Namnpoesi

Vintern fortsätter. Imorse var det 14 grader kallt. Strax före sju ikväll - söndag den 1 februari, endast elva grader. Det är ett imponerande vinterlandskap, som utbreder sig. Gran och fur är inbäddade av snö. Vår favoritgran, utan topp har tillfälligtvis lagt på hullet.



Idag har jag hälsat på mamma. Hon har tappat mycket, men av någon konstig anledning räknar hon fortfarande rätt så bra. Hon för protokoll - med den äran, när vi spelar Chicago. Tyvärr kan jag inte låta henne vinna, men hon kan fortfarande vinna av egen kraft, även om hon numera är en skugga av sitt forna kraftfulla och energiska jag.

M är förkyld och snörvlade på hemma. J1 och J2 med fästmöar umgås, när andan faller på. Det är bra, blod är tjockare än vatten. Min storebror och jag var ihop rätt så mycket när vi var "små", han var hård - men snäll!

Det finns fem städer i Västernorrland. Av dessa fem ligger fyra i det vackra landskapet Ångermanland. Städerna är Sundsvall (Medelpad) och Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. När jag åkte på E4 och anslutande vägar tänkte jag på några av de övriga Ångermanländska ortsnamnen, som svichar förbi på vägskyltarna. Vanligtvis reflekterar man inte särskilt mycket över dessa!  Vad sägs om:

Frånö, Bergom, Gissjö, Svanö, Lunde, Sprängsviken, Västby, Ramvik, Hälledal, Veda, Utansjö, Vålånger, Aspnäs och  Ramsås - för att nämna några.

Namnpoesi  - tycker jag!

Kommentarer
Postat av: Ökänd

Men, men, nu har du glömt bort de allra vackraste: Njutånger och Harmånger. Den första hittar du i östra Hälsingland och den senare mellan Sundsvall och Hudiksvall.

Allra, allra vackrast tycker jag ändå att namnet Morgongåva i Uppsala är.

Lite roligt är däremot Grötingen i Jämtland.

Förresten jag fyndade boken: "Zen och konsten att sköta en motorcykel" av Robert M. Pirsig från marknaden idag. Den har årtalet 1987, så det är ett tag sen. Ett pocketexemplar på 387 sidor. Du har väl läst denna klassiker? :) Om du inte har gjort det så är det nog dags för dig att ta dig i kragen och få den läst!

2009-02-03 @ 18:49:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback