Lektion fem

Det är dags för den den femte och avslutande delen i Politikerskolan. De fem första delarna är den självklara bas alla lokalpolitiker bör känna till och använda sig av! Det finns också en påbyggnadskurs på fem lektioner som lämpar sig för de som vill gå vidare i den politiska karriären mot de hägrande köttgrytorna. Därutöver finns ett ytterligare program som består av tre lektioner, men då rör vi oss på en sådan retorisk nivå som få politiker behöver för att kunna behålla sin makt. Den ges blott på beställning och kostar 114.000 kr (exkl. moms). Därtill kommer restid då jag debiterar blygsamma 1.000 kr/timme. Utbildningen ges även i grupp men med max fem deltagare. Deltagare 2-5 får en rabatt på 2,5% på halva kurskostnaden d.v.s. 1.425 kr. För att förenkla det administrativa förfarandet gäller endast kontant betalning och vi bryr oss inte om några kvitton och så! Välkommen med anmälningar på min mail Först till kvarn! 

Politikerskolan - lektion fem.

Om du som politiker klantat dig ordentligt, men helst inte vill medge misstag - hänvisa då till begreppet mörkertal och byt tempus från den förflutna tid då allting gick snett till det ljusa nuet eller  framtiden, där vi finns i de bästa av världar.

Fråga: Varför tog det så lång tid för Sverige att få iväg flygplanen till Thailand efter tsunamin. Finland, Italien och Tyskland var iväg 2-3 dagar före Sverige. Varför?

Göran Persson (GP): Det finns ett stor mörkertal i frågan. Visserligen kanske, jag säger kanske kom andra länder iväg tidsmässigt före Sverige. Men de hade ju inte alls den utrustning vi hade i våra svenska plan!

Fråga: Är det verkligen på det sätt du påstår. Vi har kollat och grundbestyckningen i de plan som snabbt gick iväg från övriga länder var så gott som identisk jämfört med de svenska planen!  Hur förklarar du det?

GP: Jag säger bara att det finns ett stort mörkertal när vi börjar analysera de olika underlagen. Jag påstår  inte att något är rätt eller fel. Jag vet i alla fall att vi hade en fax med oss i första planet och en byråsekreterare fastkedjad vid den!

Fråga: Du har alltså inget svar på frågan jag ställer?

GP: Svaret är - för det första -  att det finns ett stor mörkertal och det har vi ju också klart visat. Och för det andra så har vi nu som då en fungerande krisorganisation och en regeringen som verkligen vinnlade sig om att aktivt avvakta. Krisorganisationen fungerar, allt annat fungerar också bra och kommer att fungera mycket bättre i framtiden. Det är mitt svar.

Fråga: Men varför klarade inte regeringen sin uppgift när den borde klara den - när Tsunamin orsakade den stora katastrofen.

GP: Det är uppenbart att den borgerliga alliansen och borgarpressen vill ha en socialdemokratisk syndabock. Dom vill göra partipolitik över människors olycka. Det är klassisk högerpolitik.  Regeringen klarade sin uppgift på ett bra sätt under svåra förhållanden, det finns ett stor mörkertal i lämnade uppgifter och det fanns en fungerande organisation på olika nivåer i Sverige som vi nu trimmat och gjort ännu bättre. Varför ska vi älta det som varit - är det inte dags att se framåt och utveckla vår beredskap och köpa nya faxmaskiner! Vi har också bett statssekreterna att föra dagbok över ringda och mottagna telefonsamtal.

Mörkertal är svårt att värja sig mot. Begreppet underminerar fakta, kan ge misstankar - kanske i alla fall, att det ligger nån liten sanning i de mest befängda påståenden! På ett smygande sätt. I kombination med att distansera sig från tidpunkten när fiaskot hände - till en nu- eller framtid, framstår som offensivt och kraftfullt. De som klagar och ställer besvärliga frågor upplevs jobbiga. Om man lägger på lite smörigt patos och  klankar på högerborgarna också - då går det att,  "koka soppa på en spik"! 

GP har en klockren seger på teknisk knock out i fjärde ronden. 

Kommentarer
Postat av: Spoke

Du är värd ett mörkertal av svenska kronor för denna klockrena utbildning.

2006-01-16 @ 20:56:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback