Skare

Imorse vid pass 07.15 - när jag gick från huset (egentligen radhuset - om man ska vara korrekt, och det ska man) till bilen var det skare, vilket  ibland kallas skarsnö! Med min dialektala bakgrund vill jag frimodigt hävda att det mest korrekta är att säga skare.

Lite förenklat kan skare sägas vara snö vars snökristaller har bundit samman och frusit till ett hårt "snö-lock". Skare bildas när det översta lagret av snötäcket tinar för att sedan åter frysa. Vanligtvis synonymt med snöskorpa och skarsnö.

Det är inte ofta det är skare nuförtiden.  Varför det är så, vet jag inte på rak arm! Det känns i alla fall speciellt att gå på skare! Det borde vara en mänsklig rättighet att nån gång få gå på skare! 

Varför tjatar jag nu om skare och inte t.ex. om Tsunamin och Göran Persson, eller annat? Jag har inget bra svar på den frågan. Kanske ändå!

Det som känns naturligt i min närmiljö kanske är exotiska - eller näst intill - fenomen för de tappra läsare som då och då besöker denna anspråkslösa blogg! 

En läsare från Örebro hörde av sig med tankar om snö! Vem vet - det kanske finns någon svensk i förskingringen, eller annan, som finns på betydligt varmare plats än Sundsvall och finner tanken på skare och vinter intressant och spännande! Vem vet?

Ur led är tiden - och även min kompis axel. 

PS: Jag vill påstå att jag inte är någon dilettant och ej heller dilletant - så det så, vilket meddelas endast på detta sätt. 

Kommentarer
Postat av: Nyfiken påskhare på skare

Vilken kompis?? Osborn?

2006-01-20 @ 14:24:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback