

Ha en trevlig fredagskväll. I bästa fall ska jag se lite hockey, på TV. Timrå spelar ikväll.

Pormask

Det är lite halvfart med jobb, den här kortveckan. Jag börjar med delvis nya arbetsuppgifter den 1 april, och försöker städa av en del gammalt jobb. Motivationen har inte varit på topp.

Mer motivation har jag lagt på att klämma en pormask, som vuxit till sig. Det var en liten svart prick. Det lilla svarta hudfragmentet är inte - som man kanske tror - smuts. Det är snarare oxiderat pigment. Det läste jag på nätet, och då måste det vara sant. Enligt samma källa finns det öppna och igentäppta pormaskar, säkert räknat med utgångspunkt från talgkörteln i huden. Min förstklassiga pormask var av det öppna slaget. Vem kan tro något annat!

image1021

När man klämmer pormask kan man åstadkomma en hudinfektion, en så kallad finne, som blommar upp och sprider glädje omkring hudrodnaden. Sådana finnar, bör man bekämpa. Dom är som hej kom och hjälp - och ingen kom. Det finns även andra finnar, men det får vi diskutera en annan dag.

Turturduvor

Så här såg hotellet ut från utsidan. I verkligheten lutar det något mindre, knappast alls. Staden är Paris, om någon nyläsare infångats. Hotell heter Aboukir och finns på rue Aboukir i arr. 2. Perfekt utgångsläge för strövtåg i städernas stad.

image1015

Hotellet hade förhållandevis små rum, smakfullt, enkelt möblerade, fina färger - och framför allt rent.

image1016

Duvorna satt utanför fönstret - kurade och kurrade. Kanske var det turturduvor.

image1017

Metron är suverän. En dagsbiljett för zon 1-3, kostar 8,50 euro och en tredagars 14.50. Man kan tycka vad man vill om Stalingrad, som vitkaklad metrostation får den höga estetiska poäng.

image1018

Katakomberna (Montparnasse) var tyvärr stängd. Det blev inget besök denna gången. Bilden är tagen vid ingången, på motsatt sida av gatan. Vi tar katakomberna nästa gång

image1019

Metallgloben i La Vilette, är av modell större. Inne i kulan är det visst en filmsal.

image1020

Fem dagar går fort. Eftersom vi varit i Paris tidigare, gjorde vi lite annorlunda saker. Vi strosade och hoppade in på något café när regnskurarna, plötsligt drog fram. Vi åkte ut till La Vilette och tittade på det nya området, med globen och vi åkte även till stadsdelen Belleville, som ligger strax norr om Peres Lachaise, för att se en annan, lite trendigare del av Paris kanske. Där käkade vi lunch. En trerätters för 12 euro, kan vi knappast klaga på.

Paris panik

Nu är vi hemma igen i Sundsvall, och det är mer vinter än när vi for till Paris, där det också var kallt, men på ett annat sätt. Vi mötte inte direkt våren i Paris, men det är alltid värt att möta Paris.

image1007

Just idag är det kornig snö. Det haglade (nästan) kring lunch, och haglet bildar en intressant och ovanlig snöyta!

image1008

Ungefär så här!

image1009

Vad säger vi om Paris? Kul att vara där, verkligen tres bien! Det här är utsikten från hotellet. Vi bodde i arr 2.

Ingen resa utan inledande kaos. Det var tur att vi kom iväg överhuvudtaget.

image1012

Den här bilden är tagen på cimitiere du Peres Lachaise. Där vi bl.a. (givet och fjolligt) var till Jim Morrissons grav, Honore de Balzac, Oscar Wilde och Edith Piaf för att nämna några. Det är fascinerande att gå runt bland monumenten.

image1014

Jag vet inte om vi har någon form av risktagande inneboende i våra kontorskroppar. Det ska uppenbarligen vara lite gambling med i spelet, när vi är ute och reser, kanske vill vi möjligen, undermedvetet - på något sätt, inte lämna hemmet och den sköna TV-fåtöljen, men ändå, vill vi!

Fyrtio minuter för att lasta om på Arlanda, är väldigt knappt. Givetvis var flighten från Sundsvall försenad 25 minuter vid avgången, och vi vet - från tidigare resor - att det tar cirka 12 minuter att ta sig från inrikesterminalen till utrikes. Tidsnöd har därmed, inte oväntat - uppstått.

Vi har bara handbagage (tack - M som insisterade). Vi dockade naturligtvis vid gate 44 (längst bort i inrikeshallen) och ilar därefter, med våra väskor mot utrikesterminalen. M är först i kön, och hon blir fort godkänd i säkerhetskontrollen. Jag säger till henne, att gå bort till gaten (9) och tala om att vi också kommer. Javisst - säger hon. Även våra vänner passerar säkerhetsnålsögat, utan problem. Jag är sisten kvar, och kontrollanten påstår att jag bär med mig en spray av något slag, vilket jag förnekar. Genomsökning av bagaget påfordras, minuterna går - ingen spray hittas och jag får klartecken.

Mina falkögon ser givetvis att jag måste ta direkt till höger, för att nå gate 1-9, när jag kommer in i den inre hallen. Under ordnade former kommer jag, efter en rask promend på fyra minuter fram till gate 9, där jag möter en förhållandevis samlad, men aningen nervös M, som undrar var jag varit , och var våra vänner är. Dom är alltså inte vid gate nio, där dom borde vara. Vi har nu inga minuter kvar, avgången är på väg att stänga, ett par minuters respit får vi - av ren nåd, från SAS. Tack för det!

Vännerna var före mig genom säkerhetskontrollen, säger jag till M. Du får springa tillbaka och söka säger M, med myndig stämma. Jag lommar tillbaka, nerför korridoren och ser så småningom vännerna komma raskt gående med gate nio i sikte. Vi gick fel säger dom, med en mun. No problemo, säger jag, dom väntar på oss. Vi ökar stegen - och som sista passagerare äntrar vi därefter SK 571. Gate closed - kommer upp på skärmen. Vi är på väg. Destinationen är CDG - Paris. Äventyret fortsätter.

Konflikt om Lillen

Nu snöar det igen. Vilket kanske inte är så bra, eftersom vi åker imorron, och det är snålt om tid för planbytet på Arlanda. Den regelbunden läsaren känner till flera tidigare fall av förvecklingar i samband med resa.

image1005

Det har brutit ut en konflikt om Lillen. M menar att jag inte ska ta honom med till Paris. Det är hjärtlöst och nedrigt sagt av M. Sista ordet är emellertid ännu inte sagt, i frågan!

image1006

I alla fall vill jag önska alla en riktigt trevligt påsk. Vädret i Paris tycks lämna en del i övrigt att önska. Vi kommer att göra det bästa, det finns ett och annat att se, även under tak. Nästa inlägg kommer på tisdag eller onsdag.

Många hälsningar skickar stil- och åsiktspolisen i Sundsvall - till alla tålmodiga och medkännande läsare, och även de med förbättringspotential i dessa avseenden.  Ägga upp sig med stil och omsorg.

En knapphändig historia

Nu är det vinter igen, på tundran, i Sundsvall.

Jag och bror har kollat på hockey´n. Timrå vann en solklar seger på bortaplan, mot MoDo med 5-0. Inget att snacka om. Grattis.

image1000

Nästan inget är enkelt. Även det som förefaller så - är det sällan så enkelt som man kan tro, i vart fall, om jag är inblandad i skeendet!

Idag har jag försökt sy i en knapp till min nyinköpta skinnjacka. Och det är inte så enkelt som det låter.

image1002

Visserligen är det rätt mycket tillfälliga ansamlingar i förrådet, eftersom J1 håller på att flytta, och använder vårt förråd, som sitt. Men det är bara fjåsiga bortförklaringar. Jag försöker, i någon mening påskina att jag inte hittar adekvat utrustning, för ändamålet.

image1003

Jag ska alltså sy en knapp, som är lös i min skinnjacka. Lätt som en plätt - kan tyckas. Det börjar med att jag inte hittar någon svart tråd, sen hittar jag ingen nål. Sen visar det sig att jag måste ta upp ett hål i skinnet för att kunna sy i knappen. Det gjorde jag, med en kniv, vilket gjorde hålet några mm för stort. vilket försvårar operationen senare, men från den detaljen bortses.

När jag väl hittar svart tråd, blir jag övergående glad. Därefter hittar jag en nål, som tyvärr visar sig för grov för själva knappnålet. Jag söker vidare och hittar en mindre synål och börjar sy.

Då visar det sig att den knapp som finns på insidan av skinnrocken går av, vilket gör att jag måste söka en ny insidesknapp, vilket tar en stund. Jag hittar en ny knapp och kan därefter fullfölja sy-operationen.

Det är knappt - jag tror det själv. Inget vore väl enklare, men inget är enkelt, om man känner till Murphys lag!

Dagens reflektioner

Dagens reflektioner:
  1. Junilistans partiledare, Nils Lundgren avgår. Det trodde jag partiet och han gjort för länge sedan.
  2. Imorse kostade en amerikansk dollar 5 kronor 97 öre. Hälften av värdet jämfört med 2001.
  3. Heather Mills kammar hem 300 miljoner kronor vid skilsmässan från Paul McCartney. Inte illa!
  4. På torsdag åker vi till Paris, där vi lär möta, gråväder och kring +1. Väl bistert, för min smak.
  5. Jag hinner inte igenom franskkursen, innan vi åker. Je ne regrette rien - typ!
  6. Finanskrisen i USA är inte bra (för Sverige heller). USA borde kriga mindre. Det är för dyrt.
  7. Lätt snöfall förgyller tillvaron, hoppas det snöat klart till torsdag. Vi har inga förseningsmarginaler, från Midlanda!
  8. I det stora hela, är det inte så pjåkigt på tundran i Sundsvall´s västra delar.
Ungefär så. Nu ilar jag mot TV-fåtöljen för att kolla länshockeyderby´t mellan Timrå och MoDo

Coronas

Idag har det nästan varit sol, men bara nästan. M och jag tog en rejäl promenad, och njöt av den härliga vårvinterluften. Ännu har vi inte kunnat sitta ute, och lapa sol vid husknuten. Vi har fortfarande snö, men eftersom vi ska till Paris i påsk, kanske snön hinner försvinna innan solen ger sig tiil känna.

Det här är en ask cigariller, som jag köpte, när jag besökte Gibraltar 2004. Dom är sedan länge slut. Lasse och jag brukade tjuvröka ibland. Lasse dog hastigt för ett par år sedan. Jag har inte förlåtit honom än. Vila i frid.

image998

Det är mycket mer reklam för tobak. alkohol och medicin nu jämfört med förr. Det finns också varningstext på tobaksförpackningarna att röken dödar och att alkohol inte är så nyttigt. Lite dubbelmoral blir det ändå, eftersom det är en lukrativ marknad - med stora vinster.

Borde det inte vara förbjudet med reklam för tobak och alkohol ändå, på något sätt. Ryggmärgsreflexerna leder mig dit. Andra kanske tycker att var och en får välja själv, och det är också sant, men när man väl blir sjuk av sitt (miss)bruk då behöver man medicinsk vård, och den är sannerligen inte gratis. Varför locka fler, det räcker med dom som redan är. Jag gör ett upprop:
  • Förbjud reklam för alkohol och tobak i kommersiella media

The big easy

Det har varit en riktig slappardag idag. M har varit trött, fyra heldagars utbildning, är inte att leka med. Själv har jag tagit det lugnt hela veckan, men jag är inte piggare för det. På jobbet är det omorganisation. Say no more!

I radhuset har det varit the big Easy idag.

Det var en jäkla smäll som New Orelans drabbade av genom stormen Katrina (2005) och obefintlig planering och skalskydd. Om Bush lagt lite mindre på att skapa kaos och terror i Irak, kanske han haft dollars att skydda New Orleans, från förstörelse.

Det var en speciell känsla när Osbourne och jag en solig eftermiddag, för några år sedan kom cruisandet från nordost på väg mot the big Easy, och först mötte Lake Pontchartrain, en stor "insjö" med bräckt vatten norr om NO. Vi åkte vidare och hittade raskt ett motell, inte långt från down town.

image996

Vi checkade snabbt in och sen gick vi de få stegen mot french quarters och Bourbon street. Där vi var starkt motiverade för intagande av öl. Coronas för O och Miller för för mig! Givetvis enbart i medicinskt syfte och för att sköja resdammet ur våra torra strupar. En 60 milaetapp, i bil - är inte att leka med!

image997

I New Orleans var det dixieland och feststämning, för hela slanten. Bilden verkar tagen en tidig morgon, med aningen mindre festkänsla, kanske. Gatan ser inte lika charmig ut som på kvällen. Say no more! Men den kväll vi var där - hade vi kul. Dagen efter, inte direkt i gryningen - åkte vi vidare mot Memphis (Tn) och Graceland - men det är en helt annan historia

Snart är det dags att bänka sig framför TV´n och melodifestival. Och rätt eller fel låt kommer att vinna.

Fånga dagen

Imorse vaknade jag 20 minuter över fyra, och min första tanke var naturligtvis att jag skulle fånga dagen - typ! Det är för eländigt tidgt. Man är ju mosig redan till morgonfikat - typ! Vid socialiseringsprocessen frukost, lyckades jag pressa fram ett budskap till M.
  • Va härligt att det är torsdag!
Hennes bleka tilltalande anletsdrag, blev om möjligt ännu blekare, innan hon återfick koncepterna, och därigenom vetskapen om att det var fredag. Hon väste därefter, i riktning mot mig, fram.
  • Din djävul i människokläder, retas inte, du vet ju att jag bara orkar en dag till!.
Som den regelbunde läsaren redan känner till är jag inte bara en diabolisk person. Jag har också fördomar - men på ett fint, ödmjukt och sensibelt sätt! Kvartersbutiken, ICA-ettan är ett utmärkt ställe för sociologiska studier och reflektion.

Under handlingen observerade jag en man, i min ålder, drygt 50+ (språklig innovation) som dagens snöslask till ära bla. var iklädd militärliknande keps.

image993

Någon täckjackslikande jacka med hood, jeans och som top of the crown var vederbörande iförd jympadojer.

image994

Hela outfitten är i grundkonceptet fjantig, kepsen ful och jympadojer har man på sommaren. Inte blir det mindre fjåsigt, när gubbar springer omkring med fjollkeps och jympadojer mitt i den klimatförstörda vintern. Så fördomsfull är jag!

Vi har haft räkfrossa, och nu ska vi kolla mail och Tradera. Sen blir det TV. Ha en riktigt skön fredagskväll i den takt och ton, som passar! Auf wienerschnitzel!

Prozak

Det är en absurd väderkänsla. Imorse var det hällregn, när det brukar vara snö, eller i vart fall snöblandat! Vi har i alla fall lite snö kvar. Ännu har vi inte suttit ute och gonat oss i vårsolen. Sista chansen (med snökänsla) kommer kanske till helgen!

image991

Brottarbrallan Bruno gör sig hemtam. Han är mer sällskaplig nu, än när han kom. Inga jämförelser med Simba! Den nya, fräna frisyren kan anas. Han ser verkligen tuff ut - för att vara marsvin!

image992

I övrig finns inte mycket nytt att rapportera, från tundran. Från östfronten - intet nytt!

Under lunchen kollade jag en stund på föreläsaren, doktor Nils Simonsson från Östersund, Jämtland på TV. Även om han, numera är konsult - är han rätt underhållande och i bästa fall använder han sin utbildning för att lotsa sig och oss fram i tillvarons virrvarr.

Temat idag föreföll vara stress, och vad man möjligen kan göra för att bekämpa dess nackdelar. Omega 3 nämndes, positiv självbild uttrycktes - som motmedel mot depression. Motion i form av 30-40 minuters daglig promenad i rask takt är bättre än Prozac. Dock ger medicinreceptet, den sjuke en bekräftelse, vilket kanske är värt nåt. Långtidseffekten av antidepressiva är inte större än placebo, säger Simonsson. Ett och annat gapskratt i trygg arbetsmiljö kanske också gör sitt till - för det goda livet!

Fråga din mamma

En råkall luft - möter oss denna tisdagsmorgon i mars, när Edvin och Egon har namnsdag. Dessutom är det visst Europeisk minnesdag för terrorismens offer. Det är svårt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Dom flesta konfliktstötarna lär dom svagaste bli delaktiga i - oavsett om det är minnesdag eller inte!

image989

Det går framåt med franskan. Jag är grön ibland, det är inte bara rött!

image987

Häromdagen traffade jag en bekant, i utkanten av bekantskapskretsen. Vi pratade en stund om ditt och datt, och sen frågade han mig, om jag visste vilken samlagsställning som skapar de fulaste avkommorna. Mina kunskaper om biologi, DNA och reproduktion är inte av yppersta klass (funktionella men amatörmässiga). Jag svarade därför att jag inte visste. Då log han med hela ansiktet, när han fnissande pressade fram - fråga din mamma!

Med sådana vänner behöver man inga fiender.


Skolsäkerhetspolis

Nu sitter jag framför datorn. Om en stund ska jag kolla den gastkramande fortsättningen på den svenska serien - Kungamordet. Reine Brynolfsson och Marie Rickardsson är verkligen bra. Hustrumisshandelstemat är plågsamt.

Ibland - men inte alltid, lyssnar jag på musik.

image985
USA har verkligen tappat omvärldens respekt på senare år. Geoerge W stoppar en lag mot skendränkning, man tror inte att det är sant. Att tillåta ren tortyr är ovärdigt ett civiliserat land. Skenavrättningar och förnedring likaså. Nog kunde man tro att det förekom ett och annat i Gulag, men att USA ska vara grymmast!

Nog kan man förstå att judarna led under andra världskriget. Nu utöver dom en annan typ av tortyr och terror (med USA´s goda minne) mot sin nästa - Palestinierna, värst styrk tar kvinnorna och barnen.. Det dystert och ovärdigt s.k. demokratiska nationer att bete sig på det sättet.

Ett annat tema - vi har tappat minst 20 års arbetsplatsutveckling, i vart fall inom stora delar av den offentliga förvaltningen - på två, tre år. Facket är också på väg att spela ut sin roll. Fackpamparna (bl.a. på LO) ville ha sin del av bonusarna, och då går det inte. Sossarna började försämringarna och moderaterna fortsätter. Var och när försvann ambitionerna om den utvecklande arbetsplatsen, delaktigheten och nytänkandet? Nu är det respressiva tongångar över lag. Alla fuskar säger borgarpacket. Handböckerna ska fram igen (fast det fungerar inte, det vet alla, olika ska bedömas lika). Nya folkpartifuhrer´n Jan Björklund hotar med vedergällning mot dom som inte följer reglerna. Skolsäkerhetspolis med betydande maktmedel ska inrättas. Dystert!

Förr sa man - att om man är folkpartist, då är man kluven. Nu verkar det snarare vara - dum i huvudet!

Bruno

Det har snöat, men nu töar snön bort, i rask takt! Vintrarna är verkligen inte - vad dom varit, och ej heller framtiden!

image983

J1 håller på att sälja sin lägenhet. Ny är redan inköpt. Snart är det visning och husdjur är sällsynta på bostadsvisningar, vilket innebär att vi har en inneboende, ett marsvin vid namn Bruno, som är nyklippt för dagen. Frisörartist har M varit. Marsvinet har fått sitt namn efter Bruno Kreisky.

image984

Ingen Carola i Schlagerfinal. Jag tycker hon har bra röst. Möjligen saknar hon några hästar i stallet. Kanske är det så enkelt att låten inte var tillräckligt bra. Men den teorin håller inte fullt ut - eftersom hon drog det kortare strået mot Nordman!

Flotta kostymer

Det är fredag. M har fest på jobbet. J2 och Je är strax på ingång. J1 ringde nyss och ville ha tips på hur man lagar till hamburgare. Han kunde inte valt en bättre kunskapskälla.

Ur led är tiden. Skandia-frimicklaren Lars-Erik Petersson blev frikänd för skattebrott i tingsrätten. Hur kul är det? Barnevik, Trustor och alltihopa. Det är lätt att spekulera med andras pengar, låta nån annan betala. Mina blygsamma pensionspengar rinner rakt ner i rännstenen. Petersson och Spång gråter hela vägen till Banken.. Hur kul är det att en miljard eller två (av mina pengar, pensionsfonderna är vanligtvis storägare i borsnoterade företag) försvinner rakt ner i fickan på det kriminella nätverket, kamratföreningen "Lura Svensson", dom svenska oligarkerna. Det är för sorgligt, tycker jag.

Peterson och hans anhang är asgamar i Armani-kostymer. Om jag möter Peterson på Arlanda, kommer jag att sätta en armbåge i veka livet på karle´n! Någon liten återbäring på min välbetalda pensionsförsäkring vill jag tillgodgöra mig! Petersson, Spång och Barnevik gör det dom kan för att döda det svenska folkhemmet. Sen åker Barnevik, som nån Jesus-typ, till Afrika för att idka välgörenhet. Patetiskt!

Jag lider sannolikt av intermittent grandiosa föreställningar. Visserligen läste jag franska på gymnasiet, därefter inget på 35 år. Nu tror jag tror på fullt allvar, att jag mognat - och utan påtagliga ansträngningar, kan sätta in kontakten och efter en kortare startsträcka läsa och prata franska, som en - näst intill barnfödd! Herregud!

Det fanns språkstudio redan för 35 år sedan. Där vissa realiteter kunde höras. Uttalet nu, är inte bättre. På kusen finns tre bedömningsnivåer, rött, gult och grönt. Det är mycket rött just nu - om jag säger så!

Hur lätt är det att säga garcon, med stumt r och gröt i halsen? Jag bara frågar? Men - som Tony i Let´s dance, säger. Jag ger aldrig upp. Det kan bara bli bättre, knappast sämre!

Älska franskt

I påsk bär det av till Paris. Jag hade inga förväntningar, när jag åkte dit första gången 2001. Det blev en positiv överraskning. Jag gillar stan och även M.

Vi ser och förhåller oss säkert till Paris på olika sätt. Jag gillar t.ex att sitta på café, titta på folk och finnas med i ett nytt sammanhang - kanske ta en liten Ricard, även om det blir dyrare än att ta en rackare på stående fot i baren.

image980

Tricoloren, med två av mina favoritfärger (vitt är väl ingen färg egentligen - och faller på det)!

image981

Eiffel-tornet är imponerande!

image982

Jag har dammat av en språkkurs i franska. Min pappa (Leon) kommer säkert från Frankrike. Jag älskar franskt. Peugeot är bilen. Däremot stavar jag som en kratta och uttalet är ännu sämre, det finns onekligen en språklig utvecklingspotential. Bonsoir!

Tandborste

Det gäller att följa med teknikens utveckling. För några år sedan fick jag en batteridriven tandborste, som jag givetvis inte använt. Nu har jag fått en till. Den förra gjordes f.ö. slut av M, genom ivrigt borstande, i tid och otid.

Nu ska ska jag ge innovationen en rejäl chans. Men det behövs nog lite spontanborstning på vanligt sätt, innan jag får in snitsen, vilket torde ta minst ett par år - om jag känner mig själv rätt!

Jag har också en rakapparat av äldre datum, eftersom jag inte kommit mig för att köpa en ny. Givetvis rakar jag mig med hyvel efter det att maskinen gjort sitt. Vem kan tro något annat!

image979

Filmtrend

Filmgangstrar, psykopatiska mördare och andra våldsbenägna karaktärer, har vi sett på film hur länge som helst. Jag undrar ändå, om det inte etablerats en ny trend, eller kanske utmejsling av rollkaraktär genom filmerna:
  • No country for old men
  • There will be blood
I "No country for old men", spelar Javier Bardem en ytterst känslokall mördare, utan någon som helst visad empati. I "There will be blood" spelar Daniel Day-Lewis en karaktär med näst intill obefintligt känsloliv. Visserligen gråter han en gång, men han har inte direkt några sympatiska drag. Såväl Bardem som Day-Lewis förefaller ändå "ganska" normala emellanåt. Dock helt utan humor.

Tidigare sadistiska ritualmördare, och allmänt otrevliga biofigurer, har ändå haft någon komplettering i sin karaktär. Några av mördare har varit sinnessjuka, veritabla nutcakes - och det kan man kanske förhålla sig till. Andra har blivit plågade och vill hämnas. T.ex. Gary Oldman och Peter Stormare i mördarroller har ändå kunna leva ut någon bizarr humor i sina rollgestaltningar. Till och med James Cagney, fick som regel något mänsligt att förhålla sig till - i sina roller.

Javier Bardem och Daniel Day-Lewis tycks nu i dessa filmer bilda en ny skola, en trend, rollgestaltning av en människa utan grundläggande goda egenskaper, utan humor, genuint elaka, utan försonade drag. Båda fick välförtjänta Oscar för sina rollprestationer. Den bättre av filmerna är No country for old men!

A la morte subitè

Det är för lite sär skrivning och syftnings fel, säger en röd hårig sjuk sköterska.

Det var länge sedan jag visade plommonträdet. Så här ser det ut just idag, den 1 mars, +3 grader, lätt snöfall, övergående mot regn!

image976

Effekterna av gårdagens fallskada kanske inte framträdde tillräckligt tydlig på förra bilden. Även de som inte har falkögon torde nu kunna observera en icke bagtellartad hudskada strax under knäskålen!

image977

När den inbitne rökaren, med svår hosta äntligen kom iväg till doktorn för undersökning, var det med viss vånda. Efter undersökningen träffade han (fast det hade lika gärna kunnat vara en hon) doktorn, som myndigt talade om att, vederbörande måste välja mellan cigaretterna eller döden. Den redan bleke rökaren, blev ännu blekare innan han klämde till med - då måste jag nog välja cigaretterna.

Det är inte så lätt, även om tanken är rätt, om orden hamnar fel, om doktorn kanske sagt att han skulle välja mellan cigaretterna och livet, då kanske vederbörande kommit fram till en annan uppfattning.