Självkänsla

Om man handlade på Coop i Birsta, Sundsvall, idag nyårsafton kunde man köpa Mia Törnbloms inlästa bok - Mera självkänsla, inkl mp3-spelare för 399 kronor. Ett fynd!

Vi har tomtar på loftet, och på en del andra ställen.

Goda vänner har släktaktiviteter, och M och jag firar därför själva. Först ska vi reda ut några oförrätter, sen blir det entrecote och fram på kvällskvisten räkor. Om vi känner för det är vi uppe till tolv. J1 är i Bruksvallarna och J2 i Sundsvall - med olika partajinslag.



När vi handlat klart på Coop idag, fångades vi av följande anrop på butikens anslagstavla.

Tappad självkänlsa var rubriken, sen stod det. Jag behöver återfå min självkänlsa. I fredags sa min tjej att jag var sådär i sängen. Det känns inget vidare. Jag behöver hjälp. Ring Jens 070 xxx xx xx.

Stackar´n. Undrar om Törnblomskan har någon akutmottagning. Även MoDo, nu sist i hockeyns elitserie förefaller vara i akut behov av stöd/hjälp.

Jag vill önska alla ädla och trägna läsare ett riktigt gott nytt år.

Lättja

Julen gick fort, och nu har två arbetsdagar (nåja - en och en halv kanske) genomlidits. Det var visserligen lugnt på jobbet - men ändå ett omak, om känslouttrycken styrs av tanken på  ledighet. Inga incidenter finns att rapportera från trafiken och anslutande. Ingen julgran fick jag till, och inget har jag att skylla på - mer än mig själv och den där förgrömmande lättjan som florerar i kontorskroppen.

Julbordet var lämpligt. Numera dukar vi (M)  fram bara det vi tycker om. Skådematen bryr vi oss inte längre om att köpa. Lutfisken, grisfötterna och patéer/syltor i parti och minut har utgått.


Jag har varit på rea och köpt en vinterjacka.  Den är svart och av märket Tommy Hilfiger. Fick den för halva priset.


Bilen tvättades häromdagen, efter veckor av nedsmutsning. Nästa dag var det slask. Så här fin var den - innan den blev smutsig igen. Det kostar 10 ggr mr att använda sand istf salt på vägen under vintern. Loppet är kört om förändring.


Ikväll blir det lugnt, och även på nyårsafton. MoDo är snart sist i elitserien i hockey. Ack ja!

Ha det fortsatt bra på alla sätt, i koja och herresäte, i norr, söder, öster och väster!

God jul

Nu har vi stökat klart, dvs mest M. Själv har jag hållit mig undan efter bästa förmåga. Mail måste givetvis läsas och telefonsamtal ringas, även när julstöket kräver sitt. Jag har i alla fall varit med till köpeldorado Birsta - där vi var på Bauhaus, MediaMarkt och Coop.  När M vände ryggen till smet jag in på bolaget och köpte julöl. Vi har också kompletterat julklapparna. 

Det är sju grader kallt och rejält med snö på väster i Sundsvall.


Tomten har redan kommit. Fin va! Merparten av jul ska vi vara i Sundsvall. En tur norröver till mamma, släkt och goda vänner klämmer vi in kring lördagen.


Jag tillönskar mina trogna läsare en riktigt god jul. Det är verkligen ingen drömsits att läsa min blogg. Tagelskjorta på - för det mesta. Jag är inte speciellt nöjd med särskilt mycket, har synpunkter om det mesta. Ibland kanske någon lämnad tanke möjligen faller i god jord, eventuellt med ett nytt betraktelseperspektiv. Men om det vet jag inget. Idag är jag nöjd och glad med och över det mesta.

Julklappar

Som den regelbundne läsaren väl känner till, är jag en lugn, fridsam och eftertänksam person, som ser möjligheter - där andra ser hinder.

Idag har jag handlat julklappar. Det är ingen enkel uppgift, eftersom dom flesta har vad dom behöver - och lite till! Det sägs också att det är recession och försäljningskris. Hjulen snurrar inte som förr, när Barneviks, Peterson och andras fingerade pengar för bonusar och pensioner, nu ska betalas med riktiga pengar. Det vill säga mina och andras, från underklassen.

Jag handlar alltså min små julpresenter och ber - vilket jag tycker är rimligt även om presenterna "bara" kostar kring 3 till 600 kr - att paketen ska slås in med fint papper och matchande snören. Tyvärr meddelas det - att den servicen inte längre föreligger. Det var väldans säger jag. Men den fanns ifjol!  Nej - säger dom vänliga biträdena. Möjligen för två år sedan!  Om jag väljer att fullfölja mitt köp, innebär det att jag själv får slå in mina julpaket, vilket leder tanken till bank- och finansvärlden. Där tycks man få göra det mesta själv, och betala för det.

Trots min lugna, fridsamma och eftertänksamma personliga läggning tycker jag nog att julklapparna ska kunna slås in i butiken. Jag begär inte att alla ska tyckas som jag - men kanske har jag någon självsfrände i cyber!

After work

Idag, söndag - har vi roat oss  med städning. Vi har också kollat några avsnitt av Prison break. Det är fint vinterväder på tundran, kring fem grader kallt. Vi har också funderat på julklappar till J1 och J2, men några bra uppslag kommer inte. Nån, som har någon bra idé?
 

Det är fjärde advent idag.


Det är bara att inse att gaggigheten breder ut sig. I fredags skulle vi fika hos J1, dit också J2 kom så småningom. M hämtar mig på O´Learys på Storgatan, i stenstan, strax före sex, eftersom jag har after work med arbetskompisar. Två öl ger inte mycket fylla, säger jag redan nu. Vi skulle gått på puben Bishops Arms, men den var stängd!

Hos J1 får vi kaffe, snabbkaffe - tror jag!  Efter en stund frågar jag försynt, om jag fått te eller kaffe, eftersom innehållet i muggen känns aningen tamt i lukt och smak. Herregud, säger J1 har du inte doserat nåt. Nej säger jag - det trodde jag du gjorde. Det blir gapflabb. Sen säger M att även hennes dryckeskomposition är tunn i smaken. Har inte du heller doserat nåt, säger J1! Nej - erkänner M, människan sitter och dricker hälften mjölk och hälften vatten.  Barnen höll på att skratta på sig av förtjusning. M och jag är uppenbarligen väldigt blyga och försynta, när det passar!

Bruna tungornas högtid

Det snöar i Sundsvall. Och än en gång inser jag att det är lättare/bättre ha fel i grupp är rätt ensam.


Vi har julpyntat. Enligt dagens DN är firandet av Jesus födelse, den 24 december, resultatet av "kristen/kyrkans" marknadsföring. Det kanske är lämpligt av andra skäl, kanske som en symbolhandling för hållande av hedendomen borta. Tydligen finns det vetenskapliga belägg för andra födelsedagar än "jul", så långt tillbaka som 200 (e.kr).



Det råder viss tubulens i firman f.n. Chefen och dom dyra amerikanska konsulterna har kört verksamheten i botten. Det saknas närmare en miljard SEK, det är pengar det också! Jag tror att jag nämnt det tidigare. Nu skas det tas nya tag. Lycka till - säger jag!

En tid har jag utforskat mellersta norrlands kustlandskap åkandes buss. Vilket fungerar alldeles utmärk. M är glad att hon får ha bilen, och jag åker säkert - vanligtvis på andra våningen i de mellanblå bussarna. Att vara på resa, innebär upplevelser. Vad sägs om detta torsdagsäventyr.

Vi kommer till Sundsvall, där det är mycket trafik, innan vi kommer till navet (busstationen) mejar chauffören ner ett trafikljus när han ska svänga in från E4 på Sjögatan. Sånt händer. Vi åker ytterligare 2-300 meter innnan vi är framme vid navet. När jag är i trappen ner för att kliva av åkdonet, drar bussen iväg med världens rivstart. Med viss akbrobatisk förmåga undviker jag att ramla, kommer ner och påkallar busspersonalens uppmärksamhet.

Jag säger nåt i stil med att det kanske är bra om passagerarna får kliva av, innan fordonet körs vidare. Men alla har klivit av sager chauffören. Uppenbarligen inte alla, säger jag.  Eftersom jag är en fridsam och förlåtande natur, fortsätter jag med. Får jag bara min väska - som är placerad i skuffen, så är det lugnt. Det var väl ungefär här det började gå snett, eftersom jag just då, ser en väldigt ensam väska av modell mindre, ödsligt placerad på en alldeles tom hållplats 75 meter  österut.

Nu blir jag förbannad, vilket jag sällan blir - och säger. Vi måste klara ut detta här. Är din mening att bussen är  tom, när du åker vidare. Ja säger chauffören. Men hur i helvete kan du då ställa ut en ensam väska, vind för våg. Den måste väl för fán vara kvarglömd i så fall, och tas om hand!  Sen säger jag jag något ytterligare svärord, innan jag med stoiska steg går de få stegen för att hämta min Samsonite åsmodell 2000. 

Den lyhörde läsaren förstår naturligtvis att min ilska kanske inte bara beror på servicebrister hos bussbolaget, utan mest för att firman är vanskött, vilket många känt till, men JA-sägarna och konsulterna har bara sökt egna fördelar, och låtit allting gå åt skogen. Nu kommer det bli uppgång, för modellen bruna tungor, när räfst och rättarting beordrats, och nya positioner ska fördelas. Tack och lov är min tunga röd och fin, jag har visserligen inget jobb efter min kompetens, men ändå ett jobb. Det är tveksamt om min konstruktivt kritiska hållning kommer att ge pluspoäng framöver, men hoppas kan man ju!  



Guldkant

På grund av jordens lutning i förhållande till dess omloppsbana runt solen - har vi årstiderna. Tänk på det!

Får jag påminna om sommaren, egentligen början av september. För oss med intermittent minne, plommonträdet - du vet!


Just ikväll har jag inga bombastiska utfall mot kreti och preti. I det stora hela är jag lycklig lottad. Jag och mina nära (tror jag) har hyggliga möjligheter att hitta/sätta guldkant i/på tillvaron. Men hur kul skulle det vara att ständigt mata den lilla men välartikulerade läsekretsen om denna sörgårdsliknande tillvaro?

Allting är åt helvete, men på ett fint sympatiskt sätt.

Ångermanland

Idag har jag hälsat på mamma, och resan dit blev en "resa i julkort"! Den första bilden är över Selångersdalen, väster om Sundsvalls centralare delar.



Det andra fotot, är taget några mil längre norrut!



Höga kusten bron (sär skrivning?), som är mer imponerande i verkligheten, än på bild.



En vintervy, nära mamma!



Ångermanlandsmål är inte särskilt känt. Emellertid finns några språkliga konstruktioner som känns rätt så spännande,  om jag får säga det själv. Makro från dagens Tidningen! Förr fanns åtminstone tre morgontidningar i Ångermanland. Nu finns bara en (1)!



Mamma blir äldre, men kämpar på efter bästa förstånd. De få timmar jag är "hemma" spelar vi kort, mamma har befälet över protokollet, vi pratar och handlar. Eftersom jag var snäll som barn, ligger jag på plus, men det är inte roligt när föräldrarna tacklar av!

M har skött marktjänsten på hemmaplan, idag  - lördag.  J1 och J2 har varit hemma på kortvisit. Sköldpaddan är nu återlämnad. Det är möjligt att den kände vad som var i görningen, eftersom den smet iväg nu på morgonen. Den forcerade "murarna", från köket -  och tog sig in i vardagsrummet och försökte gömma sig bakom TV´n. Den visste nog inte sitt eget bästa. 

Polismördare

Vi finns i ett vinterlandskap. Sundsvall var även med på spåret ikväll. Skvadern kunde vi och även Kai Gullmar. Splintved hade jag ingen om. Calgary  -  kändes bekant.  Jag och Osbourne var nästan där.  Vi kom söderifrån (Great Falls) stannade i Shelby/Montana, 20 mil söder om Calgary! Det är mycket tundra där uppe, mer än i Sundsvall. Sen fortsatte vi rakt västerut mot Seattle.

Skagen tog M och jag,  på en ljummen sexa.


Vi kan nog säga att det är vinter nu. I vart fall har vi snö. Det verkar som vi bor mitt ute i storskogen. Det är dock en sanning med modifikation.


Dolph ska återlämnas till J2 imorron. Hon har den senaste tiden varit aktiv, mest på nätterna, och det är henne väl unt.


Det verkar oroligt i Athen. Vem eller vilka som är polismördare, förefaller inte helt klarlagt.

Idol är inte min grej.

Nya brillor

Snart får jag mina nya glasögon för 8.000 balubas inkl. moms. Då kanske jag kan läsa den pyttelilla texten igen. Jag är inte helt dyslektisk, som man kanske kan tro, när stavfelen står som spön i backen på bloggen.

Det är klart att bilden av USA och dess framfart i Korea, Vietnam, Chile och Irak x2   har kostat popularitetspoäng. Men det har väl ändå funnits något positivt, en illusion av frihet, möjligheter och demokrati.  Efter Bush och finanskrisen finns inte mycket förtroende kvar. Jag hade kunnat leva med en "lögn" några år till - men inte ens jag kan det, efter dögrävaren Bush framfart.

Illusionsdödare

Man kan ha många synpunkter på USA´s snart f.d. president. Föredetting har han varit länge, George W Bush! Den sämsta presidenten i USA på mannaminne. Ronald Reagen och Richard Millhouse Nixon, var också kassa, men dom hade det goda omdömet att inse sina begränsningar, och orsakade därför inte så mycket skada. Får jag nämna att jag varit i Nixon´s födelsestad,  Yorba Linda, nära downtown  LA.  Det kan jag berätta om en annan gång.

Mest missnöjd är jag för att Bush dy har avlivat många av våra drömmar. Han har förvisso avlivat många andra, främst araber, för att komma åt olja och för att vinna internpolitiska fördelar mm. Men även den debatten kan vi, för en stund lämna åt sidan.

För min generation (50-talist) har USA - trots allt - tidigare varit ett föredöme, en drivkraft för utveckling. Det finns inte så mycket högteknologisk utveckling i arab-världen, så vitt jag kan förstå. Där finns påtagliga islamistiska attribut, som vi inte heller behöver diskutera här och nu.

För 50-talsgeneration stod USA som någon form av frihetssymbol. Som kan handla om åsikter, religion, vapeninnehav, cruisandet  på highway med en stor bensinslukande gungande "jänkare" i 65 m/h mot den cowboytäta horisonten. Det kanske inte var en realistisk dröm, ens år 2000, när Bush junior tillträde med hjälp av systematiskt valfusk och de republikanska kompisarna i Högsta domstolen. Men ändå.

Varför kunde inte Bush låta oss behålla frihetsdrömmarna. Var de nödvändigt att invadera Irak? Är det nödvändigt för USA att tortera krigsfångar/kombatanter? Är det nödvändigt att förneka klimathoten? Var det nödvändigt att stödja Enron och Worldcom? Var det nödvändigt att försöka ta världsherravälde, till varje pris?

Varför kunde inte USA  fortsätta vara det goda föredömet (trots många brister, bl.a. saknas en allmän sjuk- och arbetslöshetsförsäkring)!  Varför kan vi inte få behålla de positiva förebilderna, som illustreras av Nalle Puh (eller är det Bamse?), som säger! Om man är stor och stark, måste man vara snäll.

Jävla Bush - illusionsdödare! 

Adventsanarki

Får jag bjuda på den klassiska Måns/Bill/Bull-tändningen av adventsljusen. Fritt efter julkalendern 1997. Luciatåget vaktar ljusen. Anarki - säger några.


På begäran kommer en ny bild av torkvindan


På M´s enträgna önskemål  klängde jag i somras, som en babian i granens topp och knipsade därefter av en dryg meter för att undvika skugga  på uteplatsen - om några år. Formen ser onekligen ovanlig ut!


Även grannen har en torkvinda. Visserligen är den inte lika präktigt som våran, men den får duga.
Minus 6 under dagen och kring 10  nu ikväll.


Det har varit en helt underbar vinterdag, med sol och sen halvmåne.  På lätta fötter genomfördes promenaden. 



J2 och Je har varit på middag. Vi har tittat på Mamma Mia. En klockren trea.

Azurblå

Snön har ännu inte smält bort. Det är vitt och fint, kring noll. Vi har promenerat och slappat.


Nu är tomteparaden framtagen. Fyra st är inköpta jämfört med fjolårets utgåva. Blott en endaste liten kvinnlig tomte finns   i paraden, för den som undrar.
.

Igår kväll kollade vi På Spåret. Ikväll blir det Stjärnor på Is. Fiskgratäng har avätits till middag, före och efter har någon enstaka pepparkaka knaprats på.  Det har även vilats på den azurblå soffan

Takida

Dagarna kommer och går. Plommonträdet består - för kvällen iklädd vinterskrud.



Det börjar komma upp julbelysning här och där. Köpcentret Nordstan, är modell större!



Vi var på julmarknad på Liseberg. Dit åkte vi padda, dvs paddan. Det var kallt och regn, men det kostar på att ligga på topp.



Vi bodde på hotell Opalen, med utsikt mot nya Ullevi. Gamla Ullevi är riven, men snart återuppstånden under namnet (nya) gamla Ullevi. Nån som hänger med?

Nåt helt annat. Om Glenn Hysén gifter sig med Glenn Close, då kommer hon att heta  Glenn Hysén. Bara så du vet. Vilket ledar till arabvärlden bästa fotbollsspelare, som naturligtvis heter - Glenn Hysé(i)n! Man blir onekligen influerad av den Göteborgska humor´n. Jag träffade också Osbourne.



Så här kan en skön hotellsäng se ut!



Allt väl här. M har ont i käken. En tand är numera utdragen. Senare kommer svårt värk i plånboken. Vi pratar kanske 12 tusen balubas. Curly Sue med Takida är en riktigt bra låt. Takida lär vara från järnvägsmetropolen Ånge, nio mil väster om Sundsvall.

Ha en underbar fredgskväll - allmoge och bättre bemedlade.