Berlin Alexanderplatz

Nu är vi på hemmaplan i Sundsvall igen, efter vår blixtvisit till Berlin. För att skojsa till det, tog vi också tåget till Frankurt (an Oder) och gick bron över till Polen (Slubice). Tågresan tog cirka en timme. Kul!

Vi har varit på väg till Berlin i flera år, men vi har valt andra resmål i stället. Nån ordentligt relation till Berlin har jag aldrig haft, fast kanske ändå.

Flagga på Bundestag i duggregn! Vi hade gärna gjort besök där, men det är inte kul att köa i regn. Då hade vi inte någon paraply. Den köpte vi senare på ett HM-varuhuse i Prenzlaur Berg.

Den tyska flaggan är inte direkt mesig, snarare tvärtom. Svart, rött och gult signalerar något. Det svarta inger oro!


Uppfattningen om Berlin har jag fått främst av böcker och media. Berlinmuren (1961-1989) har givetvis påverkat synen. Det kalla kriget - som efterbörd av andra världskriget, och den märkliga uppdelningen av staden i fyra zoner, har bidragit till mytbildningen. För länge sedan läste jag Christopher Isherwoods (1904-1986) trettiotalsskildring (Farväl till Berlin) - och den gav andra perspektiv. Rainer Werner Fassbinders (1945-1982), TV-serie, Berlin Alexanderplatz (1980), följde jag också. Vi bodde inte så långt från Alexanderplatz, som ligger i stadsdelen Mitte dvs en del, av gamla Östberlin.

Bob Fosses, Cabaret från 1982, med Liza Minelli, Michael York och Joel Grey, har naturligtvis påverkat synen på Berlin. Bilderna av det gamla Tyskland, som Leni Rifenstahls (1902-2003) speglade i filmer från OS i Berlin 1936, sitter kvar i det nästan undermedvetna.

Berlin känns som en trevlig, vänlig (stor)stad. Vi hade inga problem med det praktiska och vädret var perfekt för strövtåg, kring 22-24 grader med övervägande sol. En dag var det övervägande regn, vilket gjorde att vi missade en besöksdel.

Det kommer några bilder, endera dan!

Kommentarer
Postat av: anjelina

berlin rockar fett:)) kram på söndagen

Postat av: frktjatlund

Välkommen tillbaka!

Vi har tältat in der Ostsektor när det begav sig. Då kostade bröd och spårvagnsresor ingenting. Så vi åkte S-bahn (tror jag) och utfodrade barnen med brötchen.

2008-07-22 @ 10:40:26
URL: http://frktjatlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback