Frälsningsarmén

Jag smet lite tidigare från jobbet i eftermiddag. Jag har en del semesterdagar som förfaller, om jag inte tar ut dom snart, och kompensation med pengar är ingen hit, vare sig för mig eller firman!

I den tidiga eftermiddagens snålblåst går jag en sväng på stan. Paradgatan i stensta´n är den världberömda Storgatan, inte helt olik, den mer kända Las Ramblas i Barcelona (ta det för vad det är). I den västra delen av Stora Torget (Storgatan, går i öst/västlig riktning och skär genom torget i den yttre, norra delen) står en frälsningssoldat, i min ålder, kanske något yngre, han är lång och stor,  minst 195 cm, och nog verkar han väga sina modiga 100,  fysionomin pryds av ett glest skägg, givetvis är han iklädd den klassiska armé-munderingen Han håller i en insamlingsbössa, som han diskret skramlar med när jag går förbi i den pinande vinden.

32959-391

Jag har ingen uttalad filosofi för mindre gåvor, på stan. Om jag känner för det brukar jag ge en  tia eller tjuga som det passar, jag funderar sällan på om det finns någon maffiastruktur bakom, som lägger rabarber på de ihoptiggda pengarna, när jag t.ex. är utomlands.

För nåt år sen skickade jag några hundringar till Frälsis, som en spontan gest, och sen skrev jag att jag inte ville ha några "erbjudanden", men det får jag naturligtvis ändå, men jag vill helst inte bli styrd, och känna mig tvingad att ge, därför skickar jag inga nya pengar. Jag har förmodligen en felsyn på något sätt, men jag tror att Frälsis är förhållandevis ärliga och justa - jämfört med andra biståndsorgan! Men jag har inget bevis, som stöd för min åsikt, bara känsla - och det räcker för mig!

32959-390

När jag går tillbaka längs Storgatan, möter jag naturligtvis soldaten i Frälsningsarmén med sin bössa, jag tar fram en tjuga och lägger i hans bössa, och då säger han:

  • Gud vare med dig!
Vad svarar man på en sådan välsignelse, om man överhuvudtaget svarar!  Utan allt för mycket reflektion, klämde jag i med: 
  • Tack!
När jag gick därifrån tänkte jag att mitt tack var aningen fantasilöst, något mer empatiskt och dubbelriktat hade kanske varit mera passande, kanske jag kunnat  upprepa orden han sa, eller detsamma för dig, eller något annat, liknande. Ibland får man inte till det, även om intentionerna är dom bästa.

Igår var jag i Stockholm och kom hem sent och idag är det, som sagt -  fredag, det känns bra, det blir lugna puckar i helgen, tror jag.

Kommentarer
Postat av: SolSkuggan

Ett hjärta av guld har du...
Käraste latmask:)
Frälsningsarmén, de är väl snart de enda som inte har mig veterligt, någon skandal bakom sig.
Här i Piteå stod det varje fredag gissar jag, tills för 1 år sen, samma gamla uthållige lågmälde frälsningssoldat med sin insamlingsbössa utanför Robin Hood.
Nu är han borta, hädanryckt till det himmelska...
Jag hade så svårt att motstå honom. Alltid, de gånger jag åkte till stan för att handla, möttes våra blickar och jag stod beredd.
Ibland med ett par tjugor, eller endast några kronor, helt beroende på min urusla ekonomi.
(Då arbetslös sedan 2½ år tillbaka)
Men jag minns särskilt och mycket speciellt, sista mötet med honom.
Jag stannade upp, tog mig tiden, pratade med honom. Han berättade för mig om deras verksamhet, jag inflikade med frågor, han svarade och tackade mig för att jag brydde mig...
Brydde mig.. Är det verkligen så illa? Har folk verkligen inte tid? Eller är det kanske så att det är en prioriteringsfråga..?
Sedan gav jag honom 300:- ( Det kändes mycket bättre än att köpa de där jeansen som jag behövde nya sen minst 2 år tillbaka.
Var sak har sin tid, eller hur latmaskvän..?
Tack för ett engagerande inlägg, hälsa M så gott.
LTC och kram.

Postat av: SolSkuggan

Min Gud... Deeet blev en lång kommentar, skyll dig själv på ett så intressant ämne;)

2007-01-19 @ 22:49:53
URL: http://solskuggan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback