Nya perspektiv

Det är ljus, lyktor och ljuslyktor på gravarna i helgen.


Den här - vad det nu är,  har vi alltid haft på någon av väggarna hemma. Kommentar överflödig.



Det här är en oansenlig entré till 50-talshuset. "Stenplattorna" ser verkligen inte ut något för denna världen. Till saken hör dock att det var före massproduktionens tid, och därför fick pappa fixa betong och gjuta varje platta, som säkert väger sina modiga 20 kg -  för sig. Bara att få till en träram för betongen är besvärligt. Redan på planeringsstadiet skulle jag vara utmattad. Med stigande ålder och förvärvade erfarenheter, erhåller man nya perspektiv, på arbetets värde. Även Ola Magnell.


De här funkishusen byggdes också i slutet på 50-talet. Bilden gör inte husen rättvisa. Ej heller tillbyggnader och fönsterbyten. Fy för Sören.


Bilen - gamm Saaben - är nu parkerad i garaget, och ska snart överlåtas till bättre behövande. Mamma vill nog fortfarande köra - men trycket från barnen är för hårt.


Mamma var i skaplig form. Vi har pratat, handlat, varit på graven, träffat syster, ätit stuvade morötter och fläsk (som M lagat) och spelat kort. M har ont i käken, av karaktären nackspärr -  efter tandläkarbesök. Värk är inte kul.

Ha en fortsatt trevlig fredagsallhelgonaaftonskväll - högt värderade läsare.


Jobba eller vara anställd

Det är några snöfragment på marken. Vi får hoppas att plommonträdet klarar sig genom vintern. Minus 1 grad i Sundsvall, just nu.


Idag är det torsdag, fast det känns som fredag. Arbetstidsförkortning gäller imorron. Vi jobbar visst halva dagen, själv ska jag hänge mig åt anställning, hela den arbetsförkortade dagen.

Imorron ska jag åka till mamma - så det så!

A-beteende

Det är 10 år sedan Backa-branden på Hisingen. Av en slump var jag i Göteborg just då. Den kändes helt vansinnigt att någon, möjligen av oförstånd - startade den brand som blev så katastrofal.

Jag var också i Stockholm, när Katarina kyrka brann ner 1990. Jag bodde på Skandic Malmen, vid Medborgarplasen, och tyckte väl att det var lite livat, från och till, under natten. Med vetskap om vad som hänt, förstår jag, alla ljuden!

Jag har varit i Stockholm. Tåget var försenat igår, missade lunchen, slank in på Donken på Vasagatan för att köpa en snabb hamburgare - och därmed stilla den värsta hungern. Givetvis väljer jag den långsammaste kön, vilket kan vara påfrestande för personer med s.k. A-beteende.

Framför mig i hamburgerkön står en man (fast det kunde lika gärna ha varit en kvinna) som givetvis ska betala sin hamburgare för 19 kr med sitt bankkort, som naturligtvis inte fungerar. Ack ja! Nån eller några hundringar borde väl alla normala människor ständigt bära med sig, så att jag slipper involveras i detta jävla kontokortsanvändningsraseri som mer och mer utbreder sig, och bara tar tid, när man har  bråttom!

Liket lever

Efter 7 sorger och 8 bedrövelser lyckades Giflarna Sundsvall äntligen vinna sin livsviktiga och kylslagna match (+2) mot IFK Norrköping. Vi kostade även på oss missa en straff, slutsiffrorna skrivs till 2-1.

Två matcher återstår för oss. Vi har teoretiska chanser att hänga kvar. Norrköping är efter förlusten avsågade. Superettan nästa för dom.

Höst i paradiset

Det är höst i paradiset. Vi har sett alla 7, i Hoberts serie om dödssynderna. Dom rekommenderas. Göran Stangertz och Sven Lindberg m.fl. är kung!

Plommonträdets nuvarande beskaffenhet - den 25 oktober 2008, för den som vill.


J1 är en god och intelligent son - och ibland inköpsombud. Han är duktig marknadsförare. Han inser att vi nödvändigtvis behöver produkter, som vi inte ens visste fanns.  Han får oss att känna oss om vinnare när vi ger oss in i den elektroniska marknaden. Ibland blir inköpen blir lite dyrare än vi trott från början, men vad gör det!

Tack vare barnen känner vi oss hyggligt med i den digitala matchen. Även om vi t.ex. inte riktigt vet vad hypen -  blu ray, är! Kanske handlar det om effektivare lagring av digital information, och åtkomst - men säker är vi inte. För oss känns det helt okej att veta att det finns något som heter blu ray.

Ha en underbar lördagskväll, efter tycke och behag.

Tåflirt

Jag kommer att väcka upp Sundsvallsbloggen för kortare inlägg, typ att allting är åt helvete - dvs mestadels rapporter och bombastiska inlägg, från skuggsidan.

I den här bloggen tänker jag vara försynt, visa bilder och vara så vettigt jag bara kan. Kanske blir det mest inslag från den soligare sidan, vem vet!

När man är ute och reser, där det förekommer transport medelst gång - rekommenderas bra skor, annars blir det skavsår. Vi slapp den plågan. 
 

Sen man gått klart, tar man av sig skorna och tåflirtar med frugan. Fast här verkar det tvärtom. Med risk för att vara övertydlig vädjar jag till läsarna att först ta sig till hotellrummet innan kläder och annat tas av. I annat fall riskeras brottslig gärning - typ förargelseväckande beteende. Man kan också åka dit för förargelseväckande utseende, men det får bli en annan historia


En bild från Zurich, tagen från terassen vid universitetet på den södra sidan Limmat, den större av floderna som rinner genom stan.  


Så här såg hotellet ut från halvdistans. Priserna på begagnade Renault föreföll något billigare än i Sverige.


I hotellobbyn fanns det ett öppet akvarium, där det simmade fiskar, modell större. Bilden är oskarp - men blev ändå intressant på något sätt.


Bilden är från Vaduz,  som ligger i furstendömet Liechtenstein. Cirka 15 mil öster om Zurich. Där åt vi bl.a. korv. Språkpolisen kanske undrar var vi åt korv. Rätt svar är i båda städerna.  Den var god. M fick en hel korv, denna gången. Alltså i Vaduz (även i Zurich, men det är en annan sak).  Internt skämt!



Ha en trevlig fredagskväll - gott folk

Blixtvisit

Nu är vi hemma igen efter vår blixtvisit till Zurich. Vi bodde på ett riktigt fint hotell.



Att sitta och jäsa i en skinnfåtölj, efter dagens slit, känns bara fint.



Här är hauptbahnhof. K-märkt - tror jag.



Vi har haft det jättebra på alla sätt. Skriver mer senare. Tjillevippen.

Zurich

Hastigt och lustigt har vi bestämt oss för en weekendresa till Zurich. Vi åker i eftermiddag och kommer hem på måndag. Här går det undan. Att det blev just Zurich, är delvis tillfälligheternas spel - men ändå inte. Det var helt enkelt bäst flygtider fr Sundsvall. Det vill säga inte för tidigt och inte för sent. Ett tag funderade vi på Rom, men då kanske några fler dagar behövs. Nu åker vi mest för miljöombytet, som kul grej.

Ha en bra helg.

Sträna

Igår var jag på hocky. Med viss möda kunde MoDo vinna över Luleå med 3-2  i sudden death. MoDo har en ny fräsch hockyhall, med plats för 8.000 åskadare, men igår var vi knappt 6.000, mer eller vilsna själar - på plats. Spelet var mycket snabbare än jag trodde. Det var svårt att hänga med i alla intrikata matchsituationer. Fotbollen är lättare att överblicka.


Hocky är inte en av mina bästa grenar. Förra gången jag var på match var för 35 år sedan. Jag gjorde lumpen på I21 i Sollefteå och en kväll åkte vi över storskogen för att kolla MoDo eller Alfredshem, som dom hette då. Jag kommer inte ihåg vilka Alfredshem mötte, men jag vill minnas att det blev 2-2.


En något så när normal människa köper naturligtvis en tshirt eller halsduk, som souvenir. Inte jag. Kalsonger fick det bli, med härlig vidd runt gubblåren, där det inte får sträna. Det klarar inte kontorskroppen! Möjligen är det en mental pålagring.



99 spänn, ett rent fynd, inklusive MoDo-märket.

Bankdirektör

Det blev inte så mycket städning utomhus idag. Vi har putsat och fejat inomhus i stället. Nu syns gatubelysningen bättre, i kröken.



Inget inlägg utan samhällskritik. Enligt Aftonbladet har de svenska bankcheferna en fast lön mellan 7 och 8 miljoner kronor/år. Till detta kommer en bonus (för några) som ligger mellan 2.59 - 4 miljoner kronor, per år. Villkoren för bonusutbetalning framgick inte. Törs man fråga varför bankcheferna ska ha så hög lön, för att göra så dåligt jobb?

J2 har fått jobb i Sundsvall. Jättekul, grattis. Han ska jobba som konsult. Say no more, tack och lov inte flummkonsult, utan mer som inhyrd specialist.

Igår lagade jag lammstek med mucho grande vitlök och tomat. Man ska ju inte sätta sitt ljus under skäppan, men!  Idag kalops. Besök hos J2, i deras nya lägenhet  har förekommit!

Såsse

Idag har vi haft städdag i bostadsrättsföreningen.


Den observante läsaren ser en förändring i bilden. Inte jämfört med den övre bilden, men - det finns numera en lyktstolpe, där gångvägen svänger. Även annan kamerainställning.



Jag lyssnade på lördagsintervjun med näringsminister Maud Olofsson, som blev avklädd av Tomas Ramberg. Hon hade inte svar på någonting, det syns nu att  kejsarinnan är naken. Hon börjde naken och slutade avklädd. Alliansregeringen avvaktar med insatser. Finanskrisen blottlägger den krassa högerpolitiken. Den fungerar inte.
  • Ska nu 15.000 Göteborgare flytta till, tillväxtorterna - Örnsköldsvik och Haparanda, nu när jobben tryter i Västra Götaland? Rätt till A-kassa finns inte, eftersom arbetslösa ska flytta dit jobben finns? Arbetslinjen gäller, grattis - välkomna till Norrland!
  • Regeringen har kastat ut 500.000 människor ur arbetslöshetsförsäkring, genom att höja avgifterna och sänka ersättningsnivån i A-kassan. Hur bra är det för de som är arbetslösa att gå t.ex. fr 20.000 netto i månaden, till hälften. Vad är poängen - mer än underkastelse. Jag bara frågar! 
  • Regeringen vägrar att träffa såssarna eftersom dom inte vill acceptera den högerpolitik som nu förs. Befinner sig inte Sverige i en kris, och allas goda idéer borde väl därför vara intressanta. Regeringen pratar bara med dom som delar deras politiska värderingar, som nu uppenbarligen inte fungerar. Det är infantilt, barnsligt och farligt för Sverige.

Rotmos och fläsklägg

Rotmos och fläsklägg. Efter det microsömn på den azurblå (hmmmmm) soffan. Hemmet är återtaget. Städning ska genomföras. Imorron och på söndag är det, åter igen -  städdag i vår bostadsförening. Tiden går fort, eftersom förra städinstallationen var i maj.

J2 mellanlandade i Ö-vik, utan koppling på gamm Saaben igår. Den är nu på verkstad därstädes. Alltid händer nåt, som livar upp själen och kontorskroppen.

Vi mår som vi förtjänar, dvs ganska bra - om än lite trötta, efter veckans slit.

Man kan ju möjligen undra vad vi ska göra åt finanskrisen. Själv förespråkar jag måttfulla bonusar till bankdirektörer, investmentbankjuppies och finansanalytiker. Betydligt lägre löner till de som blundade för krisen som t.ex. Finansinspektionens medarbetare. Fondförvaltarna borde nästan jobba gratis. Hur kan man förvalta pensionsmedlen så uselt, och tjäna så bra dvs ett par millar per år. Då kan man väl förvalta själv - sämre går det ju knappast.

Att låta marknaden (vad det nu är) sköta sig själv, genom att leka med mina sparpengar - fungerar inte särskilt bra, för min blygsamma aktiefondportfölj. Nyliberalismen a´la Borg/Reinfeldt fungerar inte ens i teorin. Vem ska städa, när allting går åt helvete, som det tycks göra när kapitalisterna, tycker att det är lämpligt, att dra vidare. Någon form av statligt inflytande behövs, kanske kontroll. Att sälja statliga Vattenfall till privata, monopolintressen - gör bara att vi kommer att bli utan el vid nästa kris, som kommer om cirka 7-10 år. Det kommer att bli kallt och mörkt då, värre än i Övertorneå

Statskupp

Finanskrisen pågår med full kraft. Jag är inte förvånad efterom jag inte gillar nyliberalismen och den statskuppsliknande verksamhet som pågår bl.a. i Sverige, genom den överföring av förmögenheter till överklassen,  som alliansregeringen hemfallit åt i två år. Att finanshajarna på Wall street skott sig på möjligheten att spekulera (utan eget risktagande) med mina och dina pensionspengar, har jag varnat för tidigare. Att bonusekonomin inte fungerar visste jag redan år 2000. Frimicklaren Lars-Erikson (Skandia) retade gallfeber på svenska folket, genom sitt bedrägliga förfarande - med miljardbonusar. Försäkringstagarna fick stå för notan.

USA-koncernerna Worldcom och Enron var verkligen nyskapande. Dom bokförde kostnader som intäkter. Det är verkligen kreativ bokföring. Blev nån förvånade när konkurserna var ett faktum?

När bankdirektörerna börjar åka helikopter till jobbet och tjänar flera hundra miljoner dollar per år, genom att gambla med andras pengar, då inser jag - om inte förr - att det är jag som betalar genom mitt pensionssparande. Det är jag som tar risken!

Ska nationalstaten Island gå i "putten" genom att ett 20-tal Isländska höjdare, spekulerat bort allt förtroende.  Det verkar helt sanslöst. Girigheten har onekligen många ansikten.

Får jag bjussa på en höstbild fr Höga Kusten. Njut så länge det varar.


Ännu en.


En till.


Skuleberget med den välkända siluetten.  Där fanns det rövare förr. Nu har rövarna kostym,vit skjorta och fönat hår. Även finansanalytikerna, som inte sade något på förhand om den analkande finanskrisen, är nutida rövaraspiranter. Märkligt - jag trodde det var deras uppgift, att varna alltså! Nu förstår jag. Dom varnade givetvis sina uppdragsgivare.


Jadu - Anders Borg och dina gelikar. Som man sår får man skörda. Usel politik kan inte snackas bort längre. Nu hjälper inte fagert tal. 3.000 varslade på på Volvo. I praktiken handlar det minst om 12.000 jobb (underleverantörer) som försvinner. Men det löser säkert näringsminister Maud Olofsson när hon besöker Göteborg, genom några hurtiga utrop och speedade kommentarer, om att alla ska starta eget mm. Kan hon säga som har dubbel lön. Hon har vi fått för våra synder.

En sak är i alla fall helt säker. Det är småfolket och underklassen som får betala kalaset, när kapitalisterna och övriga girigbukar ätit av festbordet ända in på bordsskivan. Det är fán dyster!

Massäck

Det var nog tur att vi flyttade så gott som klart igår, trots att tidvis regnade.  Idag är det ännu sämre väder. Det regnar och blåser.


Vi börjar återta hemmet.


Till och med förrådet är snart återställt.



Städpatrullen är redan i farten.



Själv väntar jag på ännu en ödesmatch i fotbollsallsvenskan. Klockan 15.00 möter Gif Sundsvall Djurgården på Stockholms Stadion. Det är bara 6 matcher kvar i årets serie. Jag hoppas på det bästa.

I helgen har vi flyttat. Alltså J2 och Je. Jag, J1 och M har varit massäck. Sen kollade vi spektaklet - Stjärnor på is i TV4. Programmet  tar sig säkert vart det lider. Gynning verkar speedad. Hon är alltså ungefär som vanligt! 

Sol, vind och vatten

Hösten fortskrider. I början av veckan var det jättehärligt väder med den speciella känslan av analkande vinter, hög klar luft, vindstilla och en mager ljusgul sol. I slutet av veckan har det regnat rejält. Inte så mycket som i Höglekardalen (90 mm) och - tack och lov - ännu ingen snö!


I helgen ska vi hänge oss med flyttning av J2 och Je´s bohag till nya lägenheten.

I det stora hela är det som vanligt. M hänger med, M´s syrra hänger med, mamma bor fortfarande i huset, vägrar hemhjälp och terapi, i form av umgänge med andra pensionärer. Det går sakta utför! Men det gör det för alla, även om vi inte märker det så tydligt (alla gånger).

Ha en trevlig fredagkväll och helg, efter tycke och smak.