Kändis = Expert

Idag har vi träffat en konsult. Det är en kvinnlig konsult och hon tycker sannolikt att jag är helt galen, men det hade lika gärna kunnat vara en manlig konsult (som  kommit till samma slutsats)!

Nåja - det blev inte då dåligt ändå, några aha-upplevelser, och sen gratis lunch. Jag valde pannbiff, lök och lingonsylt mm - och det var gott. Paltkoma uppstod efter nyssnämnda lunch!

32959-82

Jag tror att det kan vara svårt (och lätt) att vara konsult. Våran konsult är ambitiös och har - som jag uppfattar det - en hyggligt teoretiskt bakgrund att falla tillbaka på, när det hettar till, för det gör det ju ibland i gruppövningar,  hon verkar förstå vad som händer i grupper (lite Tavistock-stuk, men ändå inte). Det tycker jag är bra, annars faller man lätt tillbaka i känslomässiga vårdiken (om det passar)!

Väldigt många kändisar är ute på landet och "mjölkar" intet ont anande betalare/deltagare med 2-3 timmars show, där man som tema har t.ex., glädje i jobbet, retorik, att växa i jobbet, att hantera konflikter, med mycket mera. I nån mening ska kändisarna ses som experter - det har jag svårt att förstå, och det är  väl att sätta bocken till trädgårdsmästare. Folk har väl sökt sig till föreläsningen för att den hålls av en kändis, snarare än att vederbörande är expert (teoretisk/praktisk referensram). 495 kr (exkl.moms/person, den 11:e gratis) tycks vara den nivå som organisationer/företag tycks villiga att betala för att denna sorts  humbug, och variant av Kejsarens nya kläder! Ibland - men det har jag inget klart belägg för - kan showen  förhindra  riktiga, systematiska åtgärder för att göra arbetsplatsen attraktiv, eftersom det är enklare att bjuda på show!

Själva konceptet går vanligtvis ut på att kändisen, har en show på några timmar, där den ena självklarheten efter den andra presenteras, med högt engagemang. Ibland kan det komma en truddilutt, eller dikt, eller kanske hypnos (det är sant - jag lovar). Och när folk går därifrån säger alltid någon i publiken, på väg ut, att det var det bästa dom hört, och det borde alla på jobbet ha fått ta del av!

Nitton gånger av 20, tycker jag - som saknar hästar i stallet - att det som presenteras i den här formen är rent geschäft, totalt värdelöst och oanvändbart.

Men var och får tycka som den vill.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jo, jo man har upplevt en del av den varan. Min egenformulerade självklarhet som ska föra mig till motivationskonsulternas himmel: Ingen planerar att misslyckas utan man misslyckas att planera. Svårslaget?

2006-04-24 @ 21:32:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback