Missmod

Kalmar FF - Gif Sundsvall 3-0. Vi var helt chanslösa.

Ikväll jobbar inte M. Vi har ätit lammkotletter med tomat och mycket vitlök Nu är det snart dags för en kopp te, TV och sängen.

Vi har haft jättefint höstväder, sol och 17 grader. Alltid något!

Kontorskropp

Det var bra att träffa syskonen för att prata om vad som är bäst för mamma. I allt väsentligt tycker vi lika. Hoppas även mamma förstår. Hon har i alla fall lagt ner bilkörningen. Det är en bra början. Vi satt en stund längre än planerat vilket gjorde att jag missade travet, stortävlingen - Sundsvall open trot, på Bergsåker. Det gör inget, vårt möte var viktigare.

Plommonträdet i all sin prakt.


Vi har till och med plommon, på trädet.


Även ikväll är jag gräsänkling. M jobbar. Det är ingen god idé att göra en krogrunda. Kontorskroppen klarar inte det, i nuvarande författning. Det får bli en lugn stund framför TV´n i stället!

Jag säger, som jag brukar. Folks! Ha en jättefin fortsättning på lördagskvällen.

The sound of silence

M jobbar och jag är solo. Jag har ringt till bror om det möte, vi syskon ska ha om mamma imorron. Mamma vet om att vi ska träffas ( tack och lov). Mamma tacklar av och klarar inte två hus själv, det förstår vi - och hennes bilkörning "that avenue of pleasure", is closed for the moment, and forever.

Igår kväll innan jag somnade kollade jag programmet Sixties på TV1, och fick plötsligt smak för Simon och Garfunkel, som jag lyssnar på nu. En och annan klassiker har dom levererat. The sound of silence. Homeward Bound. I am a rock. The boxer. Mrs Robinson (ledmotiv fr. Mandomsprovet, the Graduate, Mike Nichols och Dustin Hoffman, Anne Bancroft 1967, svensk premiär året senare). Scarborough fair. Seven O´clock news/Silent night. Godingarna gör avtryck i kontorskroppen.

Simon och Garfunkels, största av dom alla. Bridge over troubled water, har jag aldrig helt tagit till mitt hjärta.

I morron är det Sundsvall Open Trot på Bergsåker. Då är jag förhoppningsvis där.



Får får får? Nej - får får lamm! Gåva från I, som står på TV`n! Juste!



På väg!



Jag vill tillönska mina kära läsare en riktigt härlig fredagskväll.

Hurvet

Idag har det regnat. Regnmätaren visar 35 mm, men jag är inte säker på att den tömdes igår. Det känns hurvet ute, grått och blött. Det blir kura skymning, värma en kopp te och krypa upp i soffan, och hoppas att det är något sevärt på TV.

En buss, personbil och en långtradare krockade i Älandsbro strax norr om Härnösand, under eftermiddagen. En död och åtta skadade. Tråkigt, det går väldigt fort när olyckan är framme, och just där finns inga mittvajrar. När jag själv fick sladd och körde av motorvägen på E4, fångades jag upp av vajrarna som avskiljer vägbanorna, annars hade jag gått över på andra sidan, och då hade det kunnat gå riktigt illa. Bilen fick skrotas.

Rabalder Johansson från Vällingby

Imorse innan jag blev riktigt vaken, gjorde jag en ny bekantskap. Det är ingen mindre än Rabalder Johansson från Vällingby.

Han är seniorhandläggare och handledare, för nyanställda på den stora byråkratfabriken. Han påminner utseendemässigt om Christopher Lloyd och en dos Robert Gustavsson.


Så mycket utbildning och handledning kan nog inte de nyanställda räkna med. Rabalder vill helst ha en informell stämning och sittningar, gärna kickoff, med trevliga inslag. Uppriktigt sagt blir det inte mycket ordning och reda där Rabalder går fram. En pruttkudde på en stol i kontorslandskapet brukar förhöja stämningen.

Han anser att sunt förnuft (hans) väger tyngre än författning.


Syftet med firman är att glädja huvudet, som ser ut så här. Det är en trist och tråkig typ - hävdar Rabalder, rent ut sagt en jävla streber.



Sen vaknar jag, och det roliga tog slut. .

Mintolux

Ny dag, ny vecka, nya glädjeämnen. Eftersom det är den 25:e är det pay day! Dagens mest spännande äventyr var promenaden till Sparbanken (Swedbank, vilket skämt) för att kvittera ut en ny dosa till Internetbanken. Den gamla dosan har gett upp. Tyvärr var lönen som vanligt, den nya dosan till trots. Det brukar vara för mycket månad kvar, när lönen är slut.



Imorron ska jag till tandläkaren. Jag har inte plågat tandhalsarna särskilt mycket med tandtråd, nästan inte alls, och det lär nog tandläkare Eva avge synpunkter om. Hon ska laga ett hål samt laga en fraktur, det är en gammal fyllning, som gett upp. För den som gillar att besöka tandläkaren mer frekvent än vad som kan anses vanligt rekommenderas intag av Ako Chock, eller Mintolux. Den kletiga kolakonsistensen gör underverk på bräckliga fyllningar.



Några filosofiska eller andra tankar av vikt, har inte tänkts idag. Det går dåligt för Gif Sundsvall i fotbollsallsvenskan. Bara 1 poäng på de fyra sista matcherna. Svidande förlust (0-2) borta mot Ljungskile igår. Ny svår bortamatch mot Kalmar, väntar till helgen.

Lingon

Vad tycks om denna blomsterprakt i österläge?



Vad tycks om äkta lingon, på den lilla radhustomten?



Vad tycks om vyn över radhustaket?



Vi har ätit surströmming för första gången i år. Det smakade bra, väldigt bra!

Högsta hönset

Jag är en riktig gnällspik. Jag gnäller på ett bra sätt - tycker jag själv. Det är kul att vara messerschmitt. Det är en av mina bästa grenar.

Plommonträdet börjar skifta i höstfärg.


M sköter blommorna, med sina gröna fingrar. Dom har stått sig bra i sommar.



Firman mår dålig just nu. Jag väntar på att högsta hönset ska träda fram och ta befälet, och kanske säga, att han beklagar vad han ställt med. Helt enkelt ta ansvar. Det går inte att skylla på omorganisation. Det är faktiskt han som beslutat om förändringarna (mot bättre vetande). Konsekvenserna av förändringarna har han vetat om. Han kan inte låtsas som det regnar. Det vore snyggt om han också beklagar att han bara valde ut rövslickare, utan tillräcklig kompetens i sin närmaste ledningskrets. Men ett sånt uttlande lär vi få vänta på.

Får jag beskriva vad som händer i firman. 10 arbeten på ort A flyttas till ort B, som flyttar 10 arbeten till C, som flyttar 10 arbeten till A. Detta är ett nollsummespel. Problemet uppstår genom att dom som jobbar på ort A kanske inte kan flytta till ort B. Dom väljer i stället att sluta. Det innebär att kanske hälften av medarbetarna väljer att flytta med. Rent teoretiskt skulle det nu kunna finnas 5 medarbetare på respektive ort. Sen ska det sparas 20%. Det kallas visst effektivisering. Då är det helt plötsligt bara 4 personer kvar på ort A, ort B och C.

Sen uppstår semester, vilket kommer som en total överraskning för högsta hönset. Då är det helt plötsligt bara 2-3 handläggare på ort A, B, C, som ska klara 10 mans jobb på respektive ort. Det är väl klart att dom inte hinner med, balanserna ökar och missmoder växer.

Hur möter nu högsta hönset den verklighet han helst vill slippa se. Han vill givetvis ha daglig rapportering av hur många ärenden som görs, och helt plötsligt ligger hela problemet i knä på första linjens chefer och handläggare. De handläggare som okritiskt förväntas ropa hej och hå och jobba ännu mer, korta fikarasterna, inte få någon kompetensutveckling och ej heller tillåtas delta på några möten. Det är för sorglig personalpolitik, ickeledarskap och ingen utveckling.

Fransosen

Jag är en riktig gnällspik, med rost i rören - eller är det i kalsongerna? Jag är stolt. 

OS verkar gå så där, för oss. Medaljerna lyser med sin frånvaro. Det är svårt att engagera sig i alla de märkliga idrottsformer som bara finns på kartan, vart fjärde år. Skytte, brottning och gång, är inte det jag vanligtvis hetsar upp mig på!

Kriget i Georgien är näst intill obegripligt. Flygolyckan i Madrid är begriplig, men lika oönskad som kriget.

Den moderta tokregeringen är helt osynlig. Det är begripligt, men odemokratiskt. Statskuppen fortsätter.

Att man som "äldre" inte ska kunna kivttera ut ett kontokort, är åldersdiskriminering. Dom flesta 55+ har nog säkerhet så det räcker (och blir över)!

Snart är det fotbollslandskamp på dumburken. Sverige möter fransoserna (Frankrike). Förr var det vanligt att kalla främmande sjukdomar för något exotiskt. Att få fransosen väckte säkert inte någon riktig glädje, ej heller asiaten. Ett rikligt mått av fördomar hjälper det svaga egot att må bättre. Säger en som vet!

Kvota

Bästa läsare. Idag har jag varit på kurs och lärt mig ett nytt ord. Denna nysvenska konsultordkonstruktion är kvota. Det betyder kvotandel (tror jag), men det blir inte så flåsigt/märkvärdigt och konsultmässigt - om man säger kvotandel (tror jag)! Ett nytt ickeord behöver därmed skapas.

Om man t.ex. har har 3 ärendeslag, som vi benämner typ 1, typ 2 och typ 3. Typ 1 består exempelvis av 20% av totala antalet ärenden, typ 2 av 30% och typ 3 av 50%. Då är alltså kvota för typ 1 ärenden 20. Da! Konsulttugget är irriterande, onödigt, fjantigt  och skapar motvilja hos mig, i synnerhet när självklarheterna ska gås igenom, av välavlönade konsulter fr. det stora amerikanska konsultföretaget. Jag tycker det är bättre att jobba.

Nästa innovation var att vi skulle öka antalet avgjorda ärenden med 20% (utan extra personal), eftersom firman dragit på sig stora ärendebalanser under sommaren, och allmänhetens milda överseende med lång handläggningstid förefaller vara i avtagande. Det ska vi kunna klara genom att fika kortare, inte ha några möten, helt enkelt jobba 1 timme mer per dag, som om inte redan alla göra det redan! Bakgrunden till att vi lagrat upp stora mängder ärenden är att ledningen beslutat om en mycket stor omorganisation mitt i sommarperioden.

Jag tror att organisationsarkitekterna tänkte fel. Dom tänkte nog att det är lugnare på sommaren, men glömde att 30-50% av medarbetarna är på semester och då inte kan göra några ärenden alls. Och till detta ska läggas till att vi ska flytta runt lite på kontoren, byta jobba med varandra och känna oss förändringsbenägna. Det vill säga att vara med på tåget, som det så fint brukar kallas på konsultspråk.

Det där jävla konsulttåget har det tjatats om hur länge som helst. Det skiter jag högaktningsfullt i.

Man tar sig för pannan och tänker. Tok gör som tok säger!

Partsinlaga

Det är bättre att ha fel i grupp, än rätt ensam!

Ursprungligen skrev jag att rövslickeri vanligtvis lönar sig på jobbet, och att jag är för god för den verksamhet jag jobbar i. Men vem orkar läsa en sån partsinlaga.

Kvalitetssäkring

Somliga går med trasiga skor, men inte jag. Det här är riktigt sköna pjucks. Dom bästa jag haft, på senare år.



Gif spelade lika (1-1) mot AIK, på Norrporten Arena i Sundsvall. Jag och K var där. K är en kvalitetssäkrad kompis, sen 40 år.

Krita på Systembolaget

Nu är hantverkarna här och gör klart, eller näst intill, i duschrummet. Äntligen.



Det har varit en medelhård vecka. Jag har sovit som en kratta. Att vakna kring fyra är inte kul. För lite sömn suger musten ur kroppen. I morse somnade jag i alla fall om, och fick en sömntimme till. Den gjorde gott. M hävdar att jag snarkade. Det vet jag inget om - eftersom jag sov.

Idag har jag spontanjobbat på hemmaplan. I eftermiddag kommer goda vänner och J2 och Je, som ska titta på lägenhet i Sundsvall.

Jag har också varit på Systemet. När jag skulle betala visade det sig att jag hade bankkort och leg. hemma. En pinsam tystnad utbröt i kommunikationen med affärsbiträdet. Kassörskan gjorde omedelbart gällande att jag inte fick handla på krita. Att åka hem med oförrättat ärende kändes inte som någon höjdare. Jag gick igenom fickorna och fick med möda ihop de sista korvörena, och kunde betala ölen. Tack M, som handgripligen gav mig ett tiotal femtioöringar, för några dagar sen. Hon gillade inte att småmynten blir liggande överallt, bättre att använda dom.

Rea på Dahlin

Syster hade trevligt 50 kalas, på alla sätt. Släkten träffas inte så ofta, full uppslutning är det max 1 ggn/år. Vårt klansegment var intakt, M och barn med fästmöar. Tipsrundan avslutades med skilje (bollkastning) där vi kom på en hedrande andraplats. Musiktävlingen vann vårt lag överlägset.

Så här naturskönt firade vi.


Årets fjollsko-inköp är avverkat. Ett par Dahlin-pjuck för 300 och ett par sandalliknande för 200 hundra (Rieker). Det är visserligen ruskig brun färg (som jag är allergisk mot) - men sköna är dom. Jag gillar inte sandaler (av någon outgrundlig anledning). 70% rabatt gillar jag!

Jag har lämnat in ett par andra skor för klackning, det gör man inte ofta nuförtiden. 200 kronor kostar det, hämtas på onsdag, förskottsbetalning påfordrades.


Ikväll spelar Gif Sundsvall, ännu en ödesmatch. Hammarby kommer på besök. Det blir två timmars nagelbitning.

Jöken

Idag ska vi gratta syster som fyller 50.

Det är bara att konstatera att vi inte har någon ordning på böckerna. I vardagsrummet har vi också några. Bland annat tronar en imposant lagbok av äldre modell i mitten av bilden. Den köpte vi, när vi läste jöken på högskolan för många år sedan.


Några DVD filmer finns också i bokhyllan. På vintern, när det är hurvet ute, kan det vara avkopplande att äta frukost och samtidigt kolla en klassiker som t.ex. Die Hard eller Snatch eller varför inte Snuten i Hollywwod. Bilden är suddig, makrot värdelöst.



När jag var på väg in på ICA Ettan igår mötte jag två ungdomar som drogs i rulltstol av sin personlige assistent . Ibland möter man också äldre personer i rullstol, som förvärvat oförmågor genom sjukdom eller olycksfall. Då tänker man en kort stund, att man - trots allt, är lyckligt lottad i tillvarons tombola. Blåsan på stortån går möjligen att leva med, även om den smärtar. Den obefogade tillrättavisningen av chefen eller hustrun kan möjligen förstås i ett sammanhang, varför riva upp himmel och jord för en sådan bagatell.

Å andra sidan är det väl rimligt att leva sitt liv, utan att varje dag prisa makterna för de förmågor man har, saker man tar för givna. När man tappar något, det kan vara syn eller hörsel eller annat - då lär det väl inte kännas bättre, även om man tidigare tackat Tellus för alla genomlevda dagar med full utdelning av förståndsgåvor och andra funktioner.

Jantelag och bokbål

Hösten kan anas, fast det är nog mest ett typ - varsel.



Jag har hängett mig åt lättare städning. Så kallad fuskdammsugning. Jag gillar när det ser rent ut. Jag har också slängt en del böcker. Graham Greene och EdMcBain m.fl. går till slutförvaring.



Det blir nog så, att tyngden kommer att ligga på fackböcker av olika slag. Bokhyllan är av märket Billy - om någon undrar. Per Gunnar Evander, Theodor Kallifatides, Klas Östergren, PC Jersild, Inger Alfvén och Sjöwall/Wahlöö överlever dagens bokbål. I någon mening av nostalgiska skäl.



Det är mycket gnäll i denna blogg. På sitt sätt är det märkligt eftersom så mycket i tillvaron är väldigt bra och positivt. Det är nog så att jag inte har fallenhet att beskriva livets alla smultronställen på ett medryckande sätt, och inte heller törnestigen (men det gör jag ändå). Jantelagen är underskattad som norm! Och hör sen, eller nu!

Olycksfågeln

M har hamnat i en Läckberg-fas. Just nu läser hon Olycksfågeln. M undrar vidare hur jag hela tiden orkar gnälla om allt  och alla. Jag är själv förvånad, och lite stolt - hur ihärdig och moderat, jag är.

Dagen började med bekymmer. Jag är på jobb i Härnösand och hittar inte mitt behörighetskort, för att kunna använda datorn. Jag inser rask att jag glömt kortet i Örnsköldsvik, där jag var på tisdagen. På grund av semester kan jag inte kvittera ut ett tillfälligt kort, eftersom kort- och behörighesadministratörerna är på semester. Till Ö-vik är det 11 mil, enkel resa räknat från Härnösand. Jag behöver komma in i datorn idag. Kreativa tankar behövs. Vad göra?

Jag ringer till en kollega i Ö-vik och ber honom fixa en bil och möta mig på halva vägen dvs i Ullånger. Jag lånar en bil på vaktis och åker norrut, träffar kollegan, utbyter artighetsfraser och på knappt två timmar är jag tillbaka på jobbet i Härnösand. Jag sparade en och en halv timme. Kollegan förlorade lika mycket, men det får han väl jobba in senare. Jag bjussade givetvis kollegan på glass, inköpt på OK, bredvid Sandströms kläder med den bautastora klädhängaren på taket, som syns från E4. Kollegan instuerades att debitera resekostnaden på kostnadsställe Ö-vik. Hur det blir med den saken vet jag inte. Vi tar ett helvete i taget!

På tal om olycksfågel. I Sverige är det vanligt att efternamn kopplats till naturbegrepp, som berg, sjö, skog och liknande. Det är heller inte ovanligt att vi använder djurnamn för att beskriva olika företeelser i tillvaron. Det kanske minner om en svunnen tid, före industrisamhället, vad vet jag! Olycksfågel är ett begrepp. Givetvis latmask, som jag känner till, och utövar med framgång. Några ytterligare.
  • apkonst
  • björnfrossa
  • falkögon
  • fågelfri
  • fårskalle
  • grisblink
  • gäddhäng
  • hundhuvud
  • kolugn
  • ormbo
  • rådjursögon
  • rävig
  • tjurskalle
  • valfläsk
  • vargtimme
Det är coolt.


Nolla sökes till miljöprojekt

Idag har jag varit till den fina staden Örnsköldsvik. Med tillbaka, till Sundsvall kom ett antal flyttlådor från J2 och Je, som nu pryder sin plats i förrådet. Det lär bli fler lådor vart det lider. Lägenheten i Ö-vik är uppsagd. Ingen ny är ännu klar i Sundsvall, men det löser sig, tror dom! Det hoppas vi med - och fort. Delar av J1´s bohag hade vi fyra månader, tror jag!


På radion hörde jag att Allianz-regeringen ska satsa en dryg miljard kronor på att sälja "klimatförbättringssystem" till främst Kina. Det låter som ett bra förslag, ovanligt bra för att komma från tokmoderaterna. Efter radioinslaget följde en debatt med några politiiker och företrädare från Chalmers i Göteborg, med syftet att förklara vad som som skulle göras. Då blev hela frågan obegriplig eftersom man rörde sig främst på visionsnivå, förhoppningar och övriga abstraktioner. Noll konkret alltså.

Till slut frågade programledaren vad som konkret skulle göras. Med mycket stor vånda pressade en av debatterna fram att det behövdes mer pengar. Till vad framgick inte. Han sa (fast det hade lika gärna kunnat vara en hon) att det skulle vara en nolla till bakom satsningen. Kanske menade han 10 miljarder i stället för en. Eller så menade han att moderaterna skulle utse en nolla att dela i klimatprojektet.

Jag tror nog att det blir lättare att hitta en nolla (det är väl bara att utse någon tokmoderat , kanske FRA-centersvikaren Federley vill profilera sig igen, eller varför inte klandrottningen själv Maud Olofsson) än att hitta nio miljarder.

Moderat statskupp i Sverige

Det är grått och mer regn är att vänta i natt!



Thriller-bild, med inspiration av Alfred Hitchcook (1899 - 1980). En av dom stora filmmakarna!



Vi har haft en lugn helg i Sundsvall.

Konjunkturen bromsar in - men vem bryr sig.

20.000 lär sakna sjukförsäkring, i Sverige inom kort - men vem bryr sig! Det ligger f.ö. helt i moderaternas intressen. Underklassen ska tvingas jobba för svältlön och utan förmåner. Så är det bara!

Att det, sedan 2007 pågår en moderat ledd statskupp i Sverige, genom den konsekventa överföring av nationalstatens samlade tillgångar, som nu sker från fattig till redan rik, verkar inte heller tilldra sig någon allmän uppmärksamhet. Vem bryr sig (mer än jag)!

Tyskungen

Det är inte direkt höstkänsla, men kanske ändå, så där lagom i bakgrunden.



Vi har plommon på gång.



Idag har vi haft ställtid. M har läst, Camilla Läckberg - Tyskungen, och jag har gjort nästan ingenting.

Första arbetsveckan har rullat på, utan missöden. J2 och Je kanske ska flytta till Sundsvall, det ser vi positivt på!

Är det någon som har något bra tips på en 50-årspresent till syster. Alla tips tas tacksamt emot.