Död man hand

Den första arbetsveckan efter sommarsemestern är nu avklarad. En viss trötthet har förefunnits i svinottan, när uppstigande förväntades ske!

Själv har jag kunnat spontanjobba, dvs inte full tid. M har gett järnet, dom var färre på hennes arbetsgrupp.

J1 mår bättre. Imorron ska vi grilla, med J1 m.fl och även Osbourne kommer på besök. Det var länge sedan sist.

Missar Pride-paraden igen. Attans!


Jag har haft fler bloggbesökare än vanligt i sommaren. Tack för det. Mina trogna läsare förstås, men även några nya tror jag. Tyvärr lär det bli sparsammare med inläggen efter nästa vecka. Då drar jobbet igång på allvar. Jag siktar på att hålla bloggen igång till november. Då lär min blogg vara en av de äldsta aktiva i Sverige, kanske i hela världen!

Jag siktar också på att vinna tillbaka mina 98 kronor, som jag förlorat på poker, under försöksprojektet. Det blir lättare sagt än gjort, eftersom det kräver mycket tålamod och fegspel. Jag lär få göra övervåld på min personliga läggning, men det ska nog gå. Eftersom jag lär få hålla på till jul, kan spelet inte längre ses som ett projekt. Jag lämnar en lägesrapport i november.

På tal om poker vill väl den kunskapstörstande läsaren naturligtvis veta mer om död man hand! Det lär vara den pokerhand som vilde Bill Hickock hade, när han blev skjuten till döds i Deadwood, nuvarande Syd Dakota, den 2 augusti 1876. De fyra kända korten i pokergiven är två svarta ess och två svarta åttor dvs 2 par. Det femte kortet är okänt.

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll. I Sundsvall är det underbart sommarväder, kring 20 grader och en fallande sol på ljusblå himmel.  

Poker

Härmed avslutas sommarens nätpokerprojekt.

Jag har roat mig med att spela poker (Texas holdém) på Svenska Spel. Då går i alla fall pengar tillbaka till statskassan. Kring 10-15 timmar, har det blivit på tre veckor - och förlusten stannar vid blygsamma 98 kr. Ungefär hälften förlorade jag i början, när jag inte kunde tekniken och reglerna, och resten i slutet av försöksperioden, när jag visserligen visste hur jag skulle spela, men inte gjorde det tillräckligt bra.

Största vinstpott blev 110 kr. Då hade jag turligt fått färg/flush, med ess på topp och mina två motspelare hade färg, med kung på topp respektive stege med kung på topp. Största förlusten blev 42 kr. Då satt jag åter igen med färg, och min motspelare hade kåk. Visserligen såg jag att det låg ett par öppet på bordet, men trodde inte att vederbörande hade lyckats få in kåk, kunde tro på en triss. Så kan det gå när inte haspen är på.

Innan jag började spelade läste jag på om statistik och så, men det handlar inte så mycket om det, eftersom mina medspelare inte tycks tagit del av sådan information (eller inte bryr sig om den). Vilket innebär att det satsas på dåliga kort ibland (bluffar?), och bra kort ibland. Det är helt enkelt svårt att veta vilka kort motspelarna har. Det blir också dyrt att syna varje tveksam pott, när man själv sitter med halvbra kort. Sedan byts spelarna vid borden, och då förrycks spelet. Det finns också en risk att man spelar med dåliga kort, eftersom det är tråkigt att vänta, utan att delta i spelet. Det är ett stensäkert sätt att förlora pengar.

När jag spelat bestämde jag att jag max fick förlora 50 kr. Tyvärr bestämde jag mig inte för att sluta, om jag t.ex. fördubblar pengarna, vilket jag bort. Om jag sitter en kvart och bara får dåliga kort, slutar jag.

Det man bör vara uppmärksam på, är om det finns tre öppna kort i samma färg på spelbordet. Det öppnar för flush. Stegdrag t.ex. knekt, dam kung - öppnar för stege på båda sidor, dels kan spelare sitta med kompletterande kort på handen, och dels ska två öppna kort till läggs upp på spelbordet. Om stegen spricker kan det kanske ändå blir två höga par, vilket är en skaplig hand. Det kan vara riskabelt att satsa på ett mellanhögt par, t.ex. om man får par i nior i given. När de övriga korten kommer upp på spelbordet, t.ex. att det finns ess och/eller kung på bordet, kan man nästan anta att någon av motspelarna sitter med åtminstone ett högt par. Har man själv inte fått in en tredje nia, eller ett par till, sitter man pyrt till i just den given.



Texas holdém är en form av poker (som inte specifikt beskrivs i detta inlägg) som oftast spelas av 2 till 10 deltagare. Spelets första moment börjar med att 2 av spelarna satsar (mörkar). Jag har spelat lågt, och mörkarna har varit 0,25 kr och 0,50 kr, oftast med fem deltagare - för att spelet ska gå fortare. Andra spelmomentet är att 2 kort delas till respektive spelare. De korten ser man bara själv. Därefter tar respektive spelare ställning till om man vill delta i spelomgången. Har man bra kort, t.ex. par i ess, kan man höja potten. Om man inte satsat, och ej heller vill delta i given, kostar det inget. De som "mörkat" kan välja att inte delta i just den given, men förlorar då sin insats, sin 25 respektive 50 öring.

Nästa steg blir att tre öppna kort läggs upp på spelbordet. Dessa tre kort kan kombineras med de egna korten. Sedan följer en satsningsomgång. Någon kanske lägger sig, och tappar sin insats i den given, några passar dvs vill ligga kvar på redan gjord insats. Någon kanske vill höja potten. Då måste kvarvarande spelare bestämma om man vill delta. Lägger man sig, förlorar man sin insats. Den som vill delta, synar (eller höjer insatsen om man har bra kort), vilket innebär att man satsar lika mycket som den som höjt. Det finns regler hur man satsar, men de går jag inte närmare in på!

Därefter läggs ett fjärde öppet kort upp på spelbordet. Samma procedur genomförs som i föregående stycke.

Slutligen läggs det femte och sista öppna kortet upp på spelbordet, och proceduren enligt de två föregående styckena genomförs. Om det bara finns en spelare kvar då, behöver denne inte visa vilka kort han/hon har. I annat fall måste den spelare som vill veta, i syfte att själv vinna potten - syna motspelarens kort. Given avslutas med att en spelare vinner potten. Sen upprepas spelet. Mörkar satsas, och två kort delas till spelarna - och så vidare.

 

Spiritism

J1 rehabiliterar sig. Plommonträdet etablerar sig. M och jag har hälsat på mamma. Vi gjorde en repa på stan, käkade middag och spelade kort.


Det är år och dag sedan jag drack en dry martini, men det gjorde jag i förrgår. I huvudsak består drinken av gin och torr vermouth. En mix 5 mot 1 till fördel gin - är inte ovanlig i drinkböckerna - för en draja!

I mixfasen tar jag fram en burk, lägger till  fem isbitar, häller på gin och vermout efter tycke och smak, sätter på lock och skakar, provsmakar -  känner mig för med smaklökarna. Håller därefter upp drinken (utan isbitar) i för ändamålet avsett glas (chateau), lägger till tre gröna oliver på en "pinne" - och smakar därefter, med behag på anrättningen. M vägrar dricka dry martini - men det har väl den regelbundne läsararen redan insett. Möjligen kan en campari med apelsinjuice slinka ner, vid festliga tillfällen! Bilden är oskarp - som efter en nyss intagen dry martini! Möjligen anas den frostiga glasytan!


Det här är en egentillverkad asksopp. Arkitektinnan är M. Det röks inte mycket i vår umgängeskrets. Om andnöden faller på, kan en cigarill intagas. Även denna excess i synd, är snarare undantag - än regel!


Jag har lyssnat rätt mycket på PO Enquist i sommar, dels hans sommarprogram och dels på många avsnitt av radioföljetongen. Han är sedan 19 år helnykterist (inte nykter alkoholist, som kanske är den vanligare termen), eftersom han är medlem (ej utesluten) från en nykterhetsloge i Västerbotten. Han lyckades betvinga spritajävulen, vilket är en prestation - i sig! Det finns inslag av svart humor i hans betraktelser. Språket gränsar till kanslisvenska, vilket jag givetvis gillar! Man vet inte säkert, om man ska skratta eller gråta - när han beskriver sina och sina närmates umbäranden. Han har satt Västerbotten, Bureå, Hjoggböle på kartan.

