Mönster och samband

Jag har nog aldrig förstått mig på FN. I bästa fall har jag kanske förstått den roll organisationen förväntas ha för världsfreden och andra insatser. Men mest har jag förknippat  FN med saktfärdighet, byråkrati och korruption. Det är verkligen inte någon hedrande bild.

Men!
Häromdagen ramlade en pusselbit på plats när jag läste en artikel i  tidningen. Det var inte ny information men i artikeln redovisades mönster och samband som jag inte reflekterat över tidigare -  i vart fall inte på det sättet.

Där stod bl.a. att läsa att bland FN:s medlemstater finns många länder där fattigdom råder, där det saknas demokratiska  institutioner, där det finns diktaturer med varierande grad av förtryck samt en massa I-länder med olika grad av fungerande demokrati och slutligen har vi olika religiösa värderingar som hänger som en våt filt över alltihopa!

Det kan inte vara lätt att navigera bland dessa blindskär i omöjliga sammanhang, där eld ska förenas med  vatten, och svart med  vitt  utan att nyanser ska tillåtas förändras. Det kanske kan förstås att saker och ting tar tid och att det är besvärligt att göra allt det svåra som måste göras bl.a. i fördelningen av begränsade resurser.

Det går ju verkligen inte att försvara korruption, byråkrati och saktfärdighet. Men det gäller  kanske att ha rimliga förväntningar på vad FN kan åstadkomma. Den ev. korruption som finns i FN är kanske en spegling av de korrupta traditioner som bl.a. finns i Afrika, där 900 miljarder/år (jag tror det var SEK) går direkt ner i krigsherrars och korrupta regeringstjänstemäns djupa samvetslösa fickor!

Hur ska FN kunna vara en del i att bygga upp levnadsvillkoren även för de som inte når fram till köttgrytorna, är frågan? 

Någon annan världsorganisation finns inte och går inte heller att skapa inom rimlig tid, men nånting måste göras, frågan är vad?

Ur led är tiden - och inte minst Förenta Nationerna





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback