Resande fot

Lördagens minus fem byttes mot plus 2 och regn, denna första advent, tillika skyltsöndag som snart är till ända. På Sundsvalls breddgrad är regn i slutet av november ingen direkt skönhetsupplevelse. Vi har hängt upp istapparna, handlat och gjort ett kortare besök hos J2. Vi har tittat på TV och tvättat. Det har inte hänt något speciellt alls - och det är bra det!

Nästa vecka ska jag till Stockholm på måndag, flyger till Örnsköldsvik på måndagkväll. Göteborg kallar på  onsdag/torsdag. Veckan avslutas i Sundsvall. Man kanske kan säga att jag är på resande fot under veckan.

Luciatåget

M gillar Lucia-tåget. Så är det bara. Hon gillar såväl tåget, som kompositionen (som hon regisserar själv).


Det börjar bli jul i stugan.


Idag har vi varit på bio på filmstaden i Sundsvall. J1 bjöd. Vi såg en matinéföreställning, med start 15.00, givetvis Quantum of solace, med Daniel Craig, den 22:a Bonden. Inte fullt lika bra som föregångaren (Casino Royale), som kanske är den bästa av dom alla, men 3,50 poäng på en femgradig skala kan jag nog kosta på mig!.

Myndigheter i utförsbacken

En myndighet lyder vanligtvis under regeringen. I någon mening ska dom göra det regeringen övergripande bestämmer. Däremot får inte ministrarna detaljstyra myndigheterna - eller agera i enskilda ärenden,  dvs ministerstyra. Nu har medborgarna betygsatt myndigheterna. I topp ligger Tullen, som inte längre utövar sin myndighet. Skatteverket ligger också högt. Dom lär ha minskat sin kontroll - och satsar på service, och då ökar populariteten. Underkända är bl.a. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, och det får väl var och en ha synpunkter om. Kanske är dom i utförsbacken.

Det finns också en farsot bland de statliga myndigheterna att det ska utbildas i värdegrund. Vilket är trams (dock inte inom skolvärlden). Var och en som jobbar måste väl få rå om sina egna värderingar. Däremot kanske vissa krav om beteende och vistandet i möberade rum, regleras. Försvarsmakten har kastat över 10 miljoner kronor i ett värdegrundprojekt, med Bi Puranen. Projektet kan inte ens följas upp, eftersom det inte finns något att följa upp. Man häpnar. Det är lätt att leka med andras pengar!  Det är väl bättre att köpa kanoner för pengarna.

De statliga myndigheterna (enligt ledningen) ska nu snegla på IKEA, Apoteket och Toyota för att skapa en framgångssaga i utövandet av sin myndighet. Den förhoppningen är inte bara tramsig - den är mer än så, stollig - säger jag! 

Eftersom det sannolikt är konsulter som driver på med värdegrund och annan kosmetika,  kanske jag kan få lämna förslag på några visioner, kärnvärden eller annat, till några av institutionerna. Jag avslutar inlägget med några personangrepp. Var så goda!
  • Anmäl smuggelgods på blankett TS9345   (Tullen)
  • Vi ger oss!   (Försvarsmakten)
  • 45 P = 1 VD   (Posten)
  • Du blir fullast på våra varor   (Systembolaget)
  • Dina pengar, är våra bankdirektörers pengar  (Affärsbankerna)
  • Den inbillade friske   (Försäkringskassan)
  • Den inbillade sjuke   (Arbetsförmedlingen)
  • Vi ger vård, när vi har tid   (Landstingen)
  • Folkets kärlek, och deras pengar - är vår belöning   (Apoteket)
  • Jag är (godsägare)   (Göran Persson)
  • Jag vet var du bor   (Vladimir Putin)
  • Det är häftigt att vara partiledare   (Mona Sahlin)
  • Vi kan - men vi vill inte  (Alliansen)
  • Vi vill - men vi kan inte (Rödgrona röran Sahlin m.fl.)

Flux

Reklamen påverkar oss säkert mer än vi tror. Jag har köpt munvatten, trots att jag inser att det sannolikt inte fungerar särskilt bra - i bästa fall ger det inga skador på gaddar och tandkött. Till mitt försvar ska sägas att jag valde ett märke som innehåller fluor. I vart fall är det angivet på förpackningen. Fluor är bra. Jag kan inte heller påminna mig att jag sett någon reklam för just mitt tandvatten.


Idag har jag hängett mig till besök hos optiker. Det lär bli ett dyrt nöje, även om firman sponsrar några hundringar på bildskärmsglasögon. Firmans bidrag räcker knappast till några märkesbågar, snarare av Trabantmodell. Bara glasen är okej, så räcker det för mig. Fast glasen är väl mest plast - numera.



Det blåste och snöade i natt. Nu är lugnt och kring nollan. Snö i Mälardalen och söderut brukar ge krigsrubriker (varje år). Någon lokalbuss var visst en kvart försenad i Roslagen i morse. Det blir genast en riksnyhet.

J1 och I är i Bangkok. Dom flyger hem imorron och inte idag som jag trodde.

Nils Wilmer

Det är fortfarande vinterkänsla. Igår - när jag gick från Bergsåker var det elva kallgrader, imorse åtta grader och nu 7.


Det blir lätt hysteriskt med prylar. Var och varannan har stegräknare, även jag och frktjatlund (tror jag). Eftersom jag är lat kan räknaren uppamma lite motivation i kontorskroppen. Jag försöker gå 10.000 steg varje dag.


Jag hittade en passande USB-kabel i sladdförrådet hemma och åker därför tillbaka till Elgiganten för återköp. M hänger på och givetvis lämnar vi butiken med nya inköp (stekpanna och julpapper). Det kostar på att ligga på topp. Sen tankar vi Puggen. Soppar är nu nere i 10.24 kr/l för 95 oktan. Det kan man leva med! Sen åkte vi till J2 och fikade.

Jag har fuskstädat, dammsugit och torkar damm. För att göra stunden mer positiv plockade jag fram en CD med Wilmer X, och fetrockade, på hög volym. Deras särsklassigt två bästa låtar är:
  • Bakom år 2000
  • Vem får nu se alla tårar
Nu när 70-talsbarnen själva ska bli föräldrar håller jag inte för otroligt att det det blir en och annan pojkbatting som döps till Nils Wilmer, efter frontfiguren Nisse Hellberg. Plötsligt tränger sig även Nils Hallberg på. Äldre filmbov och allmänt "skum skådis" (f. 1921). Lever han?  

Bokföringsmässig trivialitet

I natt har jag sovit den oskuldsfulles ljuva sömn. Vi kom i säng tidigt, kring elva  igår kväll, fredag. M vaknade och gick upp, strax före sju eftersom hon är mer skuldbenägen än jag/mig. Jag lade bara in sovöverväxeln och sov två timmar till. Sen åt vi frukost och tittade på TV. Därefter åkte vi till J1´s lägenhet för att vattna blommor. Sen tar vi kurs på Elgiganten i Sundsvall, alltså köpcentrat Birsta, sannolikt Norrlands största. Där köpte jag en skrivare (HP Laserjet P1005). På nätet kostar den 699 kr. På Elgiganten i Sundsvall kostar den 799 kr. Jag tar maskinen och går mot kassan för att betala. Innan jag hinner förflytta mig särskilt många steg, frågar säljaren om jag behöver en USB-kabel. Ja sa jag, men ingår väl? Icke sa Nicke. En USB-kabel kostar 200 balubas. Skrivaren kostar alltså, i princip 1.000 kr, vilket ändå inte är så dyrt, men ändå dyrare än 699 kr. 

Den fungerar. Har kollat. Toner kostar kring 600 kr. HP´s nya slogan lär vara - Säg det med toner..........men det har jag nog redan skrivit om - tror jag!


Hur gick det på Bergsåker?  Det blev "vinst" med 160 kr, eftersom "förlusten" stannade vid blygsamma 340 kr, mot beräknat 500 kr. Om vi varit i USA och jobbat på Enron och/eller Worldcom, kanske konkursbanken Lehman Brothers hade jag nog kunnat bokföra en vinst på 160 kr. I börsen saknas det visserligen 340 kr, men det får ses enbart som en bokföringsmässig trivialitet.


På TV ikväll (lördag) är det favorit i repris klockan åtta (TV2). Dame Edna är på besök hos Parkinson. Kul - tycker jag och M.

Ha det gott, i slott och koja!

Storkovan

Oförmärkt passerades bloggens treårs födelsedag (7 nov). Det var nog bra det!

Vi har försmak vinter, med snö (inte så mycket - men ändå) och några kylgrader.



Med bloggoraklens hårda ord ringande i öronen (många läsare och skruvade diskussioner), inser jag att denna blogg redan lever på lånad tid. Visserligen har den tagit några blygsamma utvecklingssprång under åren. Efter en tid, lyckades jag få till bilder som jag lånat på nätet. Nästa fas blev de egna bilderna. Formen började rota sig genom de dagboksnoteringar som rätt frekvent publicerades. På senare tid inte fullt så ofta. Emellanåt infogades några hätska utfall mot "dom bättren" som skor sig på, typ mig. Särskilt mycket layout har jag inte kostat på mig, färg och form är ett av många förbättringsområden.

J1 är snart på väg hem från Thailand. SMS har inkommit idag (14.21). M sitter och hänger vid matbordet, där vi nyss avätit stuvade morötter och fläsk. J2 trivs på nya jobbet, säger han. Det är bra. Imorron, lördag - beger jag mig med glatt humör till Bergsåker, och V75-tävlingarna, för att vinna storkovan. Några timmar senare kommer jag tillbaka 500 kr fattigare, behövandes hustruns omtanke och tröst.

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll - gott folk.

Reklamdynga

Det har varit en härlig söndag med långpromenad mm. Vi har haft riktigt fint vinderväder, två grader kallt, vindstilla, sol och 1 cm snö, som ljusar upp marken. Till middag åt vi rotmos och fläsklägg.

Reklamtvkanalerna borde slut med otyget att höja ljudet, när det är reklam. Om man har nickat till eller på annat sätt vill fortsätta sin dvala under reklamuppehållet försvåras detta. Effekten nu, blir att man vanligtvis byter kanal under uppehållet, och då missas väl hela idéen, genom att de försvarslösa tv-tittarna ändå inte ser på reklamdyngan som ständigt prackas på oss.

Barnvakt och björnfrossa

Det verkar finnas gott om björn i skogarna i mellersta norrland. Två män har blivit rivna, söder och norr om Sundsvall, visserligen 10 mil från norrlands huvudstad - men ändå! Nu är det björnfrossa på gång

En helt annan sak.  Ordens valör ändras över nog  tid. Härom dagen pratade jag med en manlig kollega, 20 år yngre. Han berättade att hans fru skulle iväg på nån grejsing en kväll. Och då sa jag, egentligen för att ha nåt att säga. Då ska du vara barnvakt då? Nja - snarare att ta hand om barnen. Barnvakt - enligt hans terminologi - var om någon annan, kanske svärföräldrarna tar hand om barnen. Vid närmare eftertanke kanske det språkbruket, bättre överensstämmer med verkligheten. Själv har jag slutat att vara barnvakt - tror jag!  

Brunobralla

J1 är i Thailand och givetvis blir marsvinet Bruno (7 år) sjuk. Vi åker till Djursjukhuset för konsultation och får genast det dystra beskedet att inte mycket finns att göra åt Bruno´s ålderskrämpor. Brunobralla skuttar nu på lätta fötter, omkring i marsvinshimlen.

Stadsbussarna i Sundsvall vilade en stund under dagen. Blixhalka rådde. Enligt Mittnytt förskonades vi från allvarliga olyckor i trafiken.

Veckorna läggs på hög, eller bara försvinner.

Kalsongryck

Igår - fredag, var det lugna gatan. Vi festade till det och käkade räkmacka till middag. Mest blev det slappa framför TV´n. Idol i fyran drog längsta strået.

En farsdagspresent har jag fått av barnen. På något otvunget sätt tycks dom kommunicera byte av kalsongmodell, ett s.k. kalsongryck kanske. Mina nyköpta MoDo-kallingar väcker ingen entusiasm hos den yngre generationen.


Vi har bytt DVD. Den nya modellen (Philips) läser filer direkt från den externa hårddisken (till höger i bilden), vilket är praktiskt och bra. Den övre lådan tillhör kabeltv, och den undre är en enklare ljudanläggning som vi köpt av J1.


Idag har vi varit på middag hos J2 och Je, dit också J1 och IM anslöt. Vi käkade kinesmat och avlutade med nybakad toscakaka som M bakade, när jag fuskdammsög.

Blidväder

Ingen snö, snarare blidväder i Sundsvall.


Han har onekligen en del att ta tag i - Barack Obama, USA`s 44:e president. Arvet efter George W Bush vanstyre lär nog kräva sin man (fast det hade lika gärna kunnat vara en kvinna).

Sjömansbiff

En marschall sprider ljus och värme. Det är fem grader kallt. Vi har skjutsat J1 och J2 till sina partajer. Vi har käkat sjömansbiff till middag. Den lagade M - med den ären.
 

Jag hörde två nya bra låter, som jag inte hört förr, på radion. Anna Ternheim och Lasse Winnerbäck, hörde inte titlarna -  men det svängde bra.

M är Bond-fán. För den som inte vet, betyder Quantum of solace, ungefär - en smula tröst. Den 22:a filmen fick blandade rescensioner

När vi var svarttaxi lyssnade vi på Rally, med Stefan Livh i P4. Parodin på Björn Ranelid var kul, nästan gott - gotti gott, gott!