Ärade läsare, sköt om sig i den svenska modellen, med eller utan regn, låter L hälsa. M instämmer i föregående!  

Brusten blindtarm

J1 har opererats för brusten blindtarm. Sett i efterhand är diagnosen självklar. Det var det första vi tänkte på - men! Åkte vi till sjukhus, för en medicinsk bedömning? Givetvis inte. Det fick anstå några dagar. Det misstaget gör vi inte om, när nästa misstänkta blindtarm visar sitt inflammerade - eller möjligen spruckna bihang, om än i maskerad form. J1 äter nu antibiotika, och behöver nog nästa vecka för att komma i form.

Dennes föräldrar får jobba sig i form. Semestern är nämligen slut på måndag.

Vilken pärs.......

Vilken pärs. J1 är bättre, men ännu inte helt okej. Han skrivs ut från sjukhuset ikväll. Mer sen!

Sjuk

J1 inlagd på sjukhus. Inlägg senare.

En katt har tre svansar

Ingen katt har två svansar. En katt har en svans mer, än ingen katt. Alltså har en katt, tre svansar.

Det är inte alltid så lätt med logiska slutsatser. Denna katt har nog bara en svans.


Det är tredje semesterveckan. Vi sitter först på altanen - ibland fikar vi ute, eftersom den är i österläge. Sommaren fortsätter.


Fram på kvällskanten sitter vi en stund på framsidan av radhuset, om det inte är för varmt.


J1 har känning av flunsa. Det är inte roligt i sommarvärmen. Idag, i solen var det en bit över 30 grader. I luften kring 24. Det blir ingen kanotpaddling denna helgen. Nu blir det te, TV och sen tandborstning.

Offer - för omständigheterna

I tisdags gjorde vi en biltur i det vackra Västernorrland. Vi åkte från Sundsvall till Örnsköldsvik, dels för att hälsa på släkten och dels för att hälsa på, på gamla jobbet. Det var kul.

På hemvägen åkte vi mot Sollefteå. Det var mindre skog än väntat, mest bördig jordbruksmark. Vi hade tänkt käka tidig middag på Gålsjöbruk, men där var det stängt! Vi tog av mot Undrom och passerade den lilla orten Offer. Som får en slogan, alldeles gratis. Vi stannade även vid Ytterlännes kyrka, sen  blev det raka spåret mot Sundsvall. Cirka 35 mil, lugn körning. Vi åkte kring nio och var hemma igen, strax före åtta. Elva väl spenderade timmar. Det är fina fisken, med AC - när man åker bil, på sommaren.


Vi har en liten bäck, som rinner från sjön. Den svämmar inte över, i sommarvärmen.


Idag har det åskat rejält - det har också regnat, men nu är det fint igen!


Tiden går fort, när man ha semester.


Nu ska vi åka till J2 och Je och fika. Igår var vi en stund med J1 och I. Vi fördelar vår kvalitetstid, så jämt vi kan! På lördag kanske vi ska paddla kanot. Imorron, fredag - är tvätt och vaxning av  Peugeot - en lågoddsare. Pokerspelet på nätet, går så där, började på 90 kr och har efter tre timmars spel förlorat 25 av dessa. Hur vi ska göra med sommarstugan, vet vi ännu inte. Att äga tillsammans med syskonen, kräver nog sin "man"! Det är onekligen blandade sommarprogram (P1)  i år. Över lag mycket jag-budskap! Det är inte alltid lättsmält, eller intressant. Gårdagens program med killen från Ljusne (där vi f.ö. bott några månader) var rätt så kul Han var på Storjungfrun! Dit skulle även jag villja åka. Dagens manodepressiva, teol dr. Ann Heberlein gjorde bra ifrån sig i etern. Det är nog jobbigt när den maniska perioden - när allt är möjligt - svänger över till depression, när det stora svarta hålet tar över, och inget är möjligt! 

Sudoku, Ranelid och Bosnien

Idag har det varit, nästan sommar. Kring 22 grader mitt på dagen i Sundsvall.
 

Dammsugaren har flyttats, och vi städar - när vi känner för det! . Vi har ändå gjort något. M drog fram spisen, det ångrade hon först.  Jag har piskat mattor. Då hanteras ev. aggressioner. Billig terapi mao! Nåt att ta patent på kanske, eller köra en konsultgrejsing på. Inbjud till möte, alla betalas 650 kr, de serveras först konsulttugg kring 15 minuter - typ Mia Törnblom! Sen utrustas alla betalande med mattpiskor och mattor och sen får dom slå sig trötta under 30 minuter. Briljant idé - om jag får säga det själv!


Vi har suttit ute, i österläge,  lyssnat på sommar  i P1. Fikat,  lunchat och vilat!


Ett makro på en av våra penséer. Enligt senare besked - surfinia!


Ett makro på vår spirea!


M har naturlig fallenhet för sudoku. Jag är mer dagsformspräglad. Om mina själsliga förmågor fungerar på en acceptabel nivå, då löser jag dom flesta. När jag är trött - löser jag inga, dvs på evil-nivån!


Björn Ranelid verkar vara en kulfigur numera. Han är speciell, jag är kluven till hans person - har nästan träffat honom. Vi bodde på samma hotell i Göteborg, vid heden, vill få det till hotell Kristineberg, men det verkar inte helt rätt. Vi möttes i receptionen. På Park Hotell i Göteborg kan man få balkong . Bra känsla att sitta på balkongen och titta ut (nästan)  över Götaplatsen. Det är bl.a. därför jag gillar att bo där! En gång stod Brasse bakom mig i kön för incheckning. Han hade långrock, och inbjöd inte direkt till samtal om väder och vind!



Stig Dagerman var kult förr!  Denna bok är köpt på Fyndlagret för 10 kronor. Ur led är tiden!!

Sköt om sig i sommarsverige, norden och  Europa, egentligen i hela världen - men det känns kanske aningen pompöst att uttrycka sig på det sättet!  Jag är inte direkt själsfrände med Reinfeldt eller Persson - om jag säger så!

På tal om något helt annat, som Kjell-Albin Abrahamsson i P1 berättar om, på sin tågresa genom östeuropa. Kan  t.ex. Bosnien betecknas som en nationalstat? Oavsett det, gäller mina fridsamma förhoppningar även länderna (och människorna)  på balkan! Nu är det äpplen och päron - för hela slanten. Slut för idag. Lotta väntar!

Högerpompös

Svenska Kyrkan - mer än du tror! Det är en skaplig oneliner! Tyvärr är det inte jag som är upphov till denna!

Det fortsätter att regna, även om det för en stund är uppehåll. Vilket leder tanken mot våtutrymme 2.



Vi har alltså startat projekt - våtutrymme 2. Som du ser är det rustikt 80-tal, allmogeklass. Orange är sällan fel! I augusti tar vi in en offert, eller kanske 2, sen ska vi välja material mm. Det är inte lätt. Det finns mycket att välja bland. Klinker och kakel står mot plast och pris!

I övrigt har jag inte så mycket att säga. Reinfeldt låter numera lika pompös som HSB gjorde. Reinfeldt svävar - långt däruppe just nu bland övrig EU-gräddfil, och bevärdigar inte underklassen med några åsikter eller tankar om hur vi ska klara krisen i Sverige. Nu fixar och donar den svenska högern för hela EU, ett halvår framåt. Man mår illa, fast det är säkert kul - att vara kung, kung, kung i baren!

På tal om gräddfil, så ska vi äta matjesill en dag, men det får gärna bli sol först, och sen väntar den härliga surströmmingen - i augusti. Det är grejer det.

Ha en trevlig fredagskväll - gott folk!

Andra bullar

Det regnar i Sundsvall. M har bakat.  J2 och Je kom på en snabbfika med nybakade bullar. Sen blev det andra bullar! Egentligen inte. Vi gjorde en snabbrepa på stan. M köpte sommartäcken på Hemtex. Det är verkligen att utmana ödet. Sommarens återkomst, lär därmed dröja ett tag!



Att städa - har jag inte varit så sugen på idag, även om det är perfekt städväder, dock inte för vädring av mattor.

Jag försöker sätta mig in i det ädla pokerspelet Texas Hold´em. Det verkar svårt.  Mycket att tänka på. Jag är ännu inte redo för stordåd!

Städa med Springsteen

Sommaren fortskrider och även semestern. Det är skönt att kunna slappa på morgonen. I bästa fall, somnar jag om, efter att ha vaknat 05.23, eller 04.11, kanske 03.09. M fixar frukost - kring nio, utan att knota! Kärleken har många uttryck!

Det är svalt för årstiden, vi når inte upp till 20 grader. M var till frissan idag - och jag fick befälet över städningen.

Befälet skötte jag väl, så där. Objektivt sett!


Som vanligt har vi olika kvalitetsnormer, när det gäller städningen. Jag vill att det ska rent ut. M vill att det ska vara rent. Som vanligt kompromissar vi, vi kanske inte får allt, men något!  Det var f.ö svårt att komma igång med städningen under förmiddagen. Först måste vi givetvis se  tre reprisavsnitt av House i Canal+. Kring två timmar förflöt därmed i passivt aktivt läge! Sen måste vi fika och göra annat, som var väldigt viktigt - just då! Exakt vad vi gjorde, vet jag inte! Minuterna rann i alla fall iväg!

Våran Electrolux, Clario Arktic-dammsugare, inköpt på Coop i Bydalen i Sundsvall -  är liten men naggande god!  Den är dock inte självframtagande och sugande, vilket kan ses som en smärre brist i funktionen!

Städmusik var Springsteen, NJ´s okrönte kung, Cadillac ranch och liknande, på hög volym - kan det bli bättre?


På lördag är de släktträff. Det är helt okej, mina syskon är i stort sett som mig, uthärdliga alltså!

Vi funderar på att köpa sommarstuga. Det är en nygammal tanke som väckts till liv igen. Vi får se hur det blir med den saken!

Det är möjligt att vi senare gör en resa till Åbo, under semestern - för att träffa släkten. Vi får se hur det blir med det!

Ragnar i Tallinn

Då är vi tillbaka i Sundsvall efter weekendresan till Tallinn. Vi åkte med Baltic Queen. Det är en stor båt. Jag vet inte om man säger båt, om fartyg - säkert  var vi över 2.000 passagerare, men det märktes inte, mer än när vi klev av i Stockholm! Vädret var! Inte så mycket sol, men rätt varmt ändå.


Att baltstaterna har det knackigt ställt, delvis pga att Swedbank lånat ut mycket pengar (på tveksamma grunder) - det är inte så kul. Kanske kan dom sälja undan lite land för att lösa den akuta krisen?

Det är kul att åka en kryssning, vilket vi gör 1 gång varannat, eller varje år. Det är lite långt att bussa ner till Stockholm från Sundsvall. Det tar nästan fem timmar. På bussresan ner till Stockholm,  satt jag bredvid en kärring (en kvinna i min egen ålder alltså, fast det hade lika gärna kunnat vara en man) som dränkt in sig i parfym. Det är inte roligt!

Första "kryssningen" gjorde jag och M, Osbourne och hans bror m.fl. 1970. Då åkte vi från Örnsköldsvik till Vasa. Det var enkla förhållanden, det blåste rejält. Jag har för mig att det var ganska billigt med det mesta, men det är det inte nu, och det beror inte bara på den svaga svenska kronan.



Det här är hotell Viru. Där bodde jag och Osbourne 1987. Nu är hotellet renoverat. Vi skulle ha tagit båten, George Ots över till Tallinn från Helsingfors. Men den hade Michael Gorbatjov lagt rabarber på för ett toppmöte på Island med Ronand Reagan, vilket innebar att vi fick åka buss från Helsingfors, via Leningrad (St Petersburg, det namnet gillar jag inget vidare, varför ska man byta namn på allting?) via Narva till Tallinn. Det var säkert lika kul som att åka båten över. När vi skulle hem hade man, i alla fall -  lyckats ordna en ersättningsbåt.


En installation, i en park vid järnvägsstationen, nära torget. Här har Ernst Kirchsteiger - något att bita i!



Just nu skiner solen, vi är nära båten och tänker ta en öl, innan vi går ombord. Det blev tji, trots att vi var ensamma på uteserveringen. Vi väntade en kvart, och jag gjorde även ett försök att beställa inne i restaurangen. Dit går jag aldrig mer!



En bild från torget, som har de obligatoriska uteserveringarna på gatsten, som finns överallt i gamla stan!


Vi hade en fin resa. Det är verkligen en tillgång att kunna resa, hela familjen samtidigt. Ett och annat seriöst ord, hinner sägas mellan skratten. Ungarna gick på Spa, fast där var det fullt, och dom flanerade också runt i gamla stan. M och jag gick först gick till järnvägsstationen för att kolla om den kunde bli en utgångspunkt för äventyr, en annan gång. Tåg verkar avgå mot Tartu, Pernu, Paldiski och St Petersburg. Vi käkade glass och drack kaffe, och gick slutligen Virugatan, ner mot hotellet, och sen tillbaka till båten. Perfekt väder för en stadsvandring, inte helt perfekt för sittande på utecafé!

Hur är prisläget på Östersjön. Avgör själva. Varmrätterna kostar mellan 2-300 kronor. Buffén landar på 300 kr. Frukosten kostar 110 kr, det är ett fyndpris. En drink - t.ex. Ragnar - går på 60 kr och en öl i baren kostar 45 kronor. Vill man, av någon outgrundlig anledning, köpa en (1) 33 cl öl i taxfree, kostar den 28 kr. Det är girigt! Jag drack vatten och tog ingen snaps, för kanske 100 kr  till sillen och övriga smörgåsbordet.  Är tanken numera, att man ska ta med sig öl och brännvin, när man åker över till Finland eller Baltikum?  Jag inser att rederierna behöver tjäna pengar, men då måste man locka med upplevelser, och upplevelserna är strängt taget dom samma som 1970. Vi hade  TV i B-hytten, men i övrigt är det rätt sparsmakat med extravagans, även om Baltic Queen är ny och fräsch, dock ingen galleria. Det finns bastu, barer, shower och shopping.

Tallink kanske söker en ny målgrupp för sina resor?

Presentationsfrossa

Som en sentida Don Quijte kämpar jag mot tingen i tillvaron. Livet är kamp. En ständig kamp mot de tillkortakommande som ständigt lurar, även om det är semester. Den första semesterveckan har - i någon mening - avlöpt bra. M har varit semesteränka och undrar stillsamt varför hon ska vara ledig, när jag ända jobbar (mer än att spontanjobba).  Då säger jag vänligt, med kärlek i rösten -  att det är bra att hon är ledig för att vila sig. Smöra för nån annan. Det där har jag hört förr - säger hon, och ler sardoniskt, som hämtat från Elisabeth George!

Allt nog och emellertid. J2 har fått nytt jobb. Det är kul, därför drar vi (L, M, J1, J2, I och Je) till Tallinn imorron lördag hela teamet inkl. flickvänner. Det är ett väldigt sympatiskt gäng, som åker iväg - om jag får säga det själv!


Det är meningslöst att vara förbannad på döda ting. Ibland är dock hat/melankoli berättigade yttringar.

Vi hade möte onsdag och torsdag. Mot bättre vetande hade jag ovat att presentera en del material på torsdag, gör hemläxan - inkl. kollar tekniken, kanon, filer och PC, redan på onsdagkväll. Allt funkar givetvis.

Vi finns i den vackra konferensorten Indal, tre mil väster om Sundsvall, nära Indalsälven. Det är vackert, en njutning - ren naturporr. En timme innan mitt pass ska börja, lägger givetvis min PC av, och kan inte räddas - trots kvalificerad hjärt- och lungräddning. Inte ens telefonsamtal till hepdesk, räddar situationen.

Jag har delar av presentationsmaterialet på ett USB-minne. Lånar en bärbar, men får därmed inte tillgång till överkursmaterial. Tänker stoiskt på att den som tagit fán i båten, själv får  ro iland. Med rekonstruktion, engagemang, improvisation - fyller  jag mina två timmar, som känns väldigt långa. Nu är förtroendet,  tilliten till min HP rubbat, väldigt mycket rubbat. Ett tag tänkte jag slänga skrotet ut genom det stängda fönstret. Besinnade mig i sista stund! 



I fredag - är det bara fint. Jag måste tyvärr till jobbet en stund, för att göra jobb. Det hade jag gärna varit utan.

Idag har det regnat några mm, det tackar vi för, och som sagt imorron åker "gänget" till Tallinn. Det ser vi/jag fram emot.

Kära läsare - sköt om sig - och gör det bästa i  sommarparadiset!