Vinst och förlust

Ärade läsare och betraktare av årstidsväxlingarna i min Smoke-inspirerade blogg. Nåja - om det är en blogg i nuvarande beskaffenhet låter sig vara osagt. Det är Valborg, sista april. Vi har sol, med lätt beslöjning. Ingen brasa har blivit tittad på. Jag har spontanjobbat och M har tagit ut kompledigt. Hon har träffat installatören.


Hastigt och lustigt lade tvättmaskinen av i förrgår. Ny skulle köpas och vi begav oss till köpeldoradot Birsta, några kilometer norr om Sundsvall, och bestämde oss ganska raskt för en ny tvättmaskin, till bra pris tyckte vi då. Rabatt på 1.200 kr kändes som en ren vinst. Tvättmaskinen är nu idag, vederbörligen installerad av installatör på HSB.



Igår åker J1 och jag, glada i hågen för att hämta hem nyförvärvet, med fler tvättfunktioner än vad två medelålders normalsmutsiga kontorsarbetare kan tänkas använda.

När vi kliver in på MediaMarkt, ser genast J1 att den maskin som vi igår avtalat köp om, finns till försäljning för 1.500 kr lägre.  Jag ser ingenting - men tänker och säger, vilken jävla tur! 1.500 spänn vinst till, kan det bli bättre!  Vi kommer fram till försäljningen och ber att få den förbeställda tvättmaskinen. Javisst säger kvinnan, och skriver ut kvittot. Hallå, säger J1. Priset  bör väl vara 1.500 kr lägre, eftersom ni annoserar om det på stora skyltar vid ingången. Ja - det kan tyckas så, säger det luttrade affärsbiträdet. Igår hade vi inga tvättmaskiner, till det priset, när ni bestämde er, och inte heller idag. Jaha säger jag, hur kan ni då annonsera om det, eftersom det uppenbarligen finns åtminstone en maskin, som jag tydligen köpt till ett högre pris än ni annonserar om! Hon kunde  inte svara på, varför det blev som det var!

Normalt sett drar man sig ur en sådan affär, men jag orkade inte tjafsa. Köp blev av! Vår tvättmaskin var i alla fall billigare än vad J1 och J2 betalade för en liknande tvättmaksin.

Så lätt upplever man en förlust av 1.500 kr, när man till att börja med, tror jag sig tjäna 1.200 kr.  

Sundsvall

På väster i Sundsvall -  har det varit helt underbart väder idag. Kring 20 grader, blå himmel och värmande sol.


Vi har suttit ute, först i österläge, och sen i väster. Vi har ätit lammstek, kokt potatis och svartvinbärsgelé.


Packad snö har vi fortfarande. Den skottar jag nog bort i morgon. Det är en ren baggis.



På spellistan finns mest Winnerbäck. Kom ihåg mig. Stockholmskyss. Min älskling har ett hjärta av snö. Dunkla rum. Lycklig och förvånad. Kan det bli bättre?

Osbourne har försiktigt väckt frågan om vi ska fullfölja USA. Med det menas att först åka till Alaska, sannolikt Anchorage, och sen flyga vidare till Hawaii. Vi har redan bilat genom alla fastlandsdelstater. Och det är klart  komplett, blir det ju inte förrän vi gjort vår plikt och globetrottrat även de två återstående delstaterna, i det vidsträckta landet västerut, som vi älskar att hata. Paradoxen är att - det är kul att vara där. Vi får se hur det blir med den saken, resan alltså - inte hatet!

En normal männska kanske inte uppskattar att först åka bil 7-8 timmar på highway, kanske 70 mil, sen söka ett motell, duscha och därefter hitta första bästa motell, för mat och öl, gärna Miller. Osbourne stilar - och tar gärna Coronas med lime! Vi pratar med dom som vill.

Efter ett tungt pass från väster kommer vi till Columbia (Missouri). Vi startade, i ottan -  söder om Tulsa (Gene Pitney 1941 - 2006), rullar igenom de vidsträckta flacka landskapet upp mot Kansas city, som - av någon anledning -  inte ligger i delstaten Kansas. Vi  kommer in i Missouri, krafterna börjar tryta när vi närmar oss Columbia, 20 mil från Kansas city. Vi stannar till vid första bästa ställe, som är ett långstradarställe. Vi fixar rum, och går iväg till baren för mat och öl. Vi kommer in, och kanske är lite udda bland många råbarkade chaffis, dom är verkligen tuffa. Jag tror dom käkar taggtråd och dricker diesel. En av dom tuffa säger high,  och frågar vad vi gör i Columbia. Vi är på semester, säger vi! Han ser skeptisk ut. Vi berättar att vi bilar runt på i USA, lite som det faller sig. Han ser skeptisk ut, han höjer sig glas - och säger sen de bevingade orden.
  • Welcome to misery


Krokus

Idag är det, fredagen den 24 april. Året lär vara 2009. I vart fall för dom allra flesta på norra halvklotet.
Det var kring 20 grader i solen under eftermiddagen.
Vi satt ute en stund efter jobbet, och myste. Sen kom J1 med pizza, som vi åt med god aptit.
Huvudobjektet  - plommonträdet, verkar må som vederbörande förtjänar!


Det här är en konstnärlig bild av plommonträdet ur annan, än den vanliga bildvinkeln. De blå blommarna är krokus, tror jag! Vårkänslorna grasserar.  


Det har varit hårda arbetsveckor. Den värsta osäkerheten har nu lagt sig, men jag är trött, när jag kommer från jobbet, och kan somna en stund framför TV´n - efter middagen.

I mitten av den fina månaden maj ska jag och M åka till Bratislava. Det ska bli kul. Vi håller på att fräscha upp slovakiskan, som är ett fint språk.

 Kanske hinner vi med en dagstur till Wien också, när vi ändå är där.  Det tar en dryg timme med buss, lite längre med båt, och floden är Donau!

Folkhemmet

Det  är söndagen den19 april. Snön är nästan borta på gräsmattan i västerläge.
Plommonträdet verkar ha klarat vinterns påfrestningar.
Dock är osvuret bäst.


Igår, lördag - såg gräsmattan ut så här!


Så här tillbringar vi några timmar - slappandes, när andan faller på.
 Det har inte varit jättevarmt, men på något sätt fjällkänsla, hög och klar luft, sol och blå himmel.
 Filtar och täcken är bra. P1 är bra.
När man ledsnar på alla krigen och övrigt elände, rattar vi över till P3.
 Kaj Kindvall gör radio fortfarande.  Det känns tryggt i "folkhemmet"!


Jag gnäller väl mycket ibland, eftersom jag är gubbe.
För en gångs skull, vill jag tala om, att jag är nöjd med väldigt mycket i det lilla livet.
Det hoppas jag du också är!

Pensionsfiasko

Nu är det inte mycket kvar. Snö alltså. Idag har vi suttit ute i solen. Blå himmel och några plus. Vi har toppat på kring nio grader, men det har inte varit någon vidare värme, men med en filt runt kontorskroppen och sittandes i lä - känns det fint och gött!



Varför ska man tänka på pension en lördagskväll som denna? Varför inte. I ett inlägg för länge sedan skrev jag att vi blivit lurade genom införandet av det nya allmänna pensionssystemet. Ni har väl alla läst det s.k. orangea kuvertet. Nån som förstår innehållet? Att det verkar bli lägre pension, förstår vi.

För många som jobbat ett helt liv, kan ålderspensionen komma att ligga under 50% av slutlönen. Ni börjar fatta va! Småfolket är lurade igen. Ett bättre alternativ för folket hade varit revidering av ATP. Nej - det var uteslutet, nu skulle alla, hög - som låg, spekulera på börsen med PPM och andra fejkade tillgångar.

Kön till socialen kommer tyvärr, att  bli lång framöver! Där kommer inte AMF Christer Elmehagen och hans köttgrytsgäng att behöva köa. Däremot kanske vi kan göra livet lite besvärligare för utsugarna, eftersom det är dom som brutit samhällskontraktet.

En helt annan sak. Jag ångar fortfarande att jag inte satt en armbåge i veka livet på f chefredaktören Anders Gerdin när han trängde sig före, in på en toa på Arlanda, för några år sedan. Jag gillar inte giriga direktörer, konsulter och chefredaktörer på kvällstidningar. Jag är inte överförtjust i journalister heller! Sån är jag!

Kändisskvaller

Det är fortfarande snö runt plommonträdet. Därför väntar jag med bild, några dagar.

Jag har varit två dagar i Stockholm. Det kanske blir något mer resande, i nya jobbet. För mig räcker det numera med en hotellövernattning per månad. Been there, seen that - typ!

På väg till möte imorse såg jag Mats Hulth i egen hög person spatserande, nära centralen.

På tåget hem bytte jag plats med Sundsvalls-ikonen Kjell (Lönnå) med fru Ulrika, som log glatt. Kjell hade strax innan hjälpt en kvinna att lyfta upp en tung väska på bagagehyllan. Kjell Lönnå, ser inte bara ut som en gentleman - han är en också, i vart fall idag.

Medlidande

Vi får hjälpa våren igång - genom att skotta.
 Sannolikt är all snö, på gräsmattan -  borta, när nästa bild tas.


Då har fotbollsinfernot börjat. Gifflarna Sundsvall vann premiärmatchen mot Falkenberg med 2-1, i eftermiddag. Jag, J2 och J var på plats, tillsammans med cirka 3.500 medlidande!

Blickfång

Även om man kanske inte tror det, så förändras blickfånget  - varje dag. Denna bilden togs på långfredagen.


Påskafton.



Påskdagen med grodperspektiv.



Sticksjön idag, söndag den 12 april 2009.



Uteplatsen i österläge, nyskottad. Äntligen!
Vi sittandes fikandes och lösande sudoku´s,  väntades på vårens ankomst.
Vad kan man mer begära?



Vi har haft en fin påsk, dock inget lamm - däremot annan god mat och dryck.
Hoppas samma/lika för dig - kära läsare.
 Vi hoppas att påskhelgen fortsätter på samma/lika sympatiska sätt!
 

Påsk ägg

Denna skärtorsdag är det gråväder, lågt i tak, nästan dimma i Sundsvall, +1 grad. Jag var anställd halv dag idag och M hade bara två timmars arbetstidsförkortning. Så orättvist kan det vara.
I största allmänhet anser jag att  det är för lite sär skrivning!
 Så det så!


Det verkar bli några påskägg, även i år. Finduken är på. Barnen kommer på käk och samvaro imorron, långfredag och goda vänner på lördag. Långfredag och juldagen var förr, inte årets höjdpunktsdagar - men nu är det som vilka andra helgdagar som helst.



Fotbollsplågan i superettan, Gif Sundsvall börjar på måndag. Vi börjar med hemmamatch - mot Falkenberg. Färjestad vann hockyn. Grattis Karlstad.

Annika Östberg kommer "hem". Det är väl inget att snacka om, men det verkar vara skillnad på ärter och fläsk. Man måste ha känningar och få hjälp, annars går det inte. 28 år på kåken, i USA kanske räcker, men mediabilden - före, var onekligen friserad. 600 tusen för hemresan känns too much! Tre businessclass biljetter borde inte kosta mer än 60 tkr. När man själv inte behöver betala, kan man resa dyrt! Tyvärr landar notan på mig!

Christer Elmehagen, fick hjälp av AMF´s chefsjurist, när han ville flytta sin pensionspengar från - just AMF! Var fanns lojaliteten då? Var det ingen ansvarig som kunde prata med karl´n! Vilket genuint,  och girigt praktarschle.  Schweinhund! Elmehagen verkar girigare än Percy Barnevik och Skandia-Peterson

Vanja Lundby-Wedin, även kallad Vanja, har (ännu) inte kvalificerat sig för sparken. När gör man det - undrar jag? Hela AMF-styrelsen ska naturligtvis ställa sina platser till förfogande. Vanja har alltså medverkat till en överpension för VD på i runda slängar 700 tkr/mån samt gett kompisen och klantarschlet Erland Olausson en diskret löneförhlning på 32.000 kr/mån, 6 månader före sin pensionavgång - vid 60 år, helt i strid mot gällande regler. Men förtroende har hon likväl. Man häpnar.  Att Erland Olausson sitter i AMF´s ersättningskommitté, förvånar ingen. Den slemmiga typen köper man inte en begagnad bil av. Inte från nån annan i köttgrytsgänget heller.

Köjs

Det tinar. 7 varmgrader just nu,  på väster i Sundsvall



Så här ser musikdagsformen ut.
Det har varit 3 stenhårda veckor på nya jobbet. Somnade på soffan, när vi kom hem. En lagom dos välrökt Lagavulin, te och kallrökt lax, på tunnbröd -  gör att livsandarna så sakteliga återvänder.



Enligt DN är svenska folket för bonusar. Så kan det möjligen vara (fast jag är skeptisk - till den utsagan). Vi är sannolikt för rättvisa, jämlikhet och broderskap också. Däremot är jag inte förtjust i slätansiktet  Christer Elmehagens feta AMF-pension. Hans uppenbarelse gör att jag köjs.
 
Han suger åt sig en pensionspremie på 770 tkr/mån, när han var berättigad till en bråkdel. Friskt vågat tycks vara hälften vunnet, när försäkringstagarna står för notan.

I den nära tillvaron är det mesta, så bra det bara kan. Ha en trevlig fredagsfestkväll, denna ljumma tredje april - anno 2009.