Lektion fyra

Det är dags för lektion fyra i Politikerskolan.

Om du blir påkommen med misstag - hänvisa då till annat större, som gör att ditt misstag mindre. Det behöver inte vara relevanta jämförelser. Försök blanda bort korten så gott det går.

Fråga: Hur kom det sig att Sveriges hjälpinsatser vid Tsunamikatastrofen dröjde. Finland, Italien och Tyskland fick iväg sina flygmaskiner inom 1-2 dygn och för Sverige tog det drygt dubbla tiden. Varför?

Göran Persson (GP): Vi får ju inte glömma bort att det var över 200.000 döda, vilket krävde noggrann planering.

Fråga: Men det har ju inte med saken att göra. Varför tog det mer än dubbbelt så lång tid för Sverige att få iväg sina plan - jämfört med Finland, Italien och Tyskland.

GP: Vi hade ett internationellt perspektiv i frågan. Vi såg det viktigt att hjälpa till främst på Ceylon och biståndsministern avvaktade aktivt med åtgärder. Jag kollade ju - som alla vet numera - bara på Sky. Anitra hade blockerat den svenska Tv:n. Det var nåt heminredningsprogram hon absolut skulle se och då fick jag titta i sovrummet och där har vi bara Sky samt några andra skräpkanaler. Uppriktigt sagt hade jag bara vaga begrepp var Ache låg!

Fråga: Varför tog det så lång tid?

GP: Helt enkelt för att det var en stor katastrof med över 200.000 döda och då är det svårt att ha bara ett svenskt perspektiv.

Fråga: Då hade väl planen kunnat gå iväg till dom andra länderna i stället, ungefär samtidigt som planen lyfte från Finland, Tyskland och Italien?

GP: Det är lätt att tycka det men eftersom vi såg det som en större katastrof med flera hundra tusen drabbade, kanske miljoner - behövde vi planera insatserna.

Fråga. Behövde inte Finland, Italien och Tysklande planera sina insatser.

GP: Det måste du fråga dem om!

Lätt som en plätt - ordkriget  vunnet på knock out i femte ronden. Vem kan ifrågasätta det humanitära perspektivet, att se till även de fattiga i Indonesien och Sri Lanka och inte bara rikta hjälpfokus på några tusen svenska lyxturister i Thailand. Möjligen de drabbade och deras anhöriga samt Lottie Knutsson - som med dollartecken inristade  i pannan - desperat försökte få över resebyårernas ansvar och kostnader på regeringen. Hon lyckades bra. Nu är hon ute på föreläsningsturne. För 450 spänn får vi veta hur vi flyttar fokus utan att våra egentliga syften kommer i ljuset! Snart är hon minister hos Persson.  Sorgligt!



Kommentarer
Postat av: Spoke

Skulle du inte bli snällare på det nya året???
Det gick inte många dagar förrän ordningen var återställd!

2006-01-15 @ 19:27:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback