Slagdänga

Idag är jag originell, och påstår att det är valborg, och för att exemplifiera detta visar jag en norpad bild på en majbrasa, vårdkase eller vad man kallar brasan. Det brukar regna eller snöa i månadsskiftet april/maj - men inte i år. Det är sol, vindstilla och delvis blå himmel. Kring 10 grader varmt.

image1061

Idag hade vi två timmars arbetstidsförkortning. Det är bra. J2 och J har kommit från Ö-vik, dom ska grilla med J1 och I och några andra kompisar. Det är kul att grabbarna umgås med varandra. M och jag har tittat lite på TV och nickat till på soffan i varsitt hörn. Det är medelåldersvarning, men härligt.

Inget gnäll idag. Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne. Det är märkligt vad man kommer ihåg från förr, många texter från slagdängor från början av 60-talet, sitter som berg. Jag är väl inte direkt stolt över att kunna Tore Skogmans Storfiskarvalsen, i vart fall första versen.

Fetlurade

Matpriserna skjuter i höjden, Kaptalisterna spekulerar på råvarumarknaderna, vilket får till följd att matpriserna skjuter i höjden, och dom allra fattigaste svälter ihjäl.

image1060

Nu är det inte längre lönsamt att spekulera i olja. Den nischen drogs in när USA invaderade Irak. Det funkar bara tillfälligt att spekulera i bankvärlden. Vi medborgare vill inte betala för att rädda banker, mer än vart tionde år, och den spekulationsdörren är nog f.n. stängd för liberalkapitalisterna, några år till.

Återstår livsmedel. Folk måste ju äta. Dags att röra om i grytan, säger Wallenbergs kompisar, och börjar köpa och sälja, för att driva upp priserna. Tack vare EU har vi lagt ner vitala delar av vårt eget jordbruk i Sverige, för det var inte lönsamt och inga bidrag kunde fås. Dom skulle till vinböderna i Spanien och Frankrike.

Nu gör vi etanol för bilar i stället för mat, och priserna är högre än någonsin. Ska man skratta eller gråta.

Canon 860 IS

Gif Sundsvall förlorade igen, med 1-0 borta mot IFK Göteborg. Nu ligger vi näst sist och har fem poäng upp till fast mark, i tabellen. Det är och fortsätter tufft.

Jag har inte köpt någon ny digitalkamera. Misstaget var att tala om för att M att jag skulle köpa en Canon Ixus 860 IS. Då krävde hon att jag skulle prata med J1 först. Typ  - omyndigförklarad. Då gör jag det. Han säger att det är en helt okej kamera, men att det finns bättre i det prisläget 2.500 - 3.000 kr. Vilka då, frågar jag. Och ungefär där, är vi nu!

Inget inlägg utan gnäll. Dom statliga bolagsdirektörerna har en skenande löneutveckling, och verkar tjäna 200.000 balubas, i snitt, per månad. 90 percentilen ligger på en "femhundring" i månaden (Vattenfall).

Min fråga är. Hur svårt kan det vara att vara VD för ett monopolföretag som t.ex. Systembolaget. Det jobbet skulle t.o.m. min svagsinte bror kunna klara på halvtid. Anitra Steen drar in 2 - 3 miljoner per år, på medborgarnas vankelmod om dom ska köpa röd eller vit bag in box, och kanske en liten virre till fredagen.

Makteliten skyr inga medel i sin utsugning av medborgarna, och gynnande av kompisar på toppjobb. Den som sitter på utnämningsmakten (Reinfeldt) är den som är närmast köttgrytan, i en egen VIP-loge. När han sparkas ut 2010 har han redan ett nytt toppjobb på gång. Scratch my back.........

Nykter full alkoholist

Nalle Puh tycks i något sammanhang ha sagt, att det är skönt att inte göra nånting, och sen kan man vila efteråt. Sånt tyder på exceptionell klokskap.

Lite har vi i alla fall hunnit med, vi har inte direkt Puhat, däremot poat på. J1 och I håller på att bygga om köket i nya lägenheten. Svärfar bistår med verktyg och kunnande. Vårt bidrag var en utfärd till Blåbergs-tippen med skräp, och sen, sen (sen i meningen kvart över sju) middag. Mina nerver pallar inte för köksbyte, jag blir nervös bara vid tanken. Eller så är det lättja.

image1058

Det är säkert bra att vara nykter alkoholist.

Men om man får ett återfall vad är man då. En full nykter alkoholist, eller kanske en nykter full alkoholist.

Språket är sannerligen inte enkelt. Jag anar styrkan i postmodernismen. Se tidigare inlägg.

image1059

Igår kväll käkade vi M´s goda boeuf bourgignon, med J2, I och hennes mamma och pappa. Det var trevligt, lättsamt och skojsigt.

Efter maten, strax före nio, åkte dom för att göra ett sista handtag i köket på nya stället. Jag blir trött, bara jag tänker på det.

Släpp fångarna loss det är vår

Digitalkameran sönder, någon ny är ännu inte inköpt.

Det är fint vårväder på tundermarkerna i Sundsvall.

Vi har ätit, fläskfilé, kokt potatis, tomat och pås-bearnaise (som vi gillar, men det är sannolikt underklass i den såsgenrén), tomat och lättöl. Kaffe och en halv princessbakelse kletade vi i oss, efteråt. Sen rullade vi ut på uteplatsen - för vila.

image1057


Språkbruket förändras. Nu kallas dom intagna på fängelse för fångar, enligt stats-tv´ns morgonnyheter. Förr sa man väl intagen för vård, eller nåt. Det kargare samhällsklimatet tränger sig på - även i språket.

Lars Norén verkar ha skrivit årets kioskvältare. Hans dagbok går inte av för hackor. Han är inte direkt ömsint i sin beskrivning av kultureliten. Med sådana vänner - behöver man inga fiender!

Storebror slår mig

Digitalkameran är trött idag. Den vägrar medverka, totalstrejk. Kanske är vederbörande medlem i Vårdfacket, eller tillhör dess stödtrupper. Nyinköp är nära förestående.

Jag har alltid haft trevliga arbetskamrater. Idag kom en av dessa, nybliven pensionär - på besök. Vi käkade lunch, några stycken, med många glada skratt. Det är förunderligt vad vissa människor kan sprida gemyt omkring sig!

För många år sedan, långt före min tid, var en av avdelningscheferna, lite speciell. Ett tilltag han hade för sig, var att låsa in telefonen, modell större, svart bakelit, för dom medarbetare, som enligt hans uppfattning inte skötte telefonerandet på ett tillfredsställande sätt. En sån story kan lätt hållas vid liv i 20-30 år. Med ålderns patina, och generösa omtolkningar blir ju tilltaget rätt kul, fast obotligt korkat.

Döm om min förvåning, när jag idag hör att en av de nytillträdda cheferna, går ut med budskap att medarbetarna inte längre ska någon telefon, eftersom våra kunder inte ska ringa direkt till oss. Jag vet inte om den Taylor-inspirerade chefspersonen tänkt igenom saken tillräckligt. Om han gjort det kanske han insett, att vi jobbare behöver ringa till varandra ibland - och/eller ringa ut. Inga stilpoäng utdelas, det är bara korkat.

Slå, trakassera, tortera mig - men min telefon får ni aldrig. Jag vägrar.

Ögontjänare

Det finns roliga ord. Ögontjänare är ett sådant. Björntjänst likaså.

image1055

Idag har jag tvättat bilen på Statoil - say no more! 160 balubas ville dom ha, svindyrt iofs, men det drabbar ju ingen fattig. Åhåjaja! Innan jag hinner betala, håller mackkillen upp en flaska avfettning, med sprutmoj, och frågar med vänlig röst - om jag vill ha extra avfettning. och fortsätter att Sverker i Plus rekommenderar det. Ja - det kan jag väl ta, säger jag. Undermedvetet förstår jag att avfettningen inte är gratis. Inget är gratis. There are no free lunches. Utan att vidare behöva argumentera om pris och sånt, slår mackbträdet in de 59 kr som avfettningen kostar, vilket sannolikt är 50% dyrare än normalt. Jag bugar och är impad över försäljningsstrategin! Flytta fokus är sällan fel!

Efter middagen sitter M och jag ute en stund i solen. M läser en bok om hur de olika ortnamnen i Ytterlännes socken uppstått. Verkligen intressant.

Jag löser sudoku och lyssnar på kulturprogram i P1 om postmodernismen. Jag fattar inte mycket, mer än att allting tycks (kan) vara relativt, och att vi konstruerat en begreppsapparat för att beskriva tillvaron, och dess företeelser. Om det är bra/dåligt vet jag inte, men det är klart att det kanske underlättar kommunikationen om man t.ex. kallar ett hus, för ett hus. Det finns dock mer ifrågasatta begrepp som t.ex. kung, frihet eller demokrati!

Smoke

För den som ev. undrar varför samma bildperspektiv ständigt återkommer i min blogg, så skyller jag helt, fullt och fast på filmen Smoke (1995), som utspelas om och kring en tobaksbutik och några karaktärer i Brooklyn NYC. Wayne Wang regisserade och Harvey Keitel gör en av huvudrollerna.

I filmen fotade Keitel en bild per dag, i samma riktning utanför sin butik. Nu är jag inte lika plikttrogen - som Keitel med nytt foto, varje dag. Det är ändå intressant att se årstidernas förändring.

Inte mycket snö kvar nu!

image1052

Några snödroppar har pressat sig upp genom isen, vilken växtkraft!

image1053

Bruno, våran marsvinspensionatsgäst, tar skydd. Han gillar tomat och morötter. Jag antar att dom flesta känner till att Bruno fått sitt namn efter Bruno Kreisky.

image1054

En ung svenska har hittats mördad i Paris. Är man vid fel ställe, vid fel tidpunkt, räcker det med en gång. Det är dystert.

Fastighetsägarna vill ha bättre betalt i hyra, och vände sig till EU, som säger usch och fy till kommunala bostadsbolag (som jag personligen tycker är självklara institutioner i Sverige), som i någon mening garanterar tak över huvudet för några av sina medborgare.

Lågvattenmärket i diskussionen fälldes av någon av moderatanhangets företrädare som motiverade att regleringen skulle bort - för att de hyresgäster som har sin bostad i förort subventionerar de som bor centralare. Det argumentet är ju befängt. Enda skälet till att hyresreglering ska tas bort är att fastighetsägarna ska kunna höja hyrorna, dvs tjäna mer pengar - helt i linje med det s.k. arbetarpartiet moderaternas syften.

Som löntagare har vi två bistra år att se fram emot, innan nästa val. Mycket elände hinner moderatregeringen genomföra till gagn för dom allra rikaste. Det är dystert.

Melankoli

Det är fortfarande is kvar på Sticksjön.

image1051

Gifflarna förlorade igen. 2-0 mot Elfsborg. Deppigt!

2U

Snön försvinner bort i rasande fart.

image1048

Medges, lite hjälp på vägen, medelst snöskottning, vilket kanske är inte så bra, för de känsliga plommonträdsrötterna, om det blir kyligare.

image1050

Jag har skottat av uteplatsen i österläge, där satt vi sedan en stund och gonade oss i solen. Varm korv åts, och kaffe dracks. Jägermeister kunde druckits, vilket inte var lämpligt pga senare bilkörning.

image1047

J1 och J2 mår bra, träffade syster helt kort i eftermiddag. Mamma på sjukhusbesök för undersökning i fredags. I övrigt intet att förtälja, från tundran - Sundsvall väster.

Nothing compares 2U, Sinead O´Connor (Prince), rullar just nu på spellistan

Missbildning

Eftersom det är fredag, vill jag ge inspiration till den tålmodiga läsekretsen.
  • Glöm inte bort att det finns en källare, när du nått botten!
image1046

Kanske, men ändå inte,  kan man möjligen säga att en välutbildad skönhet - har missbildning!

Allmänbildning sägs vara det som åtestår när man glömt det man lärde sig i skolan. Sanningshalten i detta vet jag inte mycket om. Det har jag glömt.

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!

Juckmuskel

Det kan nog vara så att kvinnor, när dom är tillsammans, skämtar ganska rått med varandra,

Under många är har jag jobbat i stora arbetsgrupper, oftast med flest kvinnor.

Idag vacklade en kvinna, ungefär i min ålder fram i korridoren och tog sig för ena skinkan, och gjorde gällande ischias. Genast hördes, från en av de kvinnliga arbetskamraterna att det sannolikt var juckmuskeln som var inflammerad, och att blodflödet till just den muskeln måste stimuleras. På avstånd hörde jag henne säga. Jag skickar genast ett SMS hem till min man, så att han är beredd, när jag kommer! Som manlig arbetskamrat ger man sig inte gärna in i den diskussionen, och dessa sexuellt orienterade uttryck.

Saker och ting kan lätt missuppfattas. Hantering av genusperspektivet är inte så enkelt i praktisk tillämpning.

image1045

Jag har några pantertanter på jobbet, dom är några år äldre än jag - och dom föreslår ibland att vi ska leka skrubbleken. Först sa jag, att det kanske inte var så lämpligt eftersom jag är gift. Deras kommentar blev, det är vi också, och det är inget problem med det. Nu brukar jag säga att jag är smickrad över erbjudandet, men att jag kanske kan få ha erbjudandet innestående. Vad skrubbleken kan handla om, törs jag inte tänka på!

Ibland bor jag på Skandic Malmen, vid Medborgarplatsen, när jag är i Stockholm. I närheten, av Malmen finns ett dansställe, som heter Göta Källare, som tidigare gick under namnet Göta Juck. Där har jag aldrig (ännu) varit.

Klotter

Jag är (tack och lov) inte medveten, vad som rör "under ytan" Bilden är klotterlapp jag har vid datorn, som jag klötar på, som det kommer sig, ibland är det upp och ner, olika färger och former, om man nu kan prata om former.

Det enda säkra är jag på noteringen 3-8,. Det var Gifflarnas målfacit efter den plågsamma inledningen (2 matcher). tack och lov fick vi en seger mot Ljungskile (4-0), imorron väntar Kalmar. Det blir en svår nöt att knäcka, dom leder serien.

image1043

Det här är ett mjölkpaket mm. jag dricker inte så mycket mjölk, jag är tillräckligt åderförkalkad ändå!

image1044

Bilden togs eftersom jag tyckte att bilderna i kameran plötsligt blivit så oskarpa. J1 kollade inställningarna, och allt var i sin ordning. Däremot var linsen smutsig. Det kanske är lättare att rengöra linsen än att köpa ny digitalkamera!

Från horisontalläge låter M meddela, att hon inte har något meddelande till mänskligheten ikväll.

Gula febern

Det är förskräckligt mycket reklam i TV. Det är störande. Inte nog med att det är reklamavbrott, de kommersiella bolagen passar på att göra "reklam" för kommande program också. Ska det vara nödvändigt det? I stats-Tv´n slipper man reklam, och det är möjligt att jag får lägga mitt TV tittande där.

Nånting måste göras åt reklameländet. Det är en ren plåga att se en långfilm. Det man möjligen orkar med är halvtimmesprogram med paus mitt i.

image1041

Det är mycket fotboll nu. Gifflarna har ny match ikväll, Ljungskile kommer på besök. Det är ett bottenmöte. Vi är sist i tabellen och våra kombatanter ligger nästen sist.

Vill jag kolla resultat av äldre datum. har jag mina fint inbundna böcker, som M har köpt, till mig på Tradera.

image1042

Idag har det varit soligt en stund. Hoppas att Reinfledt slipper gula febern i Kina. på tal om något helt annat.

Bikini

Inget utesittarväder idag heller. Det snöar, ett par plusgrader. För en stund sedan kom det riktiga lapphandskar.

image1038

Det är ungefär den här typen av kalsonger som M tycker att jag ska ha. Dom ser onekligen fina ut, men jag känner mig instängd i dom. Jag gillar inte att det smiter åt, stränar - runt de muskulösa låren.

image1039

Tacka vet jag den här modellen. Den till vänster är sprillans ny, 100% bomull, otvättad, och krymper nog minst en storlek. Ett fynd 7 st. för 79 kr. Den till höger är säkert tvättad hundra gånger. Det ger en känsla av frihet att ha bikinikallingar, av rätt storlek.

image1040

Vi har alla olika egenheter. När E och jag satt och pokuerade en stund i Helsingfors, sa han att han ville ha ett ölglas där han han kunde spilla upp hela ölen på en gång. Form och så var inte det viktigaste. Just den vinklingen har jag inte haft, i detta avseende.

Några har också förkärlek för tunt porslin på kaffeservicen. Det är inte speciellt viktigt för mig, eftersom jag oftast dricker snabbkaffe i mugg, helst av vit färg. Åtminstone välJer jag oftast det, om jag har ett val.

Sundsvall

Tyvärr inget utesittarväder idag. visserligen har det varit en ljusare nyans av grått under dagen - men ändå ingen sol!

image1036

Vinter och vår bredvid varandra. Bakom syns röret, till vårt feta bredband.

image1037

M är hemma igen - välbehållen. Mina karga uttryck, till trots - är jag en riktig mjukis. Jag oroar mig för det mesta, i synnerhet när dom närmaste är på resa. Jag vet ju - delvis självupplevt, att allt kan hända!

Ha en fortsatt trevlig lördagskväll - tålmodiga läsare.

Sprita

Du får lova att inte sprita, eller i övrigt hänge dig åt osunt leverne ikväll, sa M imorse, när hon drog iväg norrut. Hon kommer hem imorron.

Nej Selma lilla, sa jag med mild och fin röst. Jag ska städa, snickra och lyssna på radioandakten. Det är bra, sa hon! Jag är stolt över din goda moral och ditt religiösa sinnelag.

Jag är lätt deprimerad idag, av graden melankoli. Gifflarna har fått en mardrömsstart i fotbollsallsvenskan. Torsk igen mot AIK med 1-0. Ny måstematch igen, på måndag - mot Ljungskile. Det är ett bottenderby. Ljungskile har också börjat med tre förluster.

I övrigt är det väl rätt så skapligt på tundran i Sundsvall. Ha en fortsatt trevlig fredagskväll, ärade läsare!

Petrol

Så blev det vinter igen. En dryg dm snö har fallit under natten och mer har kommit under dagen. Det är väl tilltalande med snö i lämpliga doser, men kanske inte, när vi kommit in en bit i april.

Gifflarna Sundsvall har fått en mardrömsstart i fotbollsallsvenskan, med två svidande förluster. Ny match imorron, torsdag mot AIK.

image1034

Finsk espressodesign. Färgen heter visst petrol. Destination J2.

image1035

I övrigt har jag inte så mycket att berätta. Jag ska inte utöva min paradgren d.v.s. att lämna synpunkter om allt och alla. Somliga säger att det gnäll, men det tycker jag är elakt sagt. Det finns en del att ha synpunkter på. Jag är t.ex. inte säker på att Dalai Lama företräder folket i Tibet. På tal om att OS ska genomföras i Kina, kanske man kan notera att OS-organisationen inte vilar på någon demokratisk grund.

Spårvagn 6

Vi har inte tur med vädret på våra weekend äventyr. Det var bara kring fyra grader varmt i Helsingfors och duggregn.

Den här bilden visar Saluhallen, som ligger nere i hamnen, med Silja Serenade, majestätiskt bevakande läget i bakgrunden.

image1028

Järnvägsstationen är verkligen ståligt. En aning öststaskänsla kanske!

image1029

Vi tog givetvis en vända in på Stockman´s, där det var rea och hysteriskt mycket folk. Vi käkade en god räkmacka på plan 6. Jag vill ut - fort sa M, när vi sen skulle tränga oss ut i myllret av köpsugna. Hit går jag aldrig mer, sa hon sen!

image1033

Den Singapore sling jag fick (köpa) var en av dom sämsta jag druckit. Jag skulle dragit öronen åt mig, när bartendern måste fråga en kollega om receptet. Jag borde anat det värsta och omedelbart kansellerat min beställning, alternativt haft Solskuggans mixblandning med mig. Bilden är lånad på nätet, kolla särskilt in den simmiga röda färgen och det vita skummet på toppen. Så ska det se ut!

