Nakenfis

Jag hörde på radion att barnuppfostringen (heter det så) numera kan bli lite enkelspårig. I vart fall om man ska följa tv-råden från the nanny som kommer in i problemfamiljer och ställer allting till rätta med bestämda regler och skamvrå och alltihopa. Visserligen verkar ungarna (och föräldrarna) , som regel ha svårt att nå fram till varandra, och några av barnen verkar mer vilda än tama. På något sätt är jag skeptisk (det är jag mot nästan allt iofs), till alla enkla patentlösningar, enligt checklista som presenteras.

När våra ungar var små skrattade dom gott när vi sa nakenfis.

image778

Av någon outgrundlig anledning tyckte dom att just ordet - nakefis, var roligt. På kvällen var det vanligtvis läge att duscha innan kvällsmaten vankades. Då var det stoj och glam och nakenfisar. Efter duschen satt dom ofta tätt intill varandra i den azurblå skinnsoffan (den gamla skinnsoffan som var ungefär i samma färg som den nya) iklädda sina små badrockar, med blött rufsigt hår, käkandes glass och tittandes intresserat på tecknad film på video. För den yngre generationen kan jag tala om att video är ett lagrings- och uppspelningsmedia generationen före cd/dvd.

Jag tror aldrig att vi någonsin behövt använda någon skamvrå, som bestraffning/uppfostran, varför skulle vi ha behövt det, och i vilken situation?

Jag tror ändå inte man ska ha alltför tvärsäker uppfattning om vad som är rätt och fel, när det gäller barn och deras behov av stöd genom åren. behoven och förutsättningarna är så olika, mellan familjerna. Kanske behövs någon form av nanny-metod, när det gått snett, när barnen tar över och föräldrar inte orkar, för att helt enkelt komma vidare i livet.

Kommentarer
Postat av: Suklaa

Ja, det är ju när det gått så långt att föräldrarna tappat kontrollen som man måste ta till drastiska åtgärder. I en välfungerande familj behövs det inte. De familjer jag sett i nanny-programmen har varit helt urspårade, där behövs något ordentligt för att få dem på rätt köl igen.

Postat av: Gunnel

Vad fint du beskriver "Efter duschen satt dom...osv" Det påminner om våra fyra när dom var små...alltid nyduschade och tillsammans i soffan. När Pingu visades på TV då ropade dom i kör på pappa....för dom hade fått för sig att Pingu var hans idol.

Fasiken vad tiden går fort

2007-10-25 @ 20:03:21
URL: http://djurvannen.blogspot.com
Postat av: Åsa

Mormors lille prins gapskrattade när jag berättade att jag gjort stroganoff utav rumpstek...det tyckte han var jätteroligt.

2007-10-25 @ 20:46:28
URL: http://tantraffas.blogg.se
Postat av: SolSkuggan

Nanny ger jag inget extra för.. Men just nu skulle vi behöva ha lite hjälp av tomten här kanske..
Det råder stundtals krig mellan mina ljuvliga goa rara underbara helt ibland hopplösa tvillingbarbarn..
Ha en riktigt skön helg nu det ska inte jag..
Ska bara posta mitt inlägg nu sen blir det jobb hela helgen.. Sossarna har helpension från fredag till söndag..

2007-10-25 @ 22:21:41
URL: http://solskuggan.blogg.se
Postat av: Sylvia

Nakenfis var poppis när min son var liten och det är i alla fall 45 år sen. Och lika kul tyckte barnbarnet det var en period. Allt kommer igen. Jag tror inte man behöver uppfostra så mycket - kärlek och gott föredöme, d v s leva som man lär, kommer man långt med.

2007-10-26 @ 20:27:39
URL: http://pantersylvia.blogg.se
Postat av: Nettan

Nu är det ju så att familjebilden ser väldigt olika ut, alla har inte det perfekta lyckliga äktenskapet där man hjälps åt. Det är tungt att vara ensamförälder ibland. Jag är ensam med 4 barn, och med flera barn i olika åldrar och situationer i livet som kan vara besvärliga så är det svårt att räcka till.
Nu tror ni väl att jag är en 'ragata' som ingen karl vill vara kvar hos, men jag har verkligen kämpat för relationen/hem och barn, men det har inte mina 2 män som jag levt med gjort. Jag ville ej leva ensam men just nu ser mitt liv ut så och det skulle vara väldigt svårt att få in en man i mitt liv just nu.
Sköt om er.

2007-11-07 @ 01:15:30
URL: http://nettans.webblogg.se
Postat av: alias anneli

Ett supergulligt ord: NAKENFIS! Det är lätt att använda när man ser en liten unge springa näck, om så inne eller ute. De är medvetna om att de är utan kläder och så vet det är fis eller prutt är ngt skämmigt och roligt.

2007-11-07 @ 21:28:42
URL: http://anneli.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback