Dröm

Det är sommar. Igår och i förrgår låg eftermiddagstemperaturen kring 26-29 grader. Idag inte över 24. Dock var det ingen tropisk natt, dvs över 20 grader - så vitt jag vet. Säker är jag inte, eftersom jag sov!

Detta är en bild av Sticksjön! Den går vi runt på cirka 14 minuter.


Det finns två vita änder. Ej albino, enligt vetenskapen, eftersom dom har gula näbbar. Vitänderna gömmer sig i vassruggen. Information till de skumögda.


Michael Jackson verkar inte ha haft det lätt, först berövad sin barndom - och sen berövad stöd i livet. Framför honom låg 50 tuffa "avskedskonserter" i London, som underviktig och med nedsatt hälsa. Det låter övermänskligt - även för en frisk!

Min första semesterdag har jag tillbringat framför datorn, jobbandes - i vart fall halva dagen! Jag är en dröm, sett ur arbetsgivarsynpunkt (i vissa fall).

Tv-programmen är inte mycket att hänga i julgran - typ! Allsång på Liseberg är en blek kopia av Skansenvarianten, och den kan man ha synpunkter på.

I övrigt är allt det mesta, som det brukar. Sköt om sig i statarlänga och herresäte!

Värme och kyla i Sundsvall

Det är fredag och Sundsvall visar sig från sin bästa, varmaste sida.



Växtligheten frodas.



Styvmorsviolslikande färger. I like it! Fick jag till 2 genitiv-S? I like it! Penseer, är det nog!



M har tilldelats rollen som idrottsänka ikväll. Jag lade rabarber på TV´n i vardagsrummet - och övriga, faciliteter!
 Sverige spelade semifinal mot England i U21-slutspelet i fotboll, som givetvis måste bevakas.
 Det blev en rysare. 3-3 efter full tid.
Tyvärr forlorade vi den påföljande staffssparksläggningen. De blågula kämparna gjorde en imponerade insats, och även M i det varma sovrummet (kring 28 grader), tittandes på TV2 (av tre befintliga).



Själv hade jag storbildstv och kyla (fläktande kring 22) i det luftiga vardagsrummet.
 Olika falla ödets lotter.
Bakom varje sval, maskulin sportfåne finns en varm och utarbetad kvinna.


Ha en fortsatt sympatisk fredagskväll.

Tio i topp - belöning

Idag har jag brist på energi, igår också. Kanske är det den hägrande semestern som spelar mentala spratt, eftersom jag måste jobba två dagar, första semesterveckan, nästa vecka  - då vi f.ö. ska vara i Indal (sug på det poetiska ortsnamnet, den som orkar - och inte hostar) som ligger vackert belägen efter Indalsälven, cirka tre mil nordväst om Sundsvall, staden som brann ner 1888 (eller var det upp?).

Min kropp är inställd på ledighet från kommande måndag och fyra veckor, den orkar inte med annat - och protesterar med halsont, hosta och värk i kroppen.

Jag lyssnar en del på radions P1, mest för att verka kulturell. I den här lilla bloggförsamlingen törs jag väl också erkänna att det finns en del program som är väldigt bra. Jag skulle kunna säga att SR P1 - är världens bästa radio - men det är kanske att ta i. Radion i USA tillhör de sämsta (det har jag själv hört) och skvalkanalerna i Sverige är helt okej, som förströelse till arbete, när man t. ex. oljar in altanen - som jag ännu inte gjort!

Som en trailer till ett kommande program i, just P1 - frågade en kul typ, varför det var så halkigt på Oljeberget. Och svarade själv. Att det var pga att det låg i Kaanans land. Det tycker jag är rätt kul - så enkelspårig är jag. Kaanan befolkades av folkslaget kanaéer (knepigt va!), och ligger väster om floden Jordan, som ungefär i Palestina - men inte riktigt. Vissa kopppingar finns till Egypten - men dessa är jag inte bekanta med!

Från det ena till det andra. Är det någon som vet om det finns någon sajt med alla gamla tio i topp listor, kvällstoppen och sommartoppen från 1961 och framåt (i vart fall fram till och med 1975)? Eller möjligen någon bok!

Under många år skrev jag noggrant ner alla veckans listor i min blå anteckningsbok av storlek en kvarts A4, med blyerts och pubertal skrivstil. När jag flyttade hemifrån, strax efter att Sundsvall brann, möjligen något år senare - insåg inte mamma, den vetenskapliga guldgruva, som dessa listor utgjorde. Dom försvann därför,  i någon storstädning! Mamma är ännu inte förlåten för denna försyndelse, men jag sliter med förlåtelsen! 

På nätet finns uppgifter vilka som ledde de eftersökta programmen, vilka listettorna var och vilka låtar som legat flest  veckor på listan - men jag vill ha alla låtarna, plus artist  i ordning - per vecka, från plats 1-10 (15) eller 1-20 beroende på vilken lista vi pratar om.

Någon som vet. Belöning utlovas!

Beatrice Ask

För den som inte har något annat för sig, och dessutom tycker det är kul med stadsvandring med naturupplevelser, kan Stockholm i midsommar vara ett alternativ. Det är vanligtvis inte så mycket folk där, som det brukar vara. Vi såg justitieminister Beatrice Ask, lugnt flanera på Kungsholmen, tillsammans med två bodyguards, varav en var modell större!  Vi tyckte vi såg Gudrun Schyman cykla förbi iförd röd cykelhjälm också - men där vi mer tveksam. Kanske var det en  "Vanja look a like! Vi hälsade inte henne, med några kommunistiska tillrop, av flera skäl. Den villfarelsen har hon visst tagit avstånd ifrån - kommunismen alltså. Det kan man kanske ha synpunkter på (en annan gång)!

Det vi är överens om är att innergårdar är trevliga. I vart fall i de burgna områdena.


Det är hög krogtäthet på Kungsholmen numera. Det mesta var dock stängt. La dame Noire är omskriven - för bra käk. Tyvärr inte särskilt billig, men allting lär vara relativt!



Långt uppe på Roslagsgatan, vid Clas på Hörnet har Monica Zetterlund fått en park uppkallad efter sig. Där stannade vi och vattnade, och åt Ballerina-kakor och kola av märket Riesen. Sen fortsatte vi mot nordväst, mot Brunnhusviken.



Vi gick efter nordvästra sidan, och kom så småningom fram till Bergianska trädgården. Där tyvärr det mesta var stängt. Den trädgården förtjänar ett till besök.



Bilden är tagen på Mariebergsbron, när vi var på väg mot Lilla Essingen. Det glittrar i vattnet och foten - med tillhörande sko är min!



Det finns fina hus i Stockholm. Denna pampiga byggnad ligger vid Kungsholms torg.



Till det indiska käket drack vi Kingfisher och Cobra, ljust indiskt öl. Kingfisher hade tydligare eftersmak, i övrigt rätt lika smak, dvs bra sådan!

Kungsholmen

Det händer då och då - att vi tillbringar midsommar i Stockholm, och det gjorde vi i år. Det regnade inte så mycket som vi trodde innan. Vi bodde på Kungsholmen.

Bilden är tagen i sydostlig riktning - och gatan är Hantverkargatan. Det är Stadshuset i bakgrunden - men det vet väl dom flesta!


Det är inte så mycket fart och fläkt, som det brukar  i stadsbilden i midsommar - men det passar våra flegmatiska personligheter. Vi strosar omkring  - och tar dan som den kommer. Några intrycksfragment kommer endera dagen.

Nu är vi tillbaka i den fina staden Sundsvall.

Kära läsare: Njut av de sista söndagstimmarna innan Grottekvarnen kräver sitt, om det nu inte slumpar sig så - att det är semester på gång!

Midsommar

Alla årstider har sin tjusning, men frågan kan kanske ställas om det - trots allt - inte är finast kring midsommar. Månaden juni  har en viss charm. För att blansera pekoralen måsta inflikas att november - på många sätt - är en underskattad månad.



Detta lär vara en typ av parksyren, kanske en ungersk variant!



Vad denna blomma heter vet jag inte!



På bron har vi en uppsättning penséer, om det nu är så man säger!



Jag tar morgontåget till Stockholm imorron torsdag - dagen före midsommarafton. M och goda vänner ansluter under dagen. Midsommar firar vi i Stockholm, det befarade regnet och kylan till trots. Vi hittar på något kul. Vi är tillbaka i Sundsvall på söndageftermiddag.

Jag hoppas att du - kära läsare - får en riktigt bra midsommar, efter tycke och smak!

Felsökare

Igår var jag hem till mamma. Då var det skapligt väder. Idag, söndag - har det regnat hela dagen.


Blir det några plommon i år?


Vi har ännu inte oljat in altanen. Det verkar bli semestergöra!


Fläskkarré är inte någon favorit, men funkar på grillen. Dessa exemplar stekte jag till middag, med pommes och tomat, samt Sundsvall vatten (VSOP)! Det smakade helt okej!


Gatufesten i Sundsvall (29 juni - 4 juli) rekommenderas. Det brukar vara bra tryck. Jerry Williams, Agnes, EMD, Moneybrother, Ulf Lundell, Orup och Lena Ph - för att nämna några. Om du inte har något annat viktigt för dig, boka hotell och festa loss i Sundsvall.


Det är mest retromusik!


Mamma var i skaplig form, men en skugga av sitt forna jag. Axeln verkar ha läkt bra. Vi var till syster, sen tog vi en biltur till gemensamma tidigare tassemarker, sen käkade vi mat och spelade kort. Det var lite deppigt ändå, eftersom en av grannarna till mamma,  unga människan, drygt 50, nyss dött efter kort tid sjukdom. Då är det lätt att hålla sig för skratt.

Att konsulter vanligtvis inte behövs, att bonusar - nästan aldrig är motiverade, att nya pensionssystemet innebär ren stöld av småfolkets pensionspengar, att gamla, sjuka och arbetslösa har fått det sämre de senaste tre åren, att alliansregeringen - nya arbetarpartiet - för över småfolkets förmögenhet till överklassen, inser dom flesta nu. Avslöjandena är väl inte i nivå - med Gunter Wallraff, men att Reinfeldt, Hägglund, Olofsson och Björklund/Lejonborg lyckats fullborda 2/3 samhället, det samhällsbygge som Göran Persson la grunden  till, är märkbart. När medelklassen inte får sin sjukpeng eller hänvisas till socialen - då är sittande regering dödsdömd. Men det vet inte högerpartierna än!

Jag ser mig inte som felsökare. Det kan jobbigt att ha detta ok - sanningsägandet, på sina axlar. Eller menar jag sanningssägandet? Det måste jag fundera på!  

Horoskop

Då är det fredag igen. Den 12 juni ger förhoppningar om sommar, och det är det väl, fast ingen sol, och i natt kommer det regn. Det lummar till sig!


I brist på världsförbättrande inlägg och tvärsäkra uttalanden kanske jag får bjuda på dagens horoskop för Vädur, Tvilling, Oxe och Kräfta, gällande idag.



Det är fortfarande ganska hårda arbetsveckor. Idén med kontorslandskap gillar jag inget vidare.

Imorron ska jag åka och hälsa på mamma. Ikväll blir det mest TV.

Till middag blev det crepes för min del. M åt rester, men hon fick en crepes av mig. Sen somnade jag framför TV´n.

Avundsjuka

Jag har kollat Sveriges VM-kvalmatch mot Malta (fotboll). En komfortabel 4-0 seger kanske leder till Sydafrika 2010, men osvuret är bäst.

Det är väldigt lätt att tala om vad man inte gillar, på tal om något helt annat än fotboll.

Sporadiskt har jag kollat reprisen av  SVT-serien Hedebyborna (Delblanc), där gillar jag det mesta. Särskilt Ingvar Kjellson, Helena Brodin och Ingvar Hirdwall.

Bruce Hornsby  - The way it is, återvänder jag till. Time after time, med Miles Davies, är bra. Den funkar också med Cindy Lauper.

Benico delToro, Bill Nighy och Helen Mirren - gör sällan en dålig film. Bröderna Cohen får oftast till det. Tommy Lee Jones gillar jag. Meryl Streep också!

J1 och I är i London. Av SMS framkommer att det har promenerats rejält i stadens centralare delar. Nu vilas fötterna på Leicester Sq, där italienskt käk ska ätas och kanske en pint lager intas. Får man vara avundsjuk?

Fusksstädning

Idag, och en stund igår - har jag utövat en av mina bättre grenar dvs fuskstädning. Torka ovanpå skåp, där smutsen inte syns är inget för en kappvändare och dubbelmoralist - som jag. Dammsuga och att torka av TV´n är fint! Gårdagens städmusik var Michael Jackson och idag REM. Jackson är inte min största musikaliska favorit - även om han gjort många riktigt bra låtar, som t.ex. Billy Jean. REM har också gjort några bra låtar som t.ex. Man on the moon, Everybody hurts.  Av principiella skäl kommer jag inte att köpa några fler skivor. Jag förstår att artisterna vill ha betalt, men IPRED är to much!

Jag har röstat i valet till EU-parlamentet. I samband därmed skulle jag handla på ICA. Av de tre saker, jag skulle handla - glömde jag en! En prestation.

J1 och J2 med fästmöar har varit hemma på middag. Det är kul. Det blir livat och glatt.

Det har varit aningen svalt i helgen. Kring 15 grader har vi lyckats pressa upp kvicksilvret till. Sol i lä funkar, om det är sol, och det har det stundvis varit. 

Gullviva

Nationaldagen - känns väl ännu inte helt etablerad, och eftersom 6 juni är en lördag, blir det inte ens en ledig arbetsdag.
 

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Nåja - rätt och slätt gullviva. Det räcker med det!  Gullviva är vackert namn på en blomma.


Jag ha köpt nya fjollskor. Dom ser ungefär ut, som vanligt!


Idag har vi grillat med J1, j2, I och Je. Dom fixade allt. Älgkött, klyftpotatis, majs, sparris, sallad mm. Som aptitretare drack vi Åkessons jordgubbsvin


Imorron är det val till EU-parlamentet. Jag har inte bestämt vad jag ska rösta på. Jag är ganska säker på att min röst inte hamnar hos Centern eller Moderaterna. Sen är det nog hugget som stucket. Ha en fortsatt trevlig lördagskväll.

Bratislava

Vi har varit i Bratislava. Vi flög med Ryanair för några hundringar - och var borta fem dar. Bratislava är helt okej för en förlängd weekend. Några kallar stan Partyslava (men vi partade inte mycket). Gamla stan (centrum) är perfekt för strövtåg, eller varför inte runddtur med spårvagn. Det finns många utecaféer, där man kan ta en latte eller en öl - för en till två euro.  Hotellet var en upplevelse, men billigt - kring 400 kr/natt inkl. frukost.

För den särskilt vetgirige kan nämnas att Bratislava (Pressburg, på tyska) är huvudstad i Slovakien. Staden ligger vid Donau och har cirka 430.000 invånare. Cirka 7 mil väster om Bratislava ligger Wien.

Här kommer några bilder. Hotell Kyjev, i gamla stan - där vi bodde.


Hotellrummet hade låg mysfaktor. Ingen TV - vilket kändes märkligt, men det var bra att slippa. Velour i röd nyans - och heltäckningsmatta är sällan fel!


Utsikt från hotellfönstret på fjärde våningen.



Den UFO-liknande konstruktionen på Nove Most bron. Fin utsikt därifrån.



Utsikt  norrut!


Utsikt västerut. Gränsen till Österrike liger bara cirka 1,5 mil härifrån.


Spårvagnstrafiken funkar bra. Ett dagskort kostar 3,5 euro. 0,7 euro kostar resan, med spårvagn/trådbuss till flygplatsen. Det kan man säga är billigt! Resan tar 30-40 minuter från centrum. Det är drygt 1 mil. Köp biljett. Räkna med biljettkontroll, om du åker trådbuss från flygplatsen. Sniket - men så är det!


Stadsvy.


Byggnad nära torget.