image1030

På lördagen, tog vi spårvagn 6 mot "Arabia" där Iittala (som tillhör Fiskars koncernen) m.fl ställer ut glas, porslin och annat. Verkligen kul. Finnarna är bra på formgivning.

image1031

Pluspoäng för handikapptoaletten på Arabia. Som det kan uppfattas verkar det vara funktionellt - och dessutom  rent och snyggt!

image1032

Vi åkte, mest för mammas skull. Födelsedagen firades på ett fint sätt, vi käkade gott. Vi 18 i sällskapet umgicks i lämpliga doser/former. Mamma verkade mest nöjd över att de närmaste, deltog på resan och med uppvaktning.

Lite strul med överbokning på bussen hem, men även detta löste sig på bästa sätt.

Singapore sling

Imorgon, fredag - bär det av, mot Helsingfors. Mamma fyller 80 år, det är märkligt vad tiden går fort.

Vi åker med Silja. Jag är verkligen inte någon finsmakare, men en Singapore sling, vill jag i alla fall känna på. Den sägs ha skapats på Raffles´s bar i Singapore kring 1915, med beståndsdelarna gin, juice och heering mm. Den ger en tilltalande, uppfriskande och berusande upplevelse - på olika sätt.

Min gode vän, Osbourne brukar stila ibland ,och säga att, att han druckit Singapore sling i long bar, på Raffle´s. Det tycks allså finns olika barer på Raffles, och den rätta baren, för intagande av originaldrinken SS, är - the long bar. Om detta vet jag inte särskilt mycket, mer än vad Osbourne berättat.

Ha en bra helg på alla sätt. Rapport om helgens begivenheter, kommer på måndag

4u

Lågt i tak, grått och regn.

image1027

På fredag åker tjocka släkten till Helsingfors. Mamma fyller 80. Hemma igen på söndagkvällen

Under båt- och bussresa uppkommer sannolikt goda möjligheter att diskutera tillkortakommanden, oförrätter, genomlidna orättvisor och dylikt, med syskonen. Det blir kul.

Till M´s stora glädje har jag köpt nya, fina vita kallingar. Ett fynd, 7 st för 79 kr. Från vanligtvis tillförlitlig källa uppges att, kalsongmodellen inte ger några omedelbara erotiska känslor, eller leder impulser i sådan riktning. Kalsongerna är närmast 4me, men dagens inlägg är 4u!

Kuttra7

Då är bloggen igång igen - och det vär vår, och ångest i luften. Gifflarna Sundsvall förlorade, som väntat den inledande bataljen i fobollsallsvenskan, med 3-0, mot Helsingborg. Illa, illa.

Lika illa är det att svenska staten säljer ut "Vin och Sprit", till fransoserna. Sammanslagningen med den danska Posten är väl begriplig, Motiven känns bräckliga, att komma närmare andra globala marknader, som näringsminister Maud Olofsson hävdar. Då borde väl sammanslagning ha skett med något annat lands Post!

image1025

Det här är lånemarsvinet Bruno. Han gillar bl.a. tomat, äpple och morot.

image1026

Jag ogillar försäljningen av Vin och Sprit, eftersom den minskar möjligheten för staten att agera. Tänk om jobben bara försvinner utomlands, efter några år. Varför göra sig av med en veritabal kassako, som genererar miljardintäkter, till staten varje år (och kostnader, men dom finns oavsett ägare). Det måste ju vara feltänkt - att sälja, sett i ett samlat medborgarperspektiv, på 10 - 15 års sikt.

SCA ångrar nog bittert att dom sålde ut sina energibolag. Skellefteå kommun, som behöll sina anläggningar är stormrik. Det finns ingen perfekt fungerande marknad, och definitivt inte när det gäller el, knappast när det gäller sprit heller. Det är Absolut så!

Den nya stora Sveda Posten blir sannolikt en lekstuga för makteliten, Olofsson och hennes anhang. 10.000 postjobbare kan redan nu börja söka nya jobb. Mindre kuttrasju för dom, än för Olofsson.