Elallergi

Det är något sjukt över elmarknaden i Sverige. Fram till avregleringen 1996 var såväl allmänheten som storföretagen nöjda med situationen.  Det var visserligen en monopolliknande marknad, med en jätteaktör (staten- vattenfall), men priserna var angenämt låga. 

Sen kom nån dåre på att marknaden skulle avregleras. Sagt och gjort, fort men fel, när avregleringen gjordes glömde man nämligen bort att skapa instrument för konkurrens. Vilket får till följd att det nu skapats ett oligopol, som är en form av monopol fast med något färre aktörer - och priserna rakar i höjden! Till och med de elintensiva  storföretagen börjar klaga på oordningen, och det oskäliga  berikandent av ett fåtal. 

32959-382

Sen har elbolagen  också mage att skapa en fejkad marknad, en lekstuga, där det då och då uppstår elbrist, säger elbolagen utan att skämmas, och då ska konsumenterna ibland betala för den sist producerade kilowattimmen. Det är ju befängt, det mest riktiga borde väl ändå vara att betala ett snittpris eftersom vi som konsumenter även är med och betalar infrastrukturen flera gånger om.

Det enda goda som avregleringen av elmarknaden fått är att ett antal toppdirektörer i elbolagen fått jättebonusar. Den andra fördelen är att staten tar in mer skattepengar, eftersom skatten höjs titt och tätt på denna guldkalv. Staten tar utsugarpriset genom att vi som konsumenter dels betalas mervärdessskatt och på mervärdersskatt betalar vi vanlig skatt. Att betala skatt på skatt, måste vara unikt för Sverige! Man vet inte om man ska skratta eller gråta

Det är verkligen dårarnas paradis över hela elmarknaden - och dom största dårarna är småfolket som får betala kalaset.



Kommentarer
Postat av: Anonym

Jodu.. Åter satte du tummen på spiken.. Så är det, precis och exakt så.
Minns när vi hade bageriet, samtidigt försöker jag förtränga.. Vi hade enorma elkostnader. Bageriet (med ett flertal ugnar) med leveranser till matvaruaffärer inom 8 mils omkrets + 4 konditorier och brödbutik.
Vi lärde oss.. För snart 3 år sedan grävde vi för jordvärme privat hemma, kalaset gick på 160.000, redan nu har det betalat sig. Det var nämligen oljeeldning här tidigare. Oljeräkningen på ett hus på 400 kv är inte småpotatis.
Och nu är vi där igen..
Det verkar som om vi inte kan driva eget utan mastodonta elkostnader. Hotellet, campingen, stugorna, kåtan och restaurangen slukar energi, dessutom direktverkande el. Inte nog med det, sen finns en tempererad pool som kostar minst 100.000:-
bara i elkostnader per säsong.
Tack och lov står kommunen för kostnaderna första året.
Åter igen kan vi sjunga..."Livet är en fest.."
Ha det gottast min vän, hälsa Madame så gott
Kram till er båda:)

Postat av: Inga M

Det här elfiaskot är bedrövligt. Du har tyvärr helt rätt. Det är inget mindre än en skandal. Man i stort sett skänkte bort den elindustri som vi alla var delägare i och nu får vi dessutom betala hutlösa elpriser. Inte nog med det man struntar i att modernisera elledningarna i glesbygden. De tål inget normalt svenskt väder med blåst, regn eller snö.

2007-01-11 @ 22:59:55
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: frktjatlund

En kompis till mig jobbade som drifttekniker på ett av stadens värmeverk. Där skapade man elbrist med flit när kylan slog till, genom att köra på lågvarv. Allt för att höja elpriserna.

Så visst är det sjukt!

2007-01-12 @ 08:39:56
URL: http://frktjatlund.blogg.se
Postat av: Anki

Så sant, kunde inte ha sagt det bättre själv!

2007-01-12 @ 16:06:08
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: Ninni

Jag tror jag gråter en skvätt!

Ha en skön helg!!

2007-01-12 @ 16:44:11
URL: http://ninni.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback