Maffiakultur

32959-51

Detta är en s.k. dumsstrut. Den bär stora delar av svenska folket varje dag utan att klaga, trots att makteliten inom staten/regeringen och privata näringslivet gör allt vad som kan för att skinna oss på våra surt intjänade pensionspengar.

Inkomstklyftorna i Sverige är mycket större 2006 än för 20 och 40 år. Tack Skandia och Barnevik och Wallenberg. Hemskt mycket tack och tack även till dig Göran Persson, får vi skicka en pensionshälsning till frugan också!

Många upplever att det finns stora inslag av girighet hos såväl makteliten i näringslivet som hos den socialdemokratiska ledningen. Girigkulturen som utbreder sig i Sverige  är djupt olyckligt och skadlig för nationen. Tilltron till den socialdemokratiska ledningen urholkas i allt snabbare takt.

För det första roffar makteliten i näringslivet åt sig det dom kan i form av höga löner, bonusar och feta pensionsavtal i kraft av den kontroll dom har av företag. I praktiken tas huvuddelen av pengarna från de pensionsfonder som vi (småfolket) kollektivt samlar i. Våra pensionspengar samlas i gigantiska pensionsfonder, som köper aktier, utom all kontroll. I praktiken är det  Wallenberg och Persson, var för sig och  tillsammans spekulerar med våra pensionspengar.

Själva äger makteliten kanske 10% av företagets eller koncernens aktier! Makteliten inom näringslivet delar på alla viktiga poster som VD och styrelsordförande pga släktskap, vänskap. Det är ju egentligen en ren maffiastruktur. Noll koll och ingen demokrati för oss, ingen konkurrens finns för att kunna få chefsjobb - och det finns ingen marknad som reglerar lönerna och andra villkor. Lön, pension och bonusar är inte alls kopplade till prestationer.

För det andra bygger nuvarande socialdemokrati upp samma maktmönster genom bl.a. utnämningsmakten och genom att inte agera politiskt. Ingen egentlig demokrati finns, statliga toppjobb kan inte sökas, löne- och pensionsvillkor är fullständigt horribla för bl.a. statliga bolagschefer. Pensionsrätter är egentligen dold  lön. Genom så lite som 6 år års anställningstid skapas pensionsrätter för livsvarig ålderpension motsvarande 70% av lönen. Det är ju fullständigt orimligt. Genom orimligheterna minskar  statens skatteintäkter - och vi småfolket, skinnas ytterligare. Staten, regering och riksdag förefaller vara lika goda kålsupare som privata näringslivet och hänger sig mest åt tom retorik och utspel.

Socialdemokratin medverkar till att skapa en girig, roffarkultur Göran Persson säger att statliga toppchefer ska ha lika bra betalt som näringslivet. Och det blir ju orimligt på alla sätt genom att topplönerna i näringslivet inte sätts på en marknad, chefer tillsätts - som det uppfattas - utan insyn, såväl i staten som i näringslivet  och inte pga kompetens.

I praktiken försnillar makteliten i näringslivet (och inom roffarkulturen inom staten) delar av våra pensioner - inte fullt i klass med de konkursade  Enron och Worldcom  - men jämförelser kan göras.
 
Det socialdemokratin måste göra är att genom etiska regler inom staten skicka signaler till näringslivet att enaugh i enaugh. Att det vidare inte är rimligt att frugan till statsministern sitter på ett statligt toppjobb med orimlig lön och pension bara för att hon numera är fru (och tidigare var nära vän) till statsministern. Företeelsen som sådan är ägnad att minska förtroende för statsministern.  Vidare borde det vara en enkel  åtgärd att sätta en rimlig lön och rimliga pensionsvillkor för bl.a.  Vattenfallchefen och LKAB chefen. En löne- och pensionssättning som inte är  baserad på den maffiastruktur, utom all kontroll om etablerats hos girigbukarna Wallenberg och kompani.

Det är hög tid att staten/regeringen agerar normgivare - innan det går överstyr.

Jag hoppas att den statsminister som kommer efter Göran Persson läser mitt debattinlägg.

Kommentarer
Postat av: Anonym

GP och hans polare har nog ett eget Riddarhus. Vi ofrälse får vara glada att få titta på medan vi stretar vidare.

2006-03-30 @ 09:34:07
Postat av: Anonym

En fråga: Är du en grinig gammal gubbe?

2006-03-30 @ 11:28:